Kako se riješiti pritiska okoline da sve bude savršeno ili pritiska koji namećemo sami sebi? — b•Aktiv

Kako se riješiti pritiska okoline da sve bude savršeno ili pritiska koji namećemo sami sebi?

Želja za savršenim poslom, savršenim odnosima, savršenom djecom ili općenito savršenim životom, sve je veći dio svakodnevice. Tu težnju savršenstvu često i opisujemo oksimoronom – pozitivna mana. Ipak, savršenstvo nije dostižno pa težnja istome nije pozitivna, već može značajno narušiti mentalno zdravlje osobe. Nitko nije bez mana, a ni jedan put do uspjeha ne prolazi bez pogrešaka. Unatoč tome, naše je divljenje savršenstvu toliko sveprisutno da zapravo nikada ne zastanemo i propitkujemo ​​taj koncept pa postajemo i ostajemo prestrogi prema sebi.

Težnja savršenstvu, ili perfekcionizam, dolazi u tri oblika:

  1. Perfekcionizam usmjeren prema sebi koji podrazumijeva iracionalnu želju da budemo savršeni – Sve što radim mora biti savršeno.
  2. Društveno propisan perfekcionizam, odnosno osjećaj da je društveno okruženje prezahtjevno. Taj je osjećaj praćen pokušajima dostizanja ideala koji se nameću – Ako napravim neku pogrešku, drugi će me kritizirati.
  3. Perfekcionizam usmjeren prema drugima, odnosno nametanje nerealnih standarda drugima – Ako zamolim nekoga da nešto napravi, očekujem da bude savršeno.

Sva tri oblika mogu narušiti naše mentalno zdravlje jer smo u konstantnoj potrazi za nečim nedostižnim. Ipak, najveći nam pritisak stvara društveno propisan perfekcionizam. Ideja da postoji generalno mišljenje da se od nas očekuje da budemo najbolji i savršeni, čest je uzrok postavljanja prevelikih očekivanja što činimo sami sebi, ali i kritiziranja kada naiđemo na prepreke. Uz to osjećamo potrebu da ispunimo nametnuta očekivanja, a čak i ako uspijemo, podižemo ljestvicu sami sebi jer vjerujemo da što bolje radimo, to se od nas očekuje da budemo još bolji. Ostajemo nezadovoljni, bespomoćni i iscrpljeni. A društvene mreže, koje nas onda obasipaju tek prividnim slikama tuđih života koji izgledaju besprijekorno, pritom ne pomažu.

Važno je, doduše, razumjeti da postoji adaptivni/pozitivni i neadaptivni/negativni perfekcionizam. Kada govorimo o ovoj iracionalnoj težnji savršenstvu i izjednačavanju istog s uspjehom, govorimo o neadaptivnom perfekcionizmu. S druge strane, ako težimo uspjehu, ostvarenju svojih ciljeva i ugodnoj svakodnevici, ali razumijemo da taj put nije pravocrtna već krivudava linija, ispunjena usponima i padovima, karakterizira nas adaptivni perfekcionizam. U tom slučaju nećemo posustajati pred preprekama, osjećati sram, krivnju ili bespomoćnost, već ćemo učiti iz njih i na taj način napredovati.

Glavno pitanje ostaje – kako ostati na ovoj pozitivnoj strani perfekcionizma i riješiti se pritiska  da sve bude savršeno koji nam nameće okolina, ali i mi sami. Sljedeće smjernice pomažu na tom putu.

    1. Razumjeti da savršenstvo ne postoji i da okolina nameće tek prividan ideal. Ono što vidimo iz okoline je tek površina tuđih života. Ispod površine je jednako kod Vas i kod ostalih ljudi – uz uspjeh i sve lijepe trenutke tu su mane, pogreške i padovi. Ako se ponekad divite savršenom životu drugih na društvenim mrežama, objektivno pogledajte i svoje – vrlo vjerojatno izgledaju jednako idilično. Ipak, tamo dijelimo one najljepše trenutke, to ne znači da mi i svi drugi nemamo i one nesavršene koje ne dijelimo.
    2. Fokusirajte se na proces, a ne na rezultate. Kao što je rečeno, put do uspjeha nije pravocrtna linija. Svakodnevno nailazimo na brojne prepreke. Važno je da ih prihvatimo i učimo iz njih. Samo tako ćemo napredovati i smanjiti osjećaj preplavljenosti.
    3. Budite blagi prema sebi. Razmislite kako biste pričali s bliskom osobom nakon neke pogreške ili nesavršenog dana koji je imala. Rekli biste nešto poput ma to je samo jedan dan, odmori sad, a sutra će biti lakše ili pak ma to je samo prezentacija, naučit ćeš nešto i drugi put će biti bolje. Pokušajte ovakav način razmišljanja njegovati i kod sebe samih.

Jedan od najpoznatijih fizičara svih vremena, Stephen Hawking, rekao je: “Jedno od osnovnih pravila svemira je da ništa nije savršeno. Savršenstvo jednostavno ne postoji. Bez nesavršenosti ne biste postojali ni vi ni ja”. Pokušajmo svi uzeti u obzir ovo gledanje na savršenstvo, imati realistična očekivanja i smanjiti usporedbe s drugima. Težnja prema savršenstvu je uistinu Sizifov posao – uzaludna i besmislena. Budite blagi prema sebi bilo da se radi o putu do željenoga cilja ili običnom danu u kojem niste uspjeli izgledati savršeno ili napraviti savršen ručak nakon posla.

Autori:

Ana Čerenšek, prof. psih.

Igor Čerenšek, mag. psych.