Kako se odmoriti na godišnjem odmoru? — b•Aktiv

Kako se odmoriti na godišnjem odmoru?

Kad se pripremamo za velike stresne događaje, tada u danima koji prethode dugo pripremamo svoje strategije, scenarije i načine suočavanja s nepoželjnim okolnostima ili ishodima. Kad se pripremamo za godišnji, nažalost pripremamo samo kofere, a mnogi od nas čak i tom poslu pristupe nedovoljno ozbiljno.

Zašto je važno pripremiti se za godišnji odmor?

Izlazak iz rutine, koliko god poželjan bio, može narušiti naš imunitet zbog kojeg nećemo uživati u godišnjem. Ako uzmemo za primjer profesionalne sportaše, oni će znati da je odmor jednako važan kao i trening, ako ne i važniji. Iz tog razloga, profesionalni će sportaši u dogovoru sa svojim trenerima planirati različite metode oporavka za dane odmora.

Ako se doista želite odmoriti na godišnjem i pripremiti za povratak u svakodnevicu, umjesto da se s godišnjeg vratite umorniji nego što ste otišli, pripremili smo Vam nekoliko smjernica:

  1. Napravite okvirni plan za svoje dane godišnjeg, čak i ako ste po prirodi spontani. Potpuni izostanak planiranja može Vaš godišnji učiniti hektičnim pa čak i stresnim, dok ispunjavate zahtjeve okoline umjesto da i sebe uvrstite u jednadžbu.
    Primjerice, ako ste na odmoru 14 dana, odredite koje dane ćete raditi što. Ako niste skloni planiranju, odredite samo pojedine dane kada želite napraviti neki izlet ili ih rezervirati za iskustva koja Vas pune energijom i čine sretnima. Takvim planiranjem ispunit ćete vrijeme kako Vam odgovara, a nećete propustiti ništa osim eventualnih gužvi na turističkim odredištima koja su pretrpana posjetiteljima vikendima ili u određenim terminima u danu.
  2. Napravite plan prehrane i hidracije. Godišnji odmor nije vrijeme za uvođenje velikih promjena u život jer on sam po sebi nosi dozu stresa. Ako Vam je prehrana važna, odaberite neke obroke ili međuobroke u danu koje želite držati pod kontrolom. Primjerice smoothie ili voćni obrok jednom dnevno već čine razliku po pitanju unosa energije, ali i očuvanja imuniteta. Ako na odmor ponesete bocu koju ćete redovito puniti vodom kroz dan i uvijek nositi sa sobom, već ste učinili dobru stvar za svoje zdravlje.


  3. Vodite računa o tjelesnoj aktivnosti – iako je tjelesna aktivnost uvijek preporuka, za vrijeme velikih ljetnih vrućina treba biti oprezan u izboru količine, vrste i vremena za takve aktivnosti. Aktivnosti na otvorenome su svakako preporuka, ali doba dana kad su temperature niže, aktivnosti u vodi su najpoželjnije jer će naša tjelesna temperatura ipak biti pod kontrolom.
  4. Smanjite opseg posla prije odmora – značajan broj ljudi prije godišnjeg odrađuje sve što može i nekako vođeni entuzijazmom nadolazećeg odmora, često rade više nego što je to slučaj kroz godinu. Takvo povećanje volumena rada samo znači još veću razliku i stres u trenutku početka odmora. Naša je preporuka da ne radite više nego inače, već da polako smanjujete količinu posla kako bi napravili blaži prijelaz iz faze rada u fazu odmora.
  5. Vježbajte toleranciju ali i dosljednost prvih dana godišnjeg – obično je ljudima potrebno nekoliko dana da bi “osvijestili” da su sad na godišnjem i da je OK ne raditi. Sve je to normalno i trebamo uzeti u obzir da i našem mozgu treba malo vremena da se adaptira na promjenu. Prvih nekoliko dana planirajte u tolikoj mjeri da Vam je dan donekle ispunjen jer prelazak sa 100 na 0 nije moguć i često rezultira osjećajem anksioznosti. Istovremeno, ako ste odlučili da dok ste na godišnjem neke stvari radite a neke ne, onda su prvi dani svojevrsni temelj za ostatak odmora i tražite od sebe dosljednost. Međutim, nemojte inzistirati na savršenosti. OK je da stvari ne idu uvijek po planu, a na odmoru se nema smisla živcirati oko toga.
  6. Planirajte sitne dnevne aktivnosti – svatko od nas ima neke svoje hobije, interese ili aktivnosti koje nam pomažu u procesu odmora, tjelesno ili mentalno. Odredite vrijeme u danu za sebe, za čitanje, za crtanje, za slušanje glazbe ili kratko popodnevno drijemanje ako je to ono što volite. To vrijeme za Vas i Vaše aktivnosti ne mora biti dugo i može trajati 20 minuta ako je to ono što imate na raspolaganju. Nije posebno važno što i koliko, važno je da si udovoljite s tim sitnim trenucima samo Vašeg vremena i odmora.

 

Autori: