Kako vrijeme u prirodi utječe na razvoj djeteta? — b•Aktiv

Kako vrijeme u prirodi utječe na razvoj djeteta?

Kako vrijeme u prirodi utječe na razvoj djeteta?

Kad razmišljam o životu u tehnološki razvijenom svijetu, čini mi se da vjerojatno nikad nećemo napustiti svijet računala, mobitela i društvenih mreža. Velik broj roditelja radni dan provodi za računalom, na internetu, baš kao i djeca zaokupljena elektroničkim igricama.

Dobra je vijest što se o negativnim učincima prekomjerne izloženosti digitalnim medijima (osobito kod djece) danas posvećuje puno više pozornosti i mnogi roditelji ulažu puno truda kako bi educirali svoju djecu i postigli dobru mjeru upotrebe tehnologija u svojim obiteljima.

Roditelji su suglasni da ono što mi i naša djeca trebamo jest uspostaviti kontakt s jednostavnim i malim životnim radostima uz obavezan povratak prirodi.

Velik broj istraživanja pokazuje da je boravak u prirodi („green time”) najbolji lijek protiv tehnološke ovisnosti („screen time”).

Stoga, zašto ovaj tjedan umjesto odlaska u šoping-centar, igraonicu, sportsku dvoranu ili bilo koji drugi zatvoreni prostor ne bismo odveli dijete u šetnju parkom, uz obližnji potok ili na livadu?

Prezaposlenost roditelja, mnogobrojne dječje aktivnosti i nedostatak vremena odvojili su djecu od najvažnijeg pozitivnog utjecaja na njihov razvoj – od prirode.

Djeca i priroda

Postoji li išta ljepše od nasmiješenog djeteta koje bosim nogicama hoda po plićaku, igra se vodom i znatiželjno promatra kamenčiće, školjke i male morske životinje?

Postoji li veća radost od trčkaranja livadom za leptirima i branja cvijeća za mamu?

Postoji li veća pustolovina od šetnje šumskim puteljkom uz cvrkut ptica?

Postoji li bolja učionica od prirode?

Postoji li bolje mjesto od prirode na kojem možemo probuditi sva naša osjetila?

Ne mogu zamisliti bolji način interaktivnog učenja od istraživanja prirode. U prirodi djeca upoznaju biljke i životinje te spoznaju na koji se način brinuti o prirodi i zbog čega je to važno.

Priroda je toliko važna za dječji razvoj i zdravlje. Ona je mjesto za kretanje, igranje, istraživanje, proučavanje, spoznavanje, opuštanje…

Priroda potiče ugodne emocije! U prirodi se djeca ne bore s osjećajem dosade i lošeg raspoloženja, a tjelesna aktivnost pridonosi snažnijem osjećaju životne radosti.

Kiša, snijeg, blato, zaprljana odjeća i razbijena koljena dio su nezaboravnih pustolovina sretnog djetinjstva!

Prirodno, zdravo, jednostavno

Priroda nas podsjeća da usporimo i ne žurimo.

Ako smo otvoreni za sve osjete, uživat ćemo u mirisu šume, cvijeća i lišća, čuti vjetar i ptice, primijetiti sunčane zrake koje prolaze kroz krošnje drveća.

Svako godišnje doba nudi neponovljiv doživljaj i donosi nam obilje prekrasnih prizora. Priroda potiče sva naša osjetila i u njoj možemo sve imati ako tražimo otvorenih očiju i čista srca. Nakon takvih iskustava još smo satima i danima dobre volje!

Priroda nam baš uvijek pruža osjećaj radosti, a obiteljski izleti u prirodu iznimno su važni trenutci za kvalitetno vrijeme te prilika za zbližavanje svih članova obitelji. Priroda nam nudi osvježenje od svakodnevice, nove pustolovine, osjećaj opuštenosti i prelijepe uspomene.

Vjerujem kako je misija mnogih roditelja odgojiti svoju djecu da vole prirodu, često je posjećuju i da prema njoj uvijek budu nježna i ljubazna ljudska bića.

 

 

Autor: Ana Letina