Blagdanske aktivnosti i njihove blagodati za mentalno zdravlje — b•Aktiv

Blagdanske aktivnosti i njihove blagodati za mentalno zdravlje

Blagdanske aktivnosti čekaju nas  „iza ugla”: od pripreme hrane i posjećivanja obitelji do zajedničkog vremena koje možemo provesti na razne načine. Ovisno o tome kakva vam je inače obiteljska dinamika, tako će i blagdani biti za vas – vrijeme veselja, ispunjenosti i sreće ili vrijeme koje biste najradije na kalendaru unaprijed prekrižili.

U blagdanskom ozračju postoji nepisan „pritisak” kako svi trebamo biti dobro, nasmiješeni i vedri, bez ijedne loše misli u glavi, no to je nerealno jer su dani blagdana ujedno i stresni dani, kad imamo više obveza no obično. Neki od nas osjećaju pritisak očekivanja, a neki jednostavno ne vole gužve i blještavilo. Ono što može pomoći i jednima i drugima u većem uživanju (bez obzira na blagdane) usmjeravanje je na obiteljsku dinamiku i to kako je mogu unaprijediti.

Što su veze koje imamo unutar obitelji čvršće i pružaju nam više podrške, to će i naš život biti kvalitetniji. Odnosi u obitelji, prije svega, imaju utjecaj na naše zdravlje, blagostanje, ali i vjerojatnost oboljenja, pa čak i na depresiju. Kad su odnosi unutar obitelji podržavajući, naše će zdravlje biti bolje, a mi sretniji i samopouzdaniji. Možda su blagdani pravo vrijeme za ulaganje u obitelj, a samim time i u vlastito zdravlje.

  1. Osmislite priču o vlastitoj obitelji. Ove blagdane kreirajte svoju priču u kojoj će svaki član obitelji imati ulogu pojedinog lika. Neka svaki lik predstavlja dobre strane tog člana obitelji. Kroz priču rješavajte neki pustolovni problem (pronađite blago ili se borite sa zmajevima) i neka svaki od likova doprinese tom rješenju – ipak ste zajedno jači! Mlađi pripadnici obitelji mogu priču ilustrirati, a ako samo malo mašte dodate u cijeli proces, možete na kraju iznjedriti pravu originalnu knjižicu „by samo moja obitelj”.

  2. Zabranite kupnju poklona i ove godine stvorite uspomene jedni za druge, poklonite iskustva. Razmislite što je određena osoba radila za vas tijekom cijele godine i pokušajte joj na tome zahvaliti. Skuhajte majci ručak, pripremite domaći „spa tretman” za oca ili napravite predstavu za dijete. Poklonite pažnju jedni drugima kako biste pokazali da cijenite to što vam drugi tako nesebično daju.
  3. Igrajte sve one društvene igre koje ste već davno zaboravili u nekom ormariću. Klasici poput „Čovječe, ne ljuti se!” uvijek raspire natjecateljsku strast unutar obitelji. Ovaj put zabranjeno je ljutiti se, dopušten je samo smijeh i kratak povratak u djetinjstvo.
  4. Igranje bilo koje strateške igre pomoći će djeci razvijati logičko mišljenje, ali će ih naučiti i pridržavati se pravila te poštovati granice. Dijete se ovakvim oblikom igranja uči nositi s vlastitim frustracijama i porazima u sigurnom okružju. Ako ste kreativni ili su vam dosadile postojeće igre, možda su ovi blagdani vrijeme za kreiranje vaše obiteljske? Tko zna, možda su i tvorci „Monopolyja” krenuli blagdanskim druženjem, a završili osmislivši nešto legendarno.
  5. Odigrajte igru „toranj od špageta”. Sve što vam za ovu igru treba jedan je paket sirovih (nekuhanih) špageta, ljepljiva traka, sljezovi kolačići i škare. Zadatak je da timski sagradite što viši toranj od špageta, a ako vas je puno, podijelite se u dva tima i natječite se. Ova igra prepuna je prilika za kreativno razmišljanje, rješavanje problema, ali i za timski duh. Jedino loše nered je koji ostaje nakon igre, ali i njega možete timski pospremiti.

Uz sve prijedloge i igre, svakako možete pronaći i aktivnosti koje najviše odgovaraju vašoj obitelji i u kojima inače najviše uživate. Samo sjedenje i razgovaranje također je moćno te može ove blagdane pretvoriti u vrijeme za opuštanje, dijeljenje i ojačavanje obiteljskih veza. Tko zna, možda je sad upravo prilika za osnaživanje postojećih odnosa ili poboljšanje starih koji su vremenom malo izblijedjeli. Ove blagdane uložite u obitelj.