Benefiti plivanja — b•Aktiv

Benefiti plivanja

Uskoro počinje sezona godišnjih odmora i mnogi se vesele plaži, sunčanju i kupanju, ali i sjedenju u omiljenom kafiću kraj plaže. Istovremeno, sve je više onih koji žele ljetne dane iskoristiti samo za sebe jer upravo je to vrijeme idealno za ulaganje u tjelesno i mentalno zdravlje. Boravak na otvorenom, zdrava hrana i tjelesna aktivnost jednostavan su recept za sve one koji se nakon godišnjeg odmora žele vratiti na svoj posao puni energije i spremni za nove radne izazove. Međutim, ovo ljeto za vas može biti još bolje, prepuno izazova i novih otkrića, ovo ljeto može za vas biti prava prilika za osobnu nadogradnju, i to uz aktivnost kojom ste se i do sada, više ili manje uspješno, svakodnevno bavili. Ovo ljeto možete postati prava riba u vodi, a potom stečene kompetencije ponesite sa sobom – u jesenske kišne dane i ostatak života.

Nakon 10 godina profesionalne plivačke karijere i još toliko godina rada sa sportašima i rekreativcima kao psiholog, naučio sam da svi sportovi sadrže dvije razine natjecanja: natjecanje s drugima i natjecanje sa samim sobom. Iako je natjecanje s drugima često zabavno, u njemu nemamo sve faktore pod kontrolom, što nas često navede na krivi put. Natjecanje postane samo sebi svrha, rezultat postaje obveza, a sve čari i dobrobiti sporta kao da padaju u drugi plan. Neki od legendarnih nogometnih trenera rekli bi: „Imperativ je pobijediti!“, no to stvarno ne mora tako i biti. S druge strane, ako razmislite o natjecanju sa samim sobom, koje podrazumijeva samo vaš trud i fokus, u osnovi vi kontrolirate većinu toga. Usmjeravanje na samog sebe otvara put napretku u mentalnom sklopu kakav niste mogli ni zamisliti, a istovremeno takvom vrstom „natjecanja“ imate priliku unaprijediti i svoje tjelesno zdravlje!

Budući da ćete uskoro biti negdje na vrućoj plaži, predlažem vam da spojite ugodno s korisnim i okušate se u rekreativnom plivanju jer ovo su dobrobiti koje iz te ciklične aktivnosti možete dobiti.

Tjelesno i mentalno zdravlje

Plivanje predstavlja laganu ili umjereno tešku aerobnu aktivnost, a opće je poznato da takve aktivnosti (osobito plivanje) ljeti, kad su vrućine velike, pomažu unaprjeđenju našeg kardiovaskularnog sustava. Međutim, ista vrsta aktivnosti ima pozitivan utjecaj i na naše emocionalno stanje i može poslužiti kao relaksacija i tehnika kojom izbacujete stres koji ste nagomilali tijekom godine.

Meditacija

Kako je glava plivača većinu vremena pod vodom, smanjen je broj vanjskih podražaja i sve što vidimo je veliko plavetnilo, a sve što čujemo je šum vode. Kao da smo uronjeni u nebo. Za mnoge će tako nešto biti kratak bijeg od svakodnevice te će sva pozornost biti usmjerena na zaveslaj, šum vode i disanje. Kad smo usmjereni na malo podražaja iz okoline, imamo priliku čuti svoj um koji nerijetko „vrti“ velik broj nepovezanih misli. Plivanje će vam pružiti opciju puštanja tih misli i usmjeravanje na ono što je „ovdje“ i „sad“. Zapitajte se, ima li bolje meditacije od zaveslaja u velikom plavetnilu?

Meditacija i plivanje

Vježbe disanja

Plivanje je ritmično i ciklično, što znači da sa svakim zaveslajem udišete i izdišete. Bez obzira na ritam koji ste odabrali i stil plivanja, ritmično usklađivanje udaha i zaveslaja u vodi ostavlja pozitivan trag na vaš središnji živčani sustav, čija se razina aktivacije smiruje, a vi se osjećate sve opuštenije i opuštenije. Tijekom ovog zadatka možete si postavljati male ciljeve koji će vas zabaviti, a vi ćete se osjećati odlično kad ih ostvarite. Svakim danom pokušavajte biti sve bolji kad je riječ o disanju, a novostečenu naviku primijenite tijekom užurbanih dana kad budete trebali mir.

Samoefikasnost

Ako je plivanje aktivnost kojom se dosad niste rekreativno bavili, to je dodatna prilika za vas! Isprobavanjem novih aktivnosti i ustrajanjem neko vrijeme u njima osnažujete vlastiti osjećaj kompetencije i samoefikasnosti, što se može pozitivno odraziti i na vaš osjećaj samopouzdanja. Napredak u nečem novom pruža vam priliku da iskusite male pobjede, koje će vam pružiti velik osjećaj zadovoljstva i potaknuti vas da s još više samopouzdanja pristupate svojim uobičajenim dnevnim zadatcima.

Plivanje

Plivanje je jedan od najzdravijih oblika tjelesne aktivnosti – kako tjelesno, tako i mentalno, a sve što od vas zahtijeva je 20-30 minuta vašeg vremena, more, rijeku, jezero ili bazen i malo volje. Tko zna, možda zavolite plivanje, a vaše se ljetno „isprobavanje noviteta“ pretvori u novi hobi koji će vas veseliti tijekom cijele godinu.

Autor:

Igor Čerenšek, mag. psych.