Istezanjem protiv stresa — b•Aktiv

Istezanjem protiv stresa

Budući da je stres neizbježan dio naše svakodnevice, važno je imati barem nekoliko jednostavnih, a dostupnih načina za uspješno upravljanje njime. Već smo govorili o važnosti disanja, meditacije i tjelesne aktivnosti, no jedan od jednostavnijih, a učinkovitih načina za bolje nošenje sa stresom vježbe su istezanja. Naravno, ovdje govorimo o jednostavnim vježbama koje možete obaviti kod kuće ili na radome mjestu bez previše pripreme i u vrlo malo vremena.

istezanje

Međutim, zašto baš istezanje i kako ono utječe na naše nošenje sa stresom?

  • Stres nas koči, doslovno! Tjelesne reakcije na stres uključuju i ukočenost pojedinih dijelova tijela, osjećaj fizičke napetosti i bolova u mišićima. Neke su mišićne skupine napetije od drugih, ali postoje i velike individualne razlike. Ako opustimo mišiće (istezanjem), naše tjelesne reakcije na stres bit će manje.
  • Stres nas potiče da ne vježbamo – jedna od čestih reakcija na stres smanjenje je kretanja, dijelom zbog ukočenosti i bolova u mišićima, dijelom zbog pada motivacije, koja je odraz našeg trenutačnog mentalnog stanja (anksioznost ili depresija), koje pak utječe i na tjelesnu aktivnost i tjelesno zdravlje. Dakle, stres pokreće začarani krug, iz kojeg je jedan od izlaza tjelesna aktivnost ili barem – istezanje.
  • Istezanje povećava fleksibilnost i mobilnost – svakodnevno istezanje čini naše tijelo opuštenijim i elastičnijim, što se pozitivno odražava i na mentalno stanje, pa tako postajemo otporniji na stres i mentalno „elastičniji“.
  • Istezanje nas priprema za tjelesnu aktivnost – često govorimo o tome da promjene u život treba uvoditi pomalo, pa je tako istezanje dobar način uvođenja tjelesne aktivnosti i treninga u život. Istezanje je također odlična metoda oporavka od tjelesne aktivnosti, koja je također svojevrstan pozitivan stres za naše mišiće.
  • Istezanje povećava prokrvljenost mišića – istezanjem mišićnih vlakana mišić činimo elastičnijim, ali ujedno i bolje pripremljenim za prihvat kisika i cirkulaciju krvi, koja donosi kisik, a odnosi štetne ili nepoželjne tvari iz mišića. Samim tim, zbog povećane prokrvljenosti osjećamo se bolje i mentalno i tjelesno te gradimo svoju otpornost na buduće stresove.
  • Istezanje „opušta” mozak – zbog spomenute prokrvljenosti mišića istezanje pogoduje smanjenju krvnog tlaka i smanjuje broj otkucaja srca u minuti, a to našem mozgu šalje signal da se smije opustiti, što se doista i događa. Mentalna aktivnost se smanjuje, odnosno postaje optimalna, a mi u stresnim situacijama na račun toga donosimo brže i bolje odluke.

istezanje

Kako se pravilno istezati?

Osnovna preporuka je da istezanje radimo najmanje jedanput na dan, primjerice, ujutro. Za istezanje odvojimo 10-15 minuta, a prema potrebi, tijekom dana također možemo napraviti neke vježbe kao mali odmor od posla i dnevnih obveza, primjerice, u trajanju 5 minuta. Svaku vježbu dobro je ponoviti nekoliko puta zadržavajući položaj istezanja 15-30 sekundi te pritom disati polagano, idealno trbušno. Dok se istežemo NIJE potrebno ići preko granice boli, već suprotno, istezati se tako da osjetimo ugodno istezanje mišića bez prisutnosti boli jer je normalna reakcija mišića u slučaju boli stezanje, odnosno grčenje, pa ne dobivamo željeni antistresni učinak. Odlično je i to što vježbe istezanja možemo kombinirati s vježbama disanja, pa tako istodobno pružamo dvostruki otpor stresu!

Autori:

Ana Čerenšek, prof. psih.

Igor Čerenšek, mag. psych.