Moćna matcha — b•Aktiv

Moćna matcha

Ponekad nam se možda čini da nas sa svih strana zasipaju egzotična imena superhrane, koja obećava čudotvorne benefite za duh i tijelo. Međutim, iako je riječ o prahu, matcha nam neće bacati prašinu u oči. Samo prstohvat ovoga finog zelenog praha sadrži cijelo bogatstvo nutrijenata, zbog kojih ona zaslužuje mjesto u našoj svakodnevnoj prehrani.

Matcha

Više od zelenog čaja

Matcha se dobiva od listova zelenog čaja, ali zadržava mnogo više od same biljke. Pri uzgoju matche farmeri prekrivaju biljku 20-30 dana prije branja kako bi je zaštitili od izravnog izlaganja suncu. Na taj način ona čuva značajno više nutrijenata. Cijeli listovi melju se u prah koji sadrži veću količinu aminokiselina, antioksidanata i kofeina od samog zelenog čaja. Čitav proces zahtijeva više brige i napora, ali krajnji rezultat je toga vrijedan.

Postoje brojne teorije i istraživanja o fantastičnim učincima koje matcha može imati na naše zdravlje, a ovdje ćemo istaknuti samo neke od najzanimljivijih.

Bogatstvo antioksidansima

Antioksidansi su poznati kao najučinkovitiji borci protiv starenja i kroničnih bolesti te su zbog toga i veoma popularni. Različito voće i povrće bogato je antioksidansima, ali matcha je po tom pitanju nenadmašna. Prema istraživanju provedenom na Sveučilištu „Turfs“, otkriveno je da matcha sadrži čak 20 puta više antioksidansa po gramu nego borovnice ili šipak.

Matcha i zeleni čaj

Odlična za imunitet

Zeleni čaj, kao i matcha, sadrži specifične antioksidanse katehine, poznate i kao ECGG. Ovaj sastojak veže se na stanice našeg tijela i sprječava rast mikroorganizama koji mogu uzrokovati razne bolesti. Drugim riječima, učinkovito nas štiti od virusnih i bakterijskih infekcija.

Pomaže sagorijevanju masti

Osim što gotovo uopće ne sadrži kalorije, matcha nam pomaže i u procesu sagorijevanja masti. Ona ubrzava metabolizam i upotrebljava mast kao izvor energije. Nedavna studija pokazala je da matcha može ubrzati sagorijevanje kalorija čak i do četiri puta. 

Energija bez nervoze

Matcha je poznata i kao izvor kofeina, s obzirom na to da sadrži dvostruko više kofeina po gramu od kave. Osim onog dobro poznatog osjećaja budnosti i energije zbog kojeg volimo kavu, kofein dokazano poboljšava našu pozornost, brzinu reakcije i pamćenje. Međutim, kava nam također daje i osjećaj blage nervoze, što s matchom nije slučaj. Njezina tajna je L-teanin, sastojak koji balansira učinak kofeina, opušta i smanjuje razinu stresa.

Kako uživati u matchi

Možda ste nakon ovog članka oduševljeni matchom i njezinim „supermoćima“, no ipak nemojte pretjerati. Brojni su načini na koje možete uživati u matchi – od toplih napitaka poput kave, dodavanja u jelo, do matcha kolača. Međutim, kako je matcha puna snažnih sastojaka, najvažnije je držati se preporučene doze – ne uzimati više od dvije čajne žličice na dan.

Kombiniranjem matche s drugim namirnicama bogatim nutrijentima, ne možete pogriješiti. Ako nemate dovoljno vremena za razmišljanje i pripremu, probajte b.Aktiv Super Smoothie Morning Boost. Uz funkcionalni jogurt bogat LGG kulturom, mješavinu sočnog voća i prstohvat matche, dobivate dozu imuniteta i energije u nekoliko ukusnih gutljaja. Ima li boljeg načina za započeti dan?

b.Aktiv Super Smoothie Morning Boost i matcha