U Zemlji Izlazećeg Sunca, gdje žive mnogi vitalni stogodišnjaci, stvoren je pojam „FOSHU“, koji uskoro slavi svoj trideseti rođendan. Iako nam naziv zvuči skroz japanski, „FOSHU“ je zapravo akronim engleskih riječi „foods for specified health use“. Dakle, status „FOSHU“ dobiva hrana koja ima točno određeni blagotvorni učinak na zdravlje. Mi takvu hranu nazivamo funkcionalnom hranom. Funkcionalna hrana prirodno obiluje ili je pak ljudskom rukom obogaćena bioaktivnim tvarima, primjerice: vitaminima, mineralnim tvarima, antioksidansima, vlaknima ili probiotičkim bakterijama za koje imamo čvrste znanstvene dokaze da djeluju. Ne idemo po sistemu rekla-kazala broscience. Prihvaćamo samo science-based tvrdnje. Mi se zapravo više od pola stoljeća svakodnevno koristimo jednom funkcionalnom hranom koja nam je pomogla iskorijeniti bolest gušavosti i njezine posljedice u kontinentalnim dijelovima Hrvatske. To je naša jodirana sol. Ne egzotična himalajska, već obična kuhinjska sol obogaćena jodom. Takva sol ima svoj zadatak. Drugačiji, ali jednako važan zadatak ima i naš funkcionalni jogurt b.Aktiv LGG. Koji je to zadatak? Otkrijmo ga!
Fino, hranjivo, terapijsko
Kad proizvodimo funkcionalnu hranu, primjerice, kad naš jogurt obogaćujemo određenim dobrim bakterijama i vitaminima, želimo uvijek ostvariti tri cilja. Prvo: želimo da naš funkcionalni jogurt bude ukusan. Drugo: želimo da naš funkcionalni jogurt pruža tijelu za život potrebne hranjive tvari, a ne prazne kalorije u vidu šećera i zasićenih masti. Treće, ključno: želimo da naš funkcionalni jogurt ima terapijski učinak. Taj terapijski učinak mora biti dokazan istraživanjima na ljudima. Ne stanice u epruvetama, ne miševi, ne štakori, već – ljudi. Dakle, znanstvenici nam potvrđuju da te točno određene bioaktivne tvari (u našem slučaju dobre bakterije i vitamini) djeluju blagotvorno na zdravlje. Budući da ovdje nije riječ o čarobnom napitku u kojem odokativno dodajemo prstohvat ovog ili vrh žličice onog, moramo znati koliko će dobrih bakterija imati terapijski učinak. Brojke na sunce! Nekoliko usamljenih bakterija neće puno postići. Kad se mnogo malih složi, tad se snaga stoput množi. A to znači da smo jači kad se skupimo u zbor… Mora se postići kvorum! Funkcionalni jogurt koji sadrži dobre bakterije mora u jednom gramu sadržavati barem milijun (106) živih bakterija koje se mogu razmnožavati. Upravo to označava izraz ≥106 CFU. Izazov! Koliko živih dobrih bakterija sadrži b.Aktiv LGG natur? Mala pomoć: broj CFU po gramu jogurta naći ćete na popisu sastojaka.
Hvala ti, prijatelju LGG
Dok smo na poleđini b.Aktiv LGG funkcionalnog jogurta tražili odgovor na pitanje, naišli smo na jedno neobično ime: Lactobacillus rhamnosus Gorbach & Goldin. Što je to? Čarolija iz posljednjeg romana J. K. Rowling? Ima za to potencijala, ali ipak nije riječ o čaroliji već o bakteriji. Dobroj bakteriji koju dodajemo mlijeku kako bismo stvorili naš funkcionalni jogurt b.Aktiv LGG. Lactobacillus rhamnosus GG u javnosti je poznatija po njezinu nadimku LGG. Do sada sam upotrebljavala pojam „dobre bakterije“ misleći pritom na probiotičke bakterije. Nije lako za bakteriju zaraditi status probiotika. Mora ispuniti niz zahtjevnih uvjeta: bakterija ne smije uzrokovati bolesti (dakle ne smije biti patogena), mora preživjeti u funkcionalnoj hrani, mora u što većoj mjeri preživjeti kiselinu u našem želucu (da je kiselinu i žuč preživjeti lako, preživio bi ih svatko), mora se nastaniti i razmnožavati u našim crijevima (barem privremeno) i za kraj, najvažniji od svih uvjeta – mora doprinijeti zdravlju čovjeka, njezina domaćina. Zašto i kako LGG to čini, priča je za neko naše sljedeće druženje. Danas ćemo otkriti što LGG čini: odgovorit ćemo na pitanje koji su dokazani zdravstveni učinci LGG-a. Apsolutno najčvršći dokazi idu u prilog primjeni LGG-a kad naši mališani obole od akutnog proljeva, bilo uzrokovanog virusnom infekcijom ili pak terapijom antibioticima. Također znamo da LGG štiti mliječne zube od nastanka karijesa. Kod odraslih ljudi zaraženih napornom patogenom bakterijom Helicobacter pylori možemo preporučiti LGG kao dopunu antibiotskoj terapiji jer može smanjiti nuspojave tih lijekova i ublažiti simptome same bolesti. LGG nam se također pokazao blagotvornim kod ljudi koji boluju od upalnih bolesti crijeva jer može produljiti fazu mirovanja bolesti nakon što upala u crijevima popusti. Svaki dan, svaki sat bez bolova neizmjerno je dragocijen i valja se za njega izboriti. Što još reći o LGG-u? Dobar je za velike i male!
Autor: Sandra Zugan, mag. nutr.