Borba protiv proljetnog umora – kako prevenirati mentalni proljetni umor — b•Aktiv

Borba protiv proljetnog umora – kako prevenirati mentalni proljetni umor

Iako je proljetni umor prisutan kod velike većine ljudi i karakterističan za prve mjesece proljeća, nije posve jasno zbog čega nastaje, a teorija je nekoliko. Neki stručnjaci smatraju da je riječ o hormonalnoj neravnoteži, neki o promjeni vremena, a gotovo svi se slažu da su promjene prehrane i tjelesne aktivnosti nužne ako ga želimo prevenirati.

Najčešći simptomi proljetnog umora su: malaksalost, osjećaj bezvoljnosti i iscrpljenosti, smanjena kvaliteta sna, mentalni i tjelesni umor, gubitak fokusa, povremene glavobolje, promjene raspoloženja, gubitak apetita i mnogi drugi.

Budući da su naše mentalno i tjelesno zdravlje povezani, a jedno utječe na drugo, evo nekoliko stvari koje možete poduzeti.

Kako se pokrenuti?

  • Krenite malim koracima kako biste dobili energiju za veće – povećanje količine tjelesne aktivnosti pozitivno utječe na lučenje hormona serotonina i dopamina te vraća tijelo i um u balans. Ti će hormoni izazvati osjećaj ispunjenosti, mira i zadovoljstva, ali i mentalne oštrine, koji će kao nagrada povećati vjerojatnost da istu aktivnost ponovimo.
  • Birajte aktivnosti za koje ne treba puno pripreme – proljeće je idealno vrijeme za boravak u prirodi i „upijanje” vitamina D, koji će vam pomoći da se osjećate bolje. Iako je trening u fitnes-centru pozitivan pomak, trening ili šetnja na otvorenom svakako je bolja opcija za vas u ovo vrijeme.
  • Spojite ugodno s korisnim – ako ste za početak odabrali šetnju, pokušajte pronaći i ugodno društvo jer će „nagrada” za vaš mozak i tijelo tako biti veća, a razgovor će aktivirati i vaš um, a ne samo tijelo. Sjetite se da je proljetni umor jednim dijelom oblik uspavanosti i tijela i uma, koje treba razbuditi nakon dužeg razdoblja mirovanja.
  • Izlaganje sunčevim zrakama, kojih u ovim proljetnim danima ima napretek, posebice u jutarnjim satima, povoljno će utjecati na vaše mentalno zdravlje. Kratka jutarnja šetnja bez sunčanih naočala odredit će vaš dan, a vi ćete se osjećati bolje.

  • Unaprijedite prehranu i brinite se za svoj imunitet – neadekvatna prehrana smatra se jednim od glavnih uzročnika proljetnog umora i pada imuniteta, pa je samim time unaprjeđenje prehrane najbolji lijek. Raznolikost u prehrani, konzumacija svježih namirnica i probiotika, koji nam pomažu u izgradnji imuniteta te pospješuju našu probavu, svakako je prava preporuka.
  • Nadopunite prehranu – nedostatak vitamina C, B, D te magnezija i željeza svakako utječe na povećanje umora. Iz tog razloga konzumacija hrane koja je njima bogata ili hrane u koju su dodani ovi elementi, odnosno nadopuna prehrane putem suplemenata, bit će za vas dobra odluka. Opće je poznato da je hrana „siromašnija” ovim elementima nego što je nekad bila, pa je nadopuna i „pametno” biranje namirnica opcija za mnoge od nas.
  • Promjene u prehrani uvodite pomalo – mnogi će u želji da izgube višak kilograma, koje su eventualno nakupili tijekom zime, krenuti putem restriktivnih dijeta. To je, naravno, potpuno kriv smjer i doprinijet će povećanom osjećaju umora. Naš je savjet da prehranu mijenjate/unaprjeđujete malo-pomalo te svakih nekoliko tjedana unaprijedite jedan obrok i jedan međuobrok. Tijelo i um bit će vam zahvalni i potaknuti vas da nastavite u istom smjeru. Ako pak krenete naglo, moguće je da će se vaše tijelo i um „pobuniti” i pružiti otpor pa do željene promjene nikad neće niti doći.

Iako je proljetni umor globalna pojava koja zahvaća većinu ljudi, njegovo trajanje i intenzitet velikim dijelom ovise o nama, našoj tjelesnoj aktivnosti te, prije svega, prehrani. Prehrana je osnovni izvor energije, koja nam nedostaje u ranim proljetnim mjesecima. Kao što možete vidjeti, promjena je moguća uz pametne izbore za naše zdravlje, energiju i imunitet.

 

Autori:

Ana Čerenšek, prof. psih.

Igor Čerenšek, mag. psych.