Hrana za lijepu kožu — b•Aktiv

Hrana za lijepu kožu

Koža obavija i štiti naše stanice, tkiva i organe od okoline. Njome je obgrljena naša nutrina. Održava nam ugodnu temperaturu tijela. Hladi nas kad je vruće i čuva toplinu kad je hladno. A obasjana zrakama sunca, stvara vitamin D iz kolesterola koji se u njoj nalazi. Na taj način koža indirektno utječe na naše kosti, imunitet i zdravlje krvnih žila (tko ima nedostatak vitamina D u krvi, teže snižava visoki krvni tlak).

Nadalje, koža je naš osjetilni organ. Puna je receptora kojima dobivamo informacije iz okoline. Nije bez razloga pjesnikinja Alda Merini za kožu napisala da njome osjećamo stvari kojima riječima ne znamo dati ime. Međutim, koža ne pruža samo informacije izvana prema unutra, već pruža i informacije iznutra prema vani. Stručno oko može prepoznati nedostatak vitamina i mineralnih tvari u tijelu po točno određenim promjenama na koži. Koža, taj naš cjeloživotni omotač, prvo je što okolina vidi na nama. Stoga pored svih nabrojenih uloga kože, ne možemo izostaviti i njezinu estetsku ulogu. Jednostavno volimo imati lijepu kožu. Znam se našaliti na svoj račun da su mi akne uništile pubertet, ali me zato danas moja masna koža štiti od bora.

Hrana kod bora

Znanstvenici su primijetili da žene koje jedu više zelenog i žutog povrća, voća i običnih jogurta (nezaslađenih šećerom) imaju manje bora. Nasuprot tome, žene koje jedu više mesa, pekarskih proizvoda od bijelog brašna i grickalica te piju više alkohola, zaslađenih gaziranih pića i šećere kavu, imaju više bora. E sada, ova informacija je dosta općenita i predvidljiva pa idemo sada konkretno na vrstu i dozu hrane koja se istraživala u dijetoterapiji bora. Povrće moramo i ovako i onako jesti svaki dan. Za različita stanja kože nutricionist će preporučiti različito povrće i voće.

10 mjeseci svakodnevnog jedenja 1 velike šalice kuhanog kelja (točnije 118 grama), povećalo je razinu kolagena i elastina u koži žena pušačica pedesetogodišnjakinja. Hvala momčadi raznih karotenoida u kelju. Kako bismo iz kelja dobili ne samo karotenoide kožoljupce, već i antikancerogeni sulforafan, najbolje je kelj usitniti i potom skuhati na pari ili brzo popržiti stir fry tehnikom (kao kad se priprema wok).

6 mjeseca svakodnevnog jedenja 4 grama kakao praha otopljenog u 2 decilitra vruće vode, smanjilo je bore u žena četrdesetogodišnjakinja do osamdesetogodišnjakinja. Hvala polifenolima iz kakaa. Kakao svoju ljubav prema koži pokazuje na više načina.  Pa tako 3 mjeseca svakodnevnog jedenja 18 grama kakao praha otopljenog u 1 decilitru vruće vode, smanjuje hrapavost (perutanje) kože i smanjuje gubitak vode kroz kožu.

4 mjeseca svakodnevnog jedenja 68 grama badema, smanjilo je bore u žena šezdesetogodišnjakinja. Hvala vitaminu E i dobrim mastima koje bademi sadrže. Bademi nisu smanjili samo bore, već i smeđe mrlje (hiperpigmentaciju) na koži žena.

Hrana kod hiperpigmentacije

11 mjeseci svakodnevnog jedenja grožđa može smanjiti smeđe mrlje na koži. Dokazano je to na ženama četrdesetogodišnjakinjama koje su uzimale ekstrakt grožđa u kapsulama. Hvala proantocijanidinima (vrsti polifenola) koje grožđe sadrži. Da bi hranom unijeli jednaku količinu tih polifenola, trebamo piti 300 do 380 mililitara stopostotnog soka od grožđa. Grožđe je ujedno naša unutarnja hidratantna krema. Jedi pa vidi!

15 dana svakodnevnog jedenja crvenih naranča može također smanjiti količinu smeđeg pigmenta melanina u koži. Dokazano je to u dvadesetogodišnjaka do četrdesetogodišnjaka koji su uzimali ekstrakt crvene naranče u kapsulama. Hvala vitaminu C i polifenolima naranče. Da bi hranom unijeli jednaku količinu tih polifenola i vitamina C, trebamo popiti 300 mililitara stopostotnog soka od crvene naranče. Naranče nisu smanjile samo hiperpigmentaciju, već i crvenilo na koži nakon sunčanja, bilo na plaži ili u solariju.

 

Hrana kod crvenila kože nakon sunčanja

Prošli mjesec smo se upoznali s rajčicom i dinjom – dobrim prijateljicama opečene kože zbog predugog i/ili prejakog izlaganja UV zrakama. Kada je sezona dinja gotova, izgorena koža srećom nije ostavljena na cjedilu jer stiže sezona šipka (nara). 3 mjeseca svakodnevnog pijenja 230 mililitara stopostotnog soka od nara smanjilo je opekline na koži od sunčanja u žena tridesetogodišnjakinja i četrdesetogodišnjakinja. Čuvajmo kožu. Izvana i iznutra.

 

Autorica:

Sandra Zugan, mag. nutr.