Digitalni detoks – treba li nam odmak od svijeta tehnologije? — b•Aktiv

Digitalni detoks – treba li nam odmak od svijeta tehnologije?

Kada čujete riječ detoks, možda vam prvo padne na pamet detoks od hrane – izbacivanje štetnih namirnica kako bismo očistili svoje tijelo. Ipak, čini se da nam sve više treba detoks od nečega skroz drugačijeg: digitalnog svijeta. U današnje doba kada su pametni telefoni postali naša produžena ruka, društvene mreže naša glavna razonoda, a ekrani naši sveprisutni pratitelji, stigao je trenutak da se učimo odvajati od tog digitalnog svijeta koji može ostaviti negativne posljedice na naše mentalno i tjelesno zdravlje.

Ako ste kao većina ljudi, mobitel vas probudi ujutro, ustanete i brzinski pogledate sve nakupljene notifikacije. Pročitate koju vijest na internetu, odete na posao i provodite sate pred ekranom. Nakon posla odmorite uz najdražu seriju, dok je mobitel uz vas kao vaš vjerni prijatelj. Istraživanja pokazuju da prosječna osoba provede čak 8 sati i 41 minutu pred ekranima raznih elektroničkih uređaja, što je više vremena nego što provede spavajući. Uz to, u istraživanju u kojem je sudjelovalo čak 17 država jedna od tri osobe izjavila je da joj se teško odvojiti od tehnologije, makar i privremeno. Digitalni je svijet zavladao našim životima i teško je zamisliti život bez tehnologije. Ona nam je uistinu olakšala svakodnevicu do neke mjere te je baš iz tog razloga lako izgubiti iz vida njezin negativan utjecaj.

Negativni utjecaji tehnologije na zdravlje i životni stil

Udubljenost u razne ekrane sa sobom nosi sve veću dozu rizika za našu mentalnu dobrobit. Stalno provjeravanje e-pošte, poruka i društvenih mreža može izazvati stres, poremetiti san, otežati uspostavljanje granica između privatnog i poslovnog života te smanjiti fokusiranost, pažnju i produktivnost. Uz to, zbog društvenih se mreža povećava neopravdano uspoređivanje s drugima što može dovesti do manjeg osjećaja zadovoljstva. Velika dostupnost i izloženost brojnim vijestima i informacijama često nas preplavljuje i uzrokuje tjeskobu ili pak narušava našu produktivnost.

Kako vratiti ravnotežu?

Digitalni detoks nam omogućuje ublažavanje i sprječavanje navedenih i drugih negativnih utjecaja digitalnog svijeta. Radi se o razdoblju u kojem se osoba suzdržava od korištenja elektroničkih uređaja poput pametnih telefona, televizora, računala, tableta i društvenih mreža. Umjesto da svoje vrijeme provodimo samo uz tehnologiju, digitalni detoks nas potiče da kvalitetnije provodimo svoje vrijeme.

Treba li vam detoks? 

Postoji nekoliko znakova po kojima možete prepoznati treba li i vama digitalni detoks, a neki od njih su:

    1. Anksioznost ili stres ako ne možete pronaći svoj telefon.
    2. Provjeravanje telefona svakih nekoliko minuta.
    3. Preokupiranost brojem lajkova, komentara ili dijeljenjem na društvenim mrežama.
    4. Strah da ćete propustiti nešto važno ukoliko ne budete stalno provjeravali uređaje.
    5. Često ostajete kasno budni ili ustajete rano kako biste koristili mobitel.

Čak i ako nisu prisutni ovi znakovi, digitalni detoks je mjera prevencije, a odvajanje i udaljivanje od uređaja može unaprijediti kvalitetu vašeg života kroz usmjeravanje na stvari koje vas uistinu ispunjavaju.

Kako izvesti digitalni detoks?

Važno je da smo realistični u svojim planovima. Teško se u potpunosti odvojiti od tehnologije jer ona nam je ponekad uistinu nužna. Međutim, kratki detoks nakon radnog dana kada odaberete kvalitetan razgovor umjesto pregledavanja društvenih mreža ili ograničavanje korištenja tehnologije tijekom određenih aktivnosti kao što su objed, spavanje ili druženje s prijateljima, mogu biti značajni koraci u pravom smjeru. Također, možete razmotriti korištenje aplikacija ili postavljanje ograničenja na svoje uređaje kako biste se lakše odvojili od digitalnih distrakcija. Napravite plan, odredite u kojem dijelu dana ćete se odmaknuti od nekog uređaja i krenite malim koracima. Jako je važno da pronađete svrhu i odredite kako ćete kvalitetnije iskoristiti vrijeme koje biste inače proveli pred ekranom.

U današnjem digitalnom svijetu, važno je povremeno napraviti korak unatrag i osvijestiti utjecaj tehnologije na naš život. Lako je izgubiti se u beskonačnosti opcija koje nam nudi upravo tehnologija. Međutim, stvari koje nas uistinu usrećuju odvijaju se izvan ekrana – tjelesna aktivnost, kvalitetno druženje s našim najmilijima, hobiji i slično. Upravo su ove aktivnosti zanemarene kada zaronimo u digitalni svijet. Pokušajte se stoga od njega odmaknuti i pratite razlikekoje nastaju!

Autori:

Ana Čerenšek, prof. psih.

Igor Čerenšek, mag. psych.