Svaki ozbiljni nutricionist plače u sebi kada ga se pita za post-blagdansku detoks dijetu. Vjerujte mi – svaki. Čuje se...
Zimi volim promatrati snježne pahuljice kako padaju s neba. Vjerujem da nisam jedina koja uživa u tom pogledu. Barem dok...
Znati kako pravilno pripremiti jelo od ključne je važnosti kako bismo probavili, upili (apsorbirali) pa u tijelu iskoristili što veću...
Lakše je izgraditi snažnu djecu, nego popravljati slomljene ljude. Reče Frederick Douglass davno, još u 19. stoljeću. Ova rečenica je...
Zdrave navike u prehrani nisu urođene. Njih djeca uče i usvajaju. A to je dobra vijest. Jako dobra! Roditelji, učitelji,...
Rekla mi je: „Što se prehrane tiče, mislim da se neću moći zdravo hraniti bar prvih 3 tjedna sezone, ako...
1. listopada. Danas se diljem svijeta obilježava Međunarodni dan kave. Ovo slavlje započela je Međunarodna organizacija za kavu (International Coffee...
Koža obavija i štiti naše stanice, tkiva i organe od okoline. Njome je obgrljena naša nutrina. Održava nam ugodnu temperaturu...
O voću i povrću se puno pričalo i pisalo. Znamo da je zdravo. Znamo da je siromašno kalorijama, znamo da...
Summertime, and the livin's easy, pjeva nam Lana Del Ray. Doba godine kada nam paše osvježenje u moru, hladovina borovine,...
Mnoge ljude ljute njihova tijela. Ne prihvaćaju zakone prirode, tu mrsku biologiju, koja vlada tijelom. Svijet se mijenja, a naša...
Na pitanje što bih bila da nisam nutricionist, odgovorim kao iz topa – poljoprivrednik, vrtlar ili veterinar. Volim nutricionizam, ali...
Debljina je stanje prekomjernog nakupljanja masnog tkiva u tijelu. Govorimo o hipertrofiji, ali ne mišića, već masti. Debljina je, prema...
Suvremeni nutricionizam koji se zasniva na čvrstim i jasnim dokazima iz znanstvenih istraživanja ne razlikuje prehranu po godišnjim dobima. Jedino...
U prethodnom smo se članku pozdravili s pitanjem gdje mi je glava, gdje su mi misli pa ćemo današnji članak...
Dopamine je hit britanskog dua Franc Moody za ljubitelje disco funk glazbe među nama. Ova pjesma neće samo potaknuti lučenje...
Lako meni hvaliti povrće. Imala sam sve predispozicije da s lakoćom usvojim zdravu prehranu od samog rođenja. Intuitivno sam micala...
Dok sam studirala nutricionizam, klice su u potpunosti prošle ispod mog radara. Bile su tek par puta spomenute u sklopu...
Ovaj je tekst plod mog rada s ljudima. Ono što ga čini drugačijim od mojih dosadašnjih tekstova jest to što...
Pomisao na doručak me uvijek nasmije i vrati u 7. razred. Nisam nikada doživljavala taj doručak kao dijete. Nitko u...
Mnogima se na popisu želja, visoko na listi, našla rečenica želim biti zdrav(a). Želim povećati otpornost svog tijela na infekcije....
Interes za zdrav imunitet nikad nije bio veći. Ljudi diljem svijeta žele imati imunitet sa supermoćima koji će ih štititi...
U serijalu „Upoznajmo (super)hranu” otkrivamo zanimljivosti o hrani koja nije podrijetlom iz naših krajeva. Hrani koja se često spominje i...
Oduvijek sam gajila svojevrsno zanimanje prema prirodi i svim živim bićima: od sitne ali dinamitne bakterije, sluzave alge u moru,...
Kažu da hranom hranimo srce, dušu i tijelo. Moja najljepša sjećanja iz djetinjstva vezana su uz svaki ljetni ručak na našoj obiteljskoj terasi: mama, tata,...
Život ima dobar smisao za humor. Svega par dana prije pisanja ovog teksta u kojem opisujem kako vitamini i mineralne...
Na hranu često gledamo kao na izvor užitka, što ne isključuje činjenicu da ona predstavlja gorivo za naše tijelo i...
Najveća prepreka zdravoj prehrani nedostatak je vremena. Tome sami svjedočimo u našoj svakodnevici. Jurimo od jutra do mraka poput Bijelog...
U moru naziva koje susrećemo u nutricionizmu važno je razumjeti što je što. Cilj svih dosadašnjih i budućih članaka jest...
Ljudi od davnina lijek za svoje zdravstvene probleme traže u prirodi. U različitim kulturama postoje zapisi kako su od raznih...
Sva hrana je super. Od graška u vrtu naše bake, lubenice iz doline Neretve, mladog krumpira iz Istre, kukuruza iz...
Priprema za trening počinje već za stolom. Pametnim izborom jela koje prethodi treningu mi ćemo: „natankati” naše mišiće „gorivom” (ni...
Ponekad u životu kupite knjigu, pogledate predstavu ili upišete tečaj nemajući apsolutno pojma o čemu će biti riječi niti hoće...
Znanost je ubacila u petu brzinu kako bi što bolje upoznala dobre bakterije koje se nalaze u našem tijelu. Broj...
Pohađala sam srednju školu kad sam kupila prvu knjigu o prehrani. Bila je to knjiga o kombiniranju hrane. Nisam imala...
Pojam zdrave prehrane često ide uz uvjerenje da moramo kupovati skupe (često strane) namirnice i trošiti puno vremena u kuhinji,...
Dugo je godina u javnosti vladala ideja o nutricionizmu kao poslu pisanja jelovnika određene kalorijske vrijednosti. Pojednostavljeno do osnova matematike. Koliko kalorija...
Osviješteno jedenje koncept je koji vežemo uz mindfulness meditaciju, odnosno predstavlja jedan od načina kako možemo meditirati i bez „meditacije”. Ranije smo pisali kako...
Pretilost je vrlo rijetko tema naših svakidašnjih razgovora tijekom druženja. Čini se da nas se pretilost i borba protiv pretilosti toliko ne tiče. Je...
Što se događa sa svom onom pozornošću i oprezom koje smo kao roditelji imali prema prehrani naše bebe? Nakon što...
Prijašnjih mjeseci već smo spomenuli čvrste veze između prehrane i raspoloženja. Čitali smo o svjesnom jedenju, tijekom kojeg namjerno obraćamo...
Hrana je nužna za naš život, kao i za život mlijardi i mlijardi bakterija u nama: naše mikrobiote. Kad bi...
Priroda može bez nas. Možemo li mi bez prirode? Neka nas ovo pitanje uvede u posljednju epizodu prve sezone „Nutricionizam...
“Dijetoterapiju ću primjenjivati u korist bolesnika”, morao je Hipokratu obećati svaki njegov učenik, novopečeni mladi liječnik u staroj Grčkoj. Bilo...
Želim ovaj tekst započeti mišlju spisateljice Edne Ferber, koja nam već sto godina poručuje kako Božić nije doba godine, već...
Serijal ćemo nastaviti otkrivanjem nepoznatih stvari o vjerojatno najpoznatijoj stavci u svijetu mikrobioma – probioticima. Svi smo ih zasigurno jednom...
Otkrili smo dosad mnogo novosti: čitali smo o imunitetu, čitali smo u mikrobiomu, čitali smo o jogurtu. I što sad?...
U Zemlji Izlazećeg Sunca, gdje žive mnogi vitalni stogodišnjaci, stvoren je pojam „FOSHU“, koji uskoro slavi svoj trideseti rođendan. Iako...
Nakon spoja nutricionizma i psihologije, nastavljamo u velikom stilu sljedećom znanošću u nizu: sociologijom. Na prvi pogled lako možemo pomisliti...
Jednom sam prilikom spomenula kako se nutricionizam prelijeva u niz drugih znanosti. Danas ćemo otkriti više o njegovoj zanimljivoj vezi...
Svoju priču o jogurtu započet ćemo na pomalo neuobičajen, ali ništa manje zanimljiv način. Prije više od sto dvadeset godina,...
Jogurt vrvi hranjivim tvarima. Tri velike šalice tekućeg jogurta ili pak tri čašice čvrstog jogurta zadovoljavaju čovjekovu dnevnu potrebu za...
Nutricionizam je danas izrazito popularna riječ. Govori se da je nutricionizam u modi. Kao nutricionistu, vrlo mi je zanimljivo promatrati...
Kurkuma, turmerik, indijski šafran ili žuti korijen, začin je iz porodice đumbira. Osim što ima nekoliko imena, kurkuma ima i...
Ponekad nam se možda čini da nas sa svih strana zasipaju egzotična imena superhrane, koja obećava čudotvorne benefite za duh...