Kako ostati aktivan i motiviran kad vrijeme ne dopušta odlaske u prirodu? — b•Aktiv

Kako ostati aktivan i motiviran kad vrijeme ne dopušta odlaske u prirodu?

Svaka promjena vremena nosi svoje specifičnosti, pa tako i hladnije ili kišovito vrijeme, koje je pred nama. Mnogi će u startu negodovati i ugroziti svoju motivaciju zbog objektivnih prepreka koje se ne mogu prevladati do proljeća, no opcije za rad na motivaciji, ali i različitim oblicima aktivnosti, i dalje postoje.

Evo nekoliko prijedloga koje možete uzeti u obzir tijekom idućih mjeseci:

Vježbanje kod kuće

Tjelesna aktivnost važna je kako za tjelesno, tako i za mentalno zdravlje, pa iako možda nemamo idealne uvjete za trčanje ili vožnju biciklom, trening je i dalje tu. Neki će se zaputiti u fitnes-centre (ako im to trenutačna situacija dopušta), a drugi će krenuti s online treninzima iz svog doma. Dobra je vijest da kvalitetnim treningom kod kuće možete održati, a možda i unaprijediti svoju snagu i izdržljivost, što se pozitivno odražava na posturu i držanje, pa tako i na mentalno stanje – posljedično se možete osjećati čak samopouzdanije i mirnije.

Vježbanje kod kuće

Vježbe disanja i mindfulness meditacija (meditacijska tehnika potpune svjesnosti)

Disanje i meditacija imaju pozitivan učinak na mentalno zdravlje, ali i na tjelesno zdravlje i formu. Svakodnevno redovito trbušno disanje i meditacija mogu pozitivno utjecati i na vaš metabolizam tako da izbjegnete brzo gomilanje suvišnih kilograma. Dogovorite se sa sobom u koje ćete vrijeme svaki dan sjesti i odraditi vježbice mentalnog treninga, obećavamo vam da ćete već nakon tjedan dana svaku vježbu raditi s velikim veseljem jer će vam „kupiti“ mir bez potrošene lipe.

Istezanje i vježbe joge

Vježbe istezanja i joge imaju nevjerojatno pozitivan učinak na mentalnu i tjelesnu stabilnost te daju značajan doprinos općem osjećaju blagostanja, a mogu se izvoditi iz topline vlastita doma. Istraživanja pokazuju da joga poboljšava moždane funkcije, poput pamćenja i sposobnosti učenja, smanjuje krvni tlak, povećava vitalni kapacitet pluća, povećava kalorijsku potrošnju, poboljšava ravnotežu i smanjuje anksioznost. Uostalom, kad ste se zadnji put našli u situaciji da nešto učite ispočetka? Trenutak zadovoljstva kad vidite da ste napredovali ne može se usporediti ni sa čim drugim.

Žena prakticira jogu

Društvene igre i socijalizacija s ukućanima

Iako nije riječ o aerobnoj aktivnosti, u ovo će vrijeme socijalizacija i igra biti savršena prilika za unaprjeđenje odnosa i mentalnu aktivnost, pa čak i za trošenje kalorija. Jeste li znali da naš mozak tijekom mentalne aktivnosti troši više kalorija nego u stanju mirovanja, a ta potrošnja može doći čak i do 25 % ukupne kalorijske potrošnje? Vrijeme je za organizaciju kućnog turnira u beli ili monopolyju – vi birate.

Učenje i čitanje

Ima li bolje mentalne aktivnosti od učenja i čitanja? Iako se mnogi školarci ne bi složili s nama, odgovor je – nema! Učenje novih vještina, usvajanje novih znanja i čitanje značajno povećavaju aktivnost mozga i pozitivno utječu na metabolizam. Jedna studija slučaja pokazuje da je poznati šahist tijekom jednog od svojih težih mečeva izgubio čak 6000 kalorija bez ustajanja sa stolice. Vi možda ne morate naučiti igrati šah, ali si možete postavljati male tjedne (ili čak dnevne) izazove: naučite nov način pripreme omiljenog jela, naučite kako izraditi ukras za dnevnu sobu ili naučite kako se na švedskom kaže: “Dobar dan”.

Žena čita knjigu

Pospremanje

Iako nije omiljena aktivnost svima, idealna je u ovo vrijeme, a daje značajan doprinos osjećaju mira, kontrole i reda čak ako ga odradite i onda kad vam se to baš i ne da. Ono što gledamo, utječe na ono što osjećamo. Dakle, ako gledamo kaos i nered dovoljno dugo, osjećat ćemo – pogodite što? Kaos! Vrijeme je za pospremanje koje dugo odgađate pa ćete napokon u kratkom vremenu moći pronaći važne papire bez prevrtanja cijele ladice sa spisima starim dvadesetak godina.

Planiranje

Nije potrebno čekati kraj godine kako bismo razmišljali o ciljevima, odlukama i planiranju budućnosti. Ovo je vrijeme idealno za promišljanje o promjeni, kao i za pripremu akcijskog plana s jasno definiranim koracima koji vode do vašeg dugoročnog cilja. Pokretanje promjene s novom godinom statistički je manje uspješno nego pokretanje promjene i promišljanje o njoj prije Nove godine.

Svako vrijeme je idealno za aktivnost, ali pitanje je za koju točno. Ovo je vrijeme idealno za aktivnosti koje su usmjerene na unaprjeđenje mentalnog zdravlja, tjelesne stabilnosti i planiranje budućnosti te uvođenje promjena u kojima doista želite uspjeti.

Autori:

Ana Čerenšek, prof. psih.

Igor Čerenšek, mag. psych.