Mit o 8 čaša vode na dan. Koliki unos vode uistinu treba našem tijelu? — b•Aktiv

Mit o 8 čaša vode na dan. Koliki unos vode uistinu treba našem tijelu?

Zašto nam je voda važna?

Svi smo već više puta čuli da našem organizmu treba dovoljan unos vode kako bi pravilno funkcionirao. Ako zanemarimo ovu činjenicu, tijelo će nam najprije početi slati znakove poput suhoće usta, isušene kože i očiju, a potom i bolnih zglobova, kroničnog umora te problema s probavom.

Preporuke za dnevni unos vode vrlo su raznolike – od „pijte kad osjetite žeđ”, preko popularnih 8 čaša do obvezne 2-3 litre.

Unos vode

Može li se s vodom pretjerati?

Iako zvuči vrlo neobično, prevelik unos vode zaista nam može naštetiti i dovesti do hiponatremije. To je stanje snižene razine natrija u krvi koje dovodi do mnogih ozbiljnih zdravstvenih tegoba – mučnine, povraćanja, glavobolje te konvulzija i kome.

Međutim, ne brinite se… Iako je teoretski moguće, u praksi se ovako nešto događa vrlo rijetko. Kako bi vam voda naštetila, morali biste popiti tri-četiri litre vode u samo nekoliko sati.

Voda

Koliki zapravo unos vode trebamo?

Nedavna neovisna studija ustanove Institute of Medicine preporučuje za muškarce dnevni unos tekućine 3 litre, a za žene oko 2,2 litre. Dakle, to nije preporuka unosa vode već sve tekućine, što uključuje i hranu te ostale napitke. Tu spadaju juhe i variva, voće i povrće, čaj, kava, sokovi te mlijeko i mliječni napitci.

Stoga, stručnjaci Institute of Medicine preporučuju popiti čašu obične vode uz svaki obrok i između obroka, a dodatno uzimanje vode se preporučuje pri tjelovježbi i sportu, kod velikih vrućina i dugog putovanja avionom.

 

Umjerenost prije svega.

Neupitno je da nam je određeni dnevni unos vode ključan za zdravlje, ali pritom ne smijemo iz vida izgubiti ravnotežu i specifične potrebe našeg tijela. Ako se pravilno hranimo, jedemo kuhanu hranu, voće i povrće te izbjegavamo zaslađene i gazirane napitke, a prednost dajemo čistoj negaziranoj vodi, nemamo se o čemu brinuti.