Herpes – veliki mali problem — b•Aktiv

Herpes – veliki mali problem

Iako se neki zdravstveni problemi našoj okolini čine beznačajnima, nama samima uvelike znaju narušiti kvalitetu života. Herpes se definitivno ubraja u njih. Tko god je ikad imao one sitne mjehuriće oko usta, zna taj osjećaj. Često nam se čini kako su ove kožne promjene puno veće nego što zaista jesu zbog neugodnosti koje izazivaju tijekom govora i jela. A uz to se ove promjene, nažalost, najčešće pojavljuju kad smo najranjiviji. Tijekom stresnih razdoblja na poslu, prije velikog ispita ili proslave na čiju smo organizaciju potrošili puno vremena. Mladenci znaju o čemu pričam. Kao da nam pretrpljeni stres nije bio dovoljan, već nas i herpes mora vidno kazniti. A nakon što se probudimo s herpesom, čini se kako nema pomoći: dok se kraste ne posuše i otpadnu za nekoliko dana, herpes je tu. Uzalud sve kreme svijeta.

Međutim, postoji li način kako u potpunosti spriječiti izbijanje herpesa? Može li se herpes preduhitriti?

Itekako. Kožne promjene izaziva virus herpes simpleks tip 1. Kad se jednom osoba inficira ovim virusom, najčešće u dječjoj dobi, on prelazi u dormantnu fazu, odnosno spava u živčanim stanicama trigeminalnog živca, čiji završetci sežu do kože lica. Virus herpesa ne može se eliminirati iz našeg tijela. Ako dođe do aktivacije virusa i njegova razmnožavanja, on se širi živčanim vlaknima i završava na koži lica, gdje razvija svoju tipičnu kliničku sliku. Sitne mjehuriće, ispunjene tekućinom, koji nakon pucanja cijele krastama, obično na rubu usnica, na obrazima, nosu, najčešće samo na jednoj strani lica. Međutim, ako se herpes ne aktivira, on će nastaviti mirno spavati u živčanim stanicama.

U SAD-u je više od 50 % populacije u dobi od 14. do 49. godine života inficirano ovim virusom. Ipak, tek 20-40 % razvija vidljivi herpes, i to ponajviše u dobi do 35. godine života jer se nakon 35. herpes manifestira vrlo rijetko. Zašto se kod samo nekih ljudi aktivira herpes?

Iako aktivacija herpesa nije u potpunosti razjašnjena, ustanovljeno je nekoliko provocirajućih čimbenika, odnosno trigera. Oni su:

 • hormonalne promjene tijekom menstruacijskog ciklusa/trudnoće
 • opekline od sunca
 • stres
 • umor
 • ekstremni vanjski temperaturni uvjeti (hladnoća, jak vjetar)
 • vrućica
 • respiratorne infekcije (prehlade, gripa)
 • oštećenja kože i usnica.

Jeste li prepoznali djelovanje ijednog od ovih čimbenika na Vaš herpes? Ili čak kombinaciju?

Neke čimbenike razvoja herpesa relativno je lako spriječiti. Zaštita lica od hladnoće i sunca odjećom i  proizvodima sa SPF-om temelj je prevencije herpesa. Prvi korak definitivno je spriječiti razvoj opeklina od sunca na koži lica. Briga o koži lica i usnicama definitivno se nameće kao drugi korak.

Međutim, na većinu ostalih čimbenika (gotovo) je nemoguće utjecati. Rad na imunitetu kako bismo se zaštitili od razvoja respiratornih infekcija ionako nam mora biti prioritet tijekom hladnijih mjeseci, ali teško ćemo je baš svake sezone izbjeći. Ima li nade?

Zahvaljujući trudu znanstvenika, otkriveno je nekoliko potencijalnih metoda kako obuzdati našeg virusnog „podstanara”. Tako se u prevenciji herpesa preporučuje primjena idućih (prirodnih) tvari:

 • lizin: iako je njegovo djelovanje diskutirano u znanosti zbog izostanka novijih istraživanja na ovu temu, suplementacija lizina smatra se učinkovitom u kontroli virusa herpesa. Ova aminokiselina, naime, suprimira arginin, aminokiselinu koja je ovom virusu potrebna za rast. Lizin se može naći u govedini i drugom mesu, parmezanu, ribi, soji i spirulini ili u obliku dodatka prehrani. Za prevenciju herpesa preporučuje se uzimati svakodnevno oko 1 g ili 12 mg po kilogramu tjelesne mase.
 • propolis: istraživanjima na stanicama i životinjama dokazano je kako propolis, uza sve svoje druge učinke, sprječava i replikaciju virusa herpesa, zbog čega se preporučuje unos propolisa u prevenciji herpesa, osobito u fazama kad je prisutno više trigera (stres, umor, hladnoća).
 • probiotici: slično kao i s propolisom, dokazano je djelovanje jednog soja probiotika Lactobacillus rhamnosus (srodnika LGG-a) na usporavanje rasta virusa herpesa. S obzirom na učinkovitost probiotika u prevenciji respiratornih infekcija, izgleda kako se unosom probiotika može spriječiti i sam herpes, ali i triger koji ga izaziva.

Iako se u medijima može naići i na preporuke za unos vitamina C, E i antioksidansa, nažalost, nedostaju znanstvene studije koje bi potvrdile njihovu specifičnu učinkovitost kad je riječ o prevenciji herpesa.

Bitno je napomenuti kako je najučinkovitija znanstveno dokazana terapija u liječenju i prevenciji herpesa primjena antiviralnih lijekova (aciklovir, ganciklovir). Kao i kad je riječ o svim zdravstvenim problemima, uvijek je preporuka konzultirati se prvo s liječnikom i informirati se o mogućnostima liječenja. Ako su epizode učestale i/ili povezane s razvojem komplikacija herpesa, moguće je dugoročno prevenciju provoditi primjenom antiviralnog lijeka.

Stoga se herpes definitivno može preduhitriti. Zaista postoje istraživanja koja upućuju na to da primjena antiviralnih lijekova, lizina, propolisa i probiotika može prevenirati izbijanje herpesa. Međutim, isto je tako vrlo važno osvijestiti trigere herpesa i zaštititi se od štetnih učinaka sunca i hladnoće, ali imati i odgovarajuće životne navike kako bi se ublažio umor i utjecaj stresa na organizam. Uza sve ovo, moguće je virus herpesa pustiti da u miru spava u nama. Iako sam virus ne možemo riješiti, njegovo izbijanje možemo kontrolirati i time imati jedan zdravstveni problem manje. On se možda našoj okolini čini malim, ali nama definitivno može narušiti kvalitetu života.

Autor:
Andrija Karačić, dr. med.