Ljetne viroze: kako ojačati dječji imunitet — b•Aktiv

Ljetne viroze: kako ojačati dječji imunitet

Ljetni mjeseci su doba kada djeca imaju najviše slobodnog vremena – uživaju u igri, praznicima, druženju s prijateljima i odlasku u prirodu. Idilu sunčanih i bezbrižnih dana može pokvariti jedino nepozvani gost – enterovirus. Bolesno dijete prije odlaska na put ili tijekom godišnjeg odmora noćna je mora svakog roditelja.

Kako djecu obraniti od svih tih silnih virusa?

Najučinkovitija mjera prevencije i pravi put za borbu protiv enteroviroza je učiti djecu zdravim navikama koje će jačati njihov imunitet tijekom cijele godine.

Peremo rukice često

Redovita i pravilna higijena ruku je jeftin, jednostavan i učinkovit način sprečavanja širenja mnogih bolesti.

Također, treba imati na umu da je higijena noktiju djece izuzeto važna jer se ispod njih nalazi najviše prljavštine.

Pranje ruku je obavezno nakon svakog povratka kući izvana, prije obroka i nakon korištenja toaleta.

Djecu je važno naučiti kvalitetnim higijenskim navikama u svrhu očuvanja njihovog zdravlja.

Higijena ruku uz odgovarajuće postupanje s hranom značajno će doprinijeti širenju virusa.

Igra na otvorenom

U današnje vrijeme, u suvremenom i nerijetko užurbanom životu, uz dostupnost mobitela i računalnih igara djeca većinu svog slobodnog vremena provode sjedeći u zatvorenim prostorima. Ljeto je idealno vrijeme kada djecu treba poticati na kretanje i vježbanje, što značajno doprinosi izgradnji i očuvanju imuniteta.

Boravak i igra na otvorenom i na svježem zraku uz umjereno izlaganje suncu, ne samo da dobro utječu na imunitet, već su nužni za psihičko i emotivno zdravlje djeteta.

U svakom slučaju, igra na otvorenom i boravak u prirodi djeci čine dobro i većina djece nakon igranja vani osjeća onaj zdravi umor.

Prakticiranje mindfulnessa

Za zdravlje djeteta potrebna je ravnoteža – njegovanje uma, duha i tijela.

Mnogi znanstveni i medicinski dokazi svjedoče o snažnom utjecaju mindfulnessa na zdravlje, dobrobit i sreću. Rezultati istraživanja pokazuju da mindfulness praksa pomaže djeci stvoriti zdrave navike osjećanja, brige o svom tijelu i optimističnog životnog stajališta.

 

Vjerujem kako svi mi roditelji želimo osigurati djeci način života koji čuva zdravlje, podržava njihov emocionalni razvoj, ojačava tijelo i imunosni sustav.

Ljeto je idealno vrijeme za brigu o zdravlju naše djece i valja to vrijeme mudro iskoristiti prije povratka u vrtiće i školske klupe.

Ako djeci osiguramo kvalitetan san i pravilnu prehranu uz umjerenu tjelesnu aktivnost i vrijeme za relaksaciju, značajno ćemo doprinijeti izgradnji imunosnog sustava svoje djece i veća je vjerojatnost da ćemo se uspješno obraniti od neželjenih ljetnih enterovirusa.

 

Autor:
Ana Letina