Aktivnosti u kojima može sudjelovati cijela obitelj — b•Aktiv

Aktivnosti u kojima može sudjelovati cijela obitelj

Kvalitetno vrijeme provedeno u igri i druženju s našim najbližima, može imati značajan pozitivan utjecaj na naše i njihovo mentalno zdravlje, osjećaj pripadnosti i podrške. Istovremeno, takve aktivnosti mogu biti usmjerene na razvoj različitih mentalnih sposobnosti, emotivne kontrole ili opće dobrobiti. Iz tog vam razloga preporučujem ovih nekoliko aktivnosti koje mogu biti zanimljive i korisne i vašem partneru/partnerici a naročito djeci.

OSMICE – mala vježba disanja za vas i djecu

Nacrtajte na A4 papir osmicu, pri čemu je jedan krug osmice (za izdah) dvostruko veći. Vaše će dijete bojicom pratiti zakrivljenosti počevši od sredine prema krugu s oznakom „udah“. Na križanju krugova imat će malu pauzu, a zatim prijeći na „izdah“, dok bojicom prati osmicu i slijedi uputu za disanje. Radnju treba ponoviti najmanje 10 puta pa je naša preporuka da igru definirate kao izazov u stilu: “Idemo vidjeti možemo li 10 puta bez greške disanjem i bojicom istovremeno napraviti osmicu.“

SKUHANA ŠPAGETA – vježba opuštanja za nas i djecu

Djeci objasnimo da su opušteni tek onda kad im je cijelo tijelo kao skuhana špageta. Preporuka je da vi zajedno s djetetom legnete i da se u potpunosti opustite, ako vježbu radite zajedno. Zadatak je da se „špagete” kuhaju od glave prema stopalima. Za to vrijeme vi testirate koliko je špageta skuhana tako što ih uhvatite za prste ruku (kasnije nogu) i lagano protresete. Ako su u nekom dijelu napeti, moraju se bolje “skuhati”.

NABROJI – aktivnost idealna za putovanja

U ovoj aktivnosti mogu sudjelovati svi, a posebno je korisna kad istražujemo novu okolinu. Na taj način postajemo prisutniji u trenutku i svjesniji stvari koje se nalaze oko nas. Ponekad vas može iznenaditi što vide preostali članovi vaše obitelji, a da vi to niste primijetili.

Nabroji 5 stvari koje možeš vidjeti
Nabroji 5 stvari koje možeš čuti
Nabroji 5 stvari koje možeš dodirnuti
Nabroji 5 stvari koje možeš namirisati
Nabroji 5 stvari koje možeš okusiti

Napomena: ovu aktivnost možete uvježbati i iskoristiti je za stresne situacije u kojima želite pomoći sebi i djetetu.

JA VIDIM ONO ŠTO TI NE VIDIŠ A TO JE… – Obiteljska  igra fokusa

Ovu igru može igrati cijela obitelj. Prvi igrač odabire neki predmet u okolini bez da govori o kojemu se predmetu radi. Zatim izgovara rečenicu „Vidim ono što ti ne vidiš, a to je npr. crvene boje (jer je izabrani predmet jastuk koji je crvene boje)“. Drugi igrači moraju pogoditi o čemu se radi. Prva osoba koja pogodi je sljedeća na redu. Igrač koji je pogodio najviše predmeta je pobjednik.

PUZZLE I CRTANJE – AKTIVNOSTI KOJE NIKAD NE ZASTARIJEVAJU

Za ove aktivnosti nije potrebno previše pojašnjenja, jer svi imamo neka iskustva barem iz djetinjstva. Međutim, zajedničko slaganje puzli koje su složenije, potiče komunikaciju i suradnju, a na kraju rezultira ponosom i timskim učinkom. S druge strane, crtanje ili precrtavanje neke slike, u kojem svaki član obitelji stvara svoje “remek djelo”, može stvoriti lijepu obiteljsku uspomenu. Primjerice, svatko crta isti crtež na manjem papiru i po završetku slažete kolaž ili pak svatko crta neki dio slike na velikom papiru.

ŠETNJA PRIRODOM I OPAŽANJE – AKTIVAN ODMOR I PRISUTNOST U TRENUTKU

Aktivan odmor dobar je za sve nas, a naša je preporuka da šetnju prirodom učinite i mentalno aktivnom igrajući naše igre “Nabroji” ili “Ja vidim ono što ti ne vidiš”.

ČUJEŠ LI TI? – AKTIVNOST USMJERENOG SLUŠANJA GLAZBE

Glazba ima umirujući učinak na sve nas, a posebno ako smo na nju usmjereni umjesto da bude tek “pozadinska buka”. U ovoj aktivnosti zadatak svakog člana obitelji je odabrati jedan instrument (ili glas) koji prati u pjesmi od početka do kraja, pokušavajući ignorirati preostale zvukove, a onda se zamijeni s nekim u drugoj rundi slušanja iste ili drugačije pjesme. Na kraju možete usporediti dojmove o pjesmi koji se, s obzirom na različito slušanje, mogu razlikovati.