Jelovnik za manje bacanja hrane — b•Aktiv

Jelovnik za manje bacanja hrane

65 kilograma. Što teži 65 kilograma? Nismo vagali čovjeka, ne ne. Mi smo vagali koliko hrane baci jedan čovjek u godini dana. Od tih 65 kilograma bačene hrane, 25 % čini povrće, 24 % žitarice, a 12 % voće. Ironično je što je hrana koju najviše bacamo, jer se najbrže kvari, ujedno i hrana najveće nutritivne vrijednosti, odnosno najbogatija je vitaminima i mineralnim tvarima. 65 kilograma hrane može pružiti jednom čovjeku sve potrebne hranjive tvari u razdoblju od 18 dana. Dakle: ono što svatko od nas baci u godini dana, može hraniti drugog čovjeka čak 18 dana. To puno znači svijetu u kojem još uvijek 2 milijarde ljudi nema pristup nutritivno bogatoj i mikrobiološki ispravnoj hrani u dovoljnim količinama, a 690 milijuna ljudi riskira život zbog gladi. Da budemo još eksplicitniji, reći ćemo da je na svakih 100 ljudi – devetero njih gladno. I jedan gladan čovjek je previše. Što možemo napraviti da smanjimo količinu hrane koju bacamo u smeće? Puno toga. Danas krećemo s prvim korakom. Osmislit ćemo anti-otpad jelovnik! Naučit ćemo kako reciklirati hranu u vlastitoj kuhinji i kako osloboditi hladnjak od hrane koja tamo nepotrebno dugo spava zimski san dok joj se vitamini smanjuju iz dana u dan.

Čips od kora povrća

Dobro operimo povrće koje imamo doma te ga potom jednako dobro osušimo. Bila to mrkva, krumpir, batat, cikla, … što god se našlo u hladnjaku. Sigurnije je birati povrće ekološkog podrijetla koje nije tretirano pesticidima. Ogulimo ga i ponovno papirnatim ubrusom osušimo oguljene kore. Što su kore tanje, čips će biti hrskaviji. Pomiješajmo kore u zdjeli i začinimo paprom, ljutom ili slatkom papričicom, solju, a po želji i ružmarinom. Na kraju dodajmo maslinovo ulje i još jednom dobro pomiješajmo kako bi se začini jednoliko raspodijelili po korama. Pecimo 15 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C. Čips od kora povrća možemo čuvati na sobnoj temperaturi 4 dana.

Tostirani kruh s namazom od brokule i oraha

Tijekom pripreme jela redovito koristimo cvjetove brokula, ali što ćemo s manje popularnim, tvrdim dijelovima stabljike i listovima? Oni će nam poslužiti za pripremu sjajnog namaza. Uzmimo 150 grama stabljike i listova brokule. Ogulimo stabljiku kako bismo uklonili žilavi vanjski dio i zatim narežimo stabljiku i listove na komadiće. Kuhajmo ih na pari 10 minuta kako bi sačuvali što više za zdravlje blagotvornih antioksidansa. Potom ćemo komadiće ubaciti u blender zajedno s jednim češnjem češnjaka, 40 grama tvrdog sira ribanca i 70 grama jezgre oraha te miksati nekoliko sekundi. Potom ćemo postepeno dodavati maslinovo ulje i miksati sve dok ne dobijemo kremastu teksturu. Za kraj, začinit ćemo namaz solju i paprom. Narezat ćemo 8 šnita staroga kruha, začinit ćemo ga maslinovim uljem i paprom i tostirati na tavi ili u pećnici nekoliko minuta. Kruh će biti spreman da ga namažemo namazom. Po želji ga možemo ukrasiti i slanim inćunima. Namaz od brokule možemo čuvati u hladnjaku 2 dana, pokrivenog prozirnom prehrambenom folijom. A možemo ga i zamrznuti kako bismo mu produljili rok trajanja.

Torta od starog kruha

Narežemo 250 grama staroga, skroz suhog kruha na sitne komadiće. Dodamo 250 ml mlijeka. Neka se kruh dobro natopi u mlijeku. Potom dodamo 2 jaja i 7 žlica šećera te 4 žlice kakao praha pa smjesu dobro pomiješamo. Sada na scenu stupa sve ono prezrelo, neprivlačno voće koje smo ghostali, dok je tužno tjednima čamilo u zdjeli na stolu. Ogulit ćemo ga i narezati na komadiće te dodati u smjesu za tortu. Dobit će novi život. Još jednom dobro sve pomiješamo. Ako želimo mekanu tortu hrskave kore, na vrhu smjese dodajmo tanki sloj šećera i 4 do 5 komadića maslaca veličine jagodice malog prsta. Tortu pečemo 30 do 40 minuta u zagrijanoj pećnici na 180°C. Naravno da možemo ponovno koristiti i stari papir za pečenje! Tijekom pripreme ove torte, mi recikliramo stari kruh, staro voće i stari papir za pečenje. Tri recikliranja jednim udarcem.

Autorica:

Sandra Zugan, mag. nutr.