Kreirajmo zabavni voćni jelovnik za djecu — b•Aktiv

Kreirajmo zabavni voćni jelovnik za djecu

Voćna salata

Operimo naranču, krušku, breskvu, lubenicu i grožđe. Narežimo krušku, breskvu i lubenicu na kockice. Pomiješajmo 10 bobica grožđa, 10 kockica lubenica, kockice kruške i kockice breskve u zdjelicu. Iscijedimo sok od jedne naranče. Voću dodajmo žličicu meda, narančin sok i sve dobro izmiješajmo. Stavimo našu zdjelu punu voća u hladnjak barem na pola sata, a po mogućnosti sat vremena. Kad se ohladi, voćnu salatu pospimo mljevenim preprženim lješnjacima. Dobar tek!

Domaći voćni smoothie

Operimo dvije jabuke, tri kruške i veliku šalicu jagoda. Narežimo jabuke i kruške. Odstranimo im koštice. Ubacimo ih u blender. Narežimo limun na pola i iscijedimo sok od jedne polovice. Polijmo narezane kruške i jabuke limunovim sokom, dodajmo jagode, jednu žličicu meda i šaku kockica leda. Uključimo blender i dobro izmiksajmo voće do glatkog crvenog smoothija. Natočimo smoothie u čašu i ukrasimo ga narezanim jagodama. Dobar tek!

Tropski voćni smoothie

Ovo je za ljubitelje tropskog voća i okusa. Očistimo 250 grama svježeg ananasa i ogulimo jednu bananu. Narežimo ih i ubacimo u blender. Polijemo narezano voće s 1 dcl napitka od kokosa. Dodajmo žličicu meda i šaku kockica leda. Uključimo blender i dobro izmiksajmo voće do glatkog žutoga smoothija. Natočimo smoothie u čašu i ukrasimo ga narezanim ananasom. Dobar tek!

Voćni krumpirići

Operimo 200 grama jagoda ili malina. Ogulimo ananas i odstranimo tvrdu sredinu. Od mekanog mesa ananasa narežimo štapiće veličine krumpirića. Krumpiriće stavimo u hladnjak da se nakratko ohlade. Uzmimo naše jagode ili maline. Dodajmo im jednu jušnu žlicu limunovog soka i 1 čajnu žličicu meda. Uključimo štapni mikser i dobro ih izmiksajmo da nastane pire. Jednom ohlađen, ovaj voćni kečap spreman je za posluživanje zajedno s našim voćnim krumpirićima.

Voćni sladoled

Operimo dinju, jagode i kupine. Dobro ih osušimo. Uzmimo dinju, odrežimo krajeve, položimo je okomito na podlogu i narežimo na dvije polovice. Uklonimo koštice pomoću žlice. Svaku polovicu narežimo na kriške i odstranimo koru sa svake kriške. Kriške potom narežimo na kockice debljine 2 cm. Kockice dinje rasporedimo na pladanj pazeći da se međusobno ne dodiruju. Pokrijmo ih prozirnom folijom i stavimo u zamrzivač. Kada se kockice stvrdnu, stavimo ih u najlonsku vrećicu i držimo ih u zamrzivaču barem 12 sati.

Prelazimo sada na jagode. Jagodama uklonimo peteljke i narežemo ih na polovice. Rasporedimo ih na pladanj opet pazeći da se ne dodiruju i pokrijemo ih prozirnom folijom.  Ostavimo ih u zamrzivaču barem 12 sati.

Ostale su nam kupine. Ostavljamo ih cijele. Rasporedimo na pladanj, uvijek pazeći da se međusobno ne dodiruju. Pokrijemo ih prozirnom folijom i ostavimo u zamrzivaču barem 12 sati. Nakon tog vremena, kada je voće lijepo smrznuto, stavimo smrznutu dinju u blender i miksajmo dok ne postane kremasta. Naš je sladoled spreman. Učinimo isto s jagodama i kupinama, pa poslužimo u zdjelice. Dobar tek!

Voćni morski pas

Dobro operimo i osušimo duguljastu lubenicu. Operimo također jednu dinju i crno grožđe. Odrežimo donju trećinu lubenice tako da može stajati okomito na pladnju. Izdubimo oba komada lubenice. Od mesa lubenica narežemo kockice i stavimo ih u zdjelu. U istu zdjelu stavljamo kockice dinje i bobe crnog grožđa. Dobro sve promiješajmo. Zdjelicu stavimo u hladnjak.

Sljedeći korak nam je napraviti glavu morskog psa od većeg dijela lubenice. Usta ćemo napraviti tako da na vrhu lubenice zarežemo ravno prema dolje 15 cm. Prvi rez je okomit na pladanj. To je gornja čeljust morskog psa. Potom slijedi drugi rez, poprečno, okomito na prvi rez. Drugi rez je vodoravan s pladnjem. To je donja čeljust morskog psa.

Sada su na redu zubi. Zube ćemo napraviti tako da s oba ruba ogulimo 2 cm zelene kore, kako bi bio vidljiv donji bijeli dio kore. Nožićem ćemo duž bijelog dijela kore urezati trokutiće – točnije zubiće našeg morskog psa.

Udubinu glave morskog psa punimo ohlađenim kockicama lubenice, dinje i crnog grožđa. Od manjeg dijela lubenice izrezat ćemo koru u obliku trokuta. Trokut postaje leđna peraja, dok dvije velike bobe crnog grožđa postaju oči morskog psa. Pomoću čačkalica pričvrstit ćemo peraju i bobe grožđa za glavu morskog psa. Dobar tek!

Koje vam je voćno jelo bilo najzabavnije za pripremu, a koje najfinije za pojesti?

Autor:

Sandra Zugan, mag. nutr.