Detoks nakon blagdana — b•Aktiv

Detoks nakon blagdana

Svaki ozbiljni nutricionist plače u sebi kada ga se pita za post-blagdansku detoks dijetu. Vjerujte mi – svaki. Čuje se zbor kolega nutricionista koji teško uzdišu jer je raširena ideja da se prejedanje liječi gladovanjem. Iz ekstrema u ekstrem – ciklus se ponavlja svakog Božića i Silvestrova. Jesti velike količine hrane i piti velike količine alkohola unatoč signalima iz trbuha koji nam govore DOSTA! je maltretiranje samoga sebe.

Zamislimo da nam pristupi čovjek prebijen od glave do pete. Govori nam da se potukao jer mu je bilo dosadno i jer ga je atmosfera ponijela. Ali žali se da ga udarci bole i pita nas za pomoć. Što ćete mu reći? Što ćete napraviti? Mi mu možemo očistiti rane i dati tabletu protiv boli. Ali nismo ništa postigli ako će on sutradan opet ući u isti fight ranjavajući tijelo nepotrebnim udarcima. Tako se ni blagdansko prejedanje ne rješava detoksom. Tržište detoks proizvodima dalo je maha svojoj mašti. Od sokova, čudnog miksa octa, limuna i papra do raznih tableta, kapsula i gorkih pripravaka. Unatoč popularnom mišljenju, piti toplu vodu s limunom ujutro natašte neće potaknuti gubitak kilograma. Istina je da vlakna povećavaju osjet sitosti, smanjuju osjet gladi i potiču redovito pražnjenje crijeva, no količina vlakna u limunovom soku iznosi 0,4 grama. To je jako malo vlakna. Ni blizu dovoljno za prethodno spomenute učinke. Nijedna hrana sama po sebi ne briše i ne topi masti u tijelu. Ovu rečenicu trebamo uklesati u mramor.

Mali đinđer za mirni želudac

Blagdansko prejedanje sanira se jedenjem hrane do osjeta sitosti, bez pojave boli u trbuhu. Jedemo tri obroka na dan, po mogućnosti u uobičajeno vrijeme kada inače doručkujemo, ručamo i večeramo. Što jesti? Naučili smo: Što jesti zimi. Ukoliko osjetimo sitost i odbija nas pomisao na hranu jer nismo još probavili ni onu sinoćnju, umjesto da uzmemo hranu, popit ćemo topli čaj s đumbirom. Ako imamo svježi đumbir doma, naribat ćemo 1 žlicu đumbira. Prokuhat ćemo pola litre vode, preliti naribani đumbir kipućom vodom i ostaviti prekriveno 15 minuta. Po želji možemo dodati 1 žlicu meda i 1 žlicu limunovog soka. Ovaj čaj ne otapa kilograme, ali zato smanjuje nadutost, mučninu, povraćanje i onaj neugodni osjećaj kamenja u želucu. Ako nam se ne da ribati svježi đumbir, uvijek možemo posegnuti za đumbirom u prahu. Ako koristimo svježe naribani đumbir, govorimo o dozi od 1,5 do 3 grama dnevno. Ako pak koristimo suhi đumbir u prahu, govorimo o dozi od 1 do 2 grama dnevno.

Đumbir sadrži eterično ulje i antioksidans đinđerol. Oni potiču pokretanje mišića koji obavijaju probavne organe. Stručno kažemo da pokreću motilitet želuca i crijeva. Zamislimo da se jedva penjemo uz brdo. Naiđu đinđerol i eterično ulje iz đumbira. Prime nas za ruku i vuku nas do vrha brda. U prijevodu to znači da zalogaji hrane brže i lakše dospijevaju do kraja debelog crijeva.

Kako smanjiti bol u crijevima?

Nakon blagdana tri su najčešće sudbine i priče: ili nas potjera ili nas zaštopa ili nas napuhuje kao balončić.Moguća je i kombinacija svih troje pomalo. Kada nas plinovi u trbuhu muče, posegnimo za plodovima komorača, plodovima aniša, cijelim osušenim cvjetovima kamilice ili pak listovima mente. Ove biljne tvari sadrže eterično ulje koje smanjuje bolne grčeve u crijevima, smanjuju nadutost i smanjuju nagle nagone za velikom nuždom.  Njihova eterična ulja koja blagonaklono gledaju na naša crijeva ne smiju ishlapiti dok pravimo čaj. Zato je izuzetno važno da poklopimo šalicu ili lonac u kojem smo biljnu tvar prelili kipućom vodom. Ostavimo li ovaj vrući čaj nepoklopljen, pit ćemo samo obojenu vodu bez vrijedne pomoći za naša izmučena crijeva.  Ako koristimo listove mente ili cvjetove kamilice, neka ukupna dnevna doza biljne tvari koju ćemo politi kipućom vodom bude od 3 do 8 grama. Ako koristimo plodove komorača ili aniša, neka ukupna dnevna doza biljne tvari koju ćemo politi kipućom vodom bude od 3 do 4,5 grama.

Kada nas pak muči neredovita, tvrda, suha stolica, posegnimo za lanenim i chia sjemenkama. To su biljni laksativi. Kako bi lan i chia pomogli, trebamo slijediti određena pravila. Ove sjemenke uzimaju se 2 do 3 puta dnevno po 10 do 15 grama. Dakle, ukupna dnevna doza sjemenki iznosi 45 grama. Svaki put kada uzimamo 10 grama sjemenki, trebamo popiti 300 ml vode, čaja ili voćnog soka. Ako popijemo premalo tekućine zajedno sa sjemenkama, moguće je da nam se zatvor pogorša. A to nikako ne želimo, ako već treći dan nismo bili na zahodu. Ovi laksativi počinju djelovati nakon 12 do 24 sata, stoga budimo strpljivi. Važno ih je piti daleko od lijekova, vitamina i mineralnih tvari. Barem sat vremena odmaka. Ove sjemenčice su možda sitne, ali definitivno dinamitne. One u našim crijevima vežu 40 puta veću količinu vode od njihove vlastite mase i tako nabubre. Zahvaljujući njima, stolica postaje mekana, kao podmazana, što joj olakšava prolazak kroz crijeva. Tko boluje od hemoroida, zna o čemu pričam.

Baš kao i blagdanima, i ovom tekstu došao je kraj. Upoznali smo niz flastera koje možemo polijepiti na rane u trbuhu uzrokovane blagdanskim prejedanjem. Ipak, u ime svih nas nutricionista kojima trnci prolaze na spomen detoks dijeta, pozivam sve da sljedeći put ne uđemo u boksački ring s vlastitim tijelom. Taj višak hrane radije podijelimo s ljudima koji su često prisiljeni gladovati, čak i u blagdansko vrijeme. Tako će više želudaca, ali i srca biti sretnija.

Autorica:

Sandra Zugan, mag. nutr.