Dnevna rutina njege lica — b•Aktiv

Dnevna rutina njege lica

Ako ne znate otkud krenuti u dnevnoj rutini njege lica, na pravom ste mjestu. Možda ste izgubljeni u moru proizvoda ili niste sigurni što vašoj koži treba da bi napokon zablistala? U ovom tekstu saznat ćete sve što trebate znati da biste složili svoju prvu rutinu njege kože lica ili nadogradili već postojeću.

Određivanje tipa kože

Bez poznavanja svog tipa kože, nije moguće odabrati najbolje proizvode za nju, stoga je ovo prvi korak slaganja svake rutine njege. Iako postoji mnogo načina određivanja tipa kože, najjednostavnije je promatrati je kako izgleda i ponaša se tijekom dana.

Masna koža

Masna koža će se, zbog viška sebuma koji proizvodi, tijekom dana zasjajiti na cijeloj površini lica. Često će biti sklona miteserima, zatvorenim komedonima, prištićima i proširenim porama.

Mješovita koža

Mješovita koža će na T-zoni (čelo, nos, brada) imati obilježja masne kože, dok će koža obraza biti normalna ili čak i suha.

Normalna koža

Normalna koža će cijelom površinom lica biti uravnotežena, neće se zasjajiti tijekom dana i nije sklona nepravilnostima poput masne i mješovite kože.

Suha koža

Suha koža ne proizvodi dovoljno sebuma pa tijekom dana može zatezati, izgledati suho te se čak i perutati. Često joj nedostaje sjaja i ima izražene dehidracijske bore.

Osnovna rutina njege

Jednom kada smo odredili tip kože, vrijeme je za slaganje osnovne rutine njege. Riječ je o tri proizvoda koje baš svatko treba imati u svojoj rutini, a birate ih prema tipu svoje kože.

Hidratantna krema

Izložena vanjskim čimbenicima poput suhog zraka od grijanja, toplog sunca ili vjetra, koža gubi vlagu i lipide, što narušava njenu prirodnu zaštitnu barijeru. Stoga je nužno svaku večer nakon čišćenja nadoknaditi koži izgubljenu vlagu i lipide, nanošenjem hidratantne kreme. Suhoj i normalnoj koži će možda odgovarati nanošenje hidratantne kreme i ujutro prije SPF-a.

SPF

Minimalno 80 % vidljivih znakova starenja poput bora, finih linija i pigmentacijskih mrlja, nastaje zbog štetnog utjecaja sunčevog zračenja (UVA i UVB zraka). Kako biste ih spriječili, bitno je da svaki dan nanosite proizvod sa zaštitnim faktorom 30 ili većim, širokog spektra zaštite. Iznimno ga je bitno redovito obnavljati u slučaju dužeg boravka vani. Ako nemate naviku nošenja SPF-a, ne preporučuje se uvoditi ikakve dodatne proizvode u rutinu njege, budući da neki sastojci čine kožu osjetljivijom na sunce pa bez adekvatne zaštite od sunca može doći i do pogoršanja stanja.

Nježni proizvodi za čišćenje lica

Najčešće dolaze u obliku gela za čišćenje lica, a koriste se nakon skidanja šminke, kako bi u potpunosti uklonili sve nečistoće i višak sebuma s kože. U rutini su obavezni navečer, a za masnu i mješovitu kožu preporučuje se korištenje i ujutro, radi uklanjanja viška sebuma nakupljenoga tijekom noći.

Naprednija rutina njege lica

Jednom usvojenu osnovnu rutinu njege možete nadograditi proizvodima koji ciljaju na nepravilnosti koje želite tretirati. Uvijek ih uvodite s 2 tjedna razmaka te prestanite s korištenjem ako primijetite bilo kakve iritacije.

Odabir proizvoda ovisi o aktivnim sastojcima koji su vam potrebni, a ovo su najučinkovitiji aktivni sastojci za najčešće nepravilnosti:

Bore

U jutarnju rutinu uvedite proizvod s vitaminom C, a u večernju s retinolom. Ovaj dvojac će spriječiti pojavu novih bora, ali će djelovati i na već postojeće. Budite strpljivi – treba proći i do 6 mjeseci prije nego se primijeti da su već postojeće bore pliće.

Prištići, miteseri, zatvoreni komedoni

U svoju rutinu uvedite sastojke koji reguliraju produkciju sebuma. U jutarnju rutinu možete uvesti serum s niacinamidom, cinkom ili kombinaciju ta dva sastojka. U večernju rutinu 3 x tjedno uvedite salicilnu kiselinu, koja dubinski čisti pore od viška sebuma pa tako pomaže bržem prolasku prištića, mitesera i zatvorenih komedona te sprječava pojavu novih.

Hiperpigmentacije (npr. nakon prištića, PIH)

Osim na bore, vitamin C ima odlično djelovanje na hiperpigmentacije, pa se i kod ovog problema preporučuje uvesti ga u jutarnju rutinu. U večernjoj rutini možete birati između korištenja AHA kiselina (npr. glikolna) 3 x tjedno ili retinola. Samo najotpornija koža moći će naizmjenično koristiti i AHA kiseline i retinol u večernjoj rutini, pa se ova kombinacija preporučuje samo najiskusnijima.

Crvene mrljice nakon prištića (PIE)

Osim što pomaže regulirati produkciju sebuma u koži, niacinamid pomaže bržem prolasku crvenih mrljica nakon prištića. U večernju rutinu uvedite azelaičnu kiselinu ili azeloglicin kako biste ubrzali promjenu – budite strpljivi, PIE prolaze jako sporo.

Dehidrirana, nadražena koža

Oštećenu i dehidriranu kožu prepoznat ćete po konstantnom osjećaju zatezanja, crvenilu, čestom peckanju, ali i perutanju kože. Ovakvoj koži je potrebno ponovno ojačati zaštitnu barijeru i hidratizirati je, a u tome mogu pomoći sastojci poput ceramida i puževe sluzi, koje možete dodati u jutarnju i večernju rutinu.

Autor:

Tamara Obrvan