Neka Vaša koža blista uz ova četiri ljetna voća — b•Aktiv

Neka Vaša koža blista uz ova četiri ljetna voća

Nema boljeg pudera od hidrirane kože bez crvenila i prištića na vidiku. Nađite dobrog kozmetičara i dobrog nutricionista: Vaša zdrava, blistava i lijepa koža će Vam biti zahvalna. Ciljani preparati za njegu lica njeguju kožu izvana, a prirodni antioksidansi iz voća i povrća njeguju kožu iznutra. Najbogatija antioksidansima je hrana biljnog podrijetla. To je voće, povrće, to su orašasti plodovi, grahorice, ali i kakao, čaj i kava. Antioksidansi iz biljne hrane imaju dokazan pozitivan učinak na naše zdravlje pa tako i na zdravlje naše kože. To su vitamin C, vitamin E, beta karoten, likopen i polifenoli. Oni štite gene, masti i proteine u stanicama naše kože, smanjuju upalu u koži i čine njenu strukturu čvrstom i postojanom. Među hranom s najboljim učinkom na ljepotu kožu nalaze se dinja, mango i naranča narančaste boje, nar i rajčica crvene boje, grožđe i marakuja, bademi, kelj zelene boje, soja (iz obitelji grahorica), te biljni napitci, kakao, kava i zeleni čaj (naravno bez dodanog šećera). Ta hrana čini našu kožu hidriranom, čvrstom i elastičnom. A smeđe mrlje (hiperpigmentacija), bore i crvenilo postaju manje vidljivi. Ljeto je u punom jeku. Rastu dinje, rastu rajčice, a i grožđe već kuca na vrata. Njima ćemo pridružiti i jednog egzotičnog gosta – mango.

Dinje

Krenimo od narančaste boje. Molekula koja narančastom voću daje narančastu boju (dok našoj koži daje lijepu zlatnu boju) je beta karoten. Dinja obiluje dvama antioksidansima: beta karotenom i vitaminom C. Beta karoten čini našu kožu otpornijom na sunčeve zrake. Ako kožu izlažemo UV zrakama (odnosno ako se sunčamo), a svakodnevno jedemo dinju, naša koža će imati vidljivo manje crvenila i opeklina nego u slučaju sunčanja bez dinje na našem svakodnevnom jelovniku. Da bi se nuspojave sunčanja smanjile, važno je da dinju jedemo 30 dana. Svaki dan. Jedna porcija ovog voća odgovara jednoj velikoj šalici punoj narezanih kockica dinje. Ta porcija će nam pružiti 3,2 miligrama beta karotena i gotovo 60 miligrama vitamina C. Dinja je odličan izvor ovih antioksidansa.

Mango

Ostajemo još malo u narančastim tonovima. Mango je prava škrinjica, ne zlata već još bolje – antioksidansa. Pružit će nam 3 antioksidansa: beta karoten, vitamin C i mangiferin koji spada u obitelj antioksidansa polifenola. Najbogatija antioksidansima je sorta manga koja potječe iz Meksika. Zove se Ataulfo. Jedna velika šalica narezanog manga sadrži 1,1 miligram beta karotena i 60 miligrama vitamina C. Kod žena iznad 50 godina koje jedu pola velike šalice narezanog manga 4 x tjedno, 16 tjedana zaredom, duboke bore na licu postaju manje vidljive. Zanimljivo da kod žena koje jedu šalicu i pol narezanog manga 4 x tjedno tijekom 16 tjedana, duboke bore postale su vidljivije. Što nam daje zaključiti da porcija od 1 velike šalice i pol manga sadrži previše šećera u jednom šutu koji poništavaju pozitivan učinak antioksidansa iz manga. Naime, šećeri se vežu za kolagen i elastin u koži. Takvi kolageni i elastini gube svoju funkciju u održavanju čvrstoće i elastičnosti kože. Kao što vidimo: u slučaju manga, više nije bolje, više je previše.

Rajčica

Prelazimo na crvenu boju. Molekula koja crvenom voću daje crvenu boju je likopen. Da je rajčica i povrće i voće, saznali smo u članku Što jesti i što ne jesti ljeti. Naša koža voli likopen. Treba ga! U našoj su koži najveće rezerve likopena nego bilo gdje drugdje u tijelu. Likopen ima dva pozitivna učinka na kožu. Jednako kao i beta karoten, on štiti kožu od UV zraka te posljedičnih opeklina i crvenila. Koža postaje manje osjetljiva na sunčeve zrake ako svakodnevno jedemo 40 grama koncentrata rajčice kroz 10 tjedana. Ta količina koncentrata nam pruža 16 mg likopena. Pjevali su Jinxi možda me ništa nije tako peklo kao ljeto iza nas… Zato, da nas sunce ne peče, navalimo na dinje i rajčice. Drugi super učinak likopena iz 40 grama koncentrata rajčice je onaj na čvrstoću kože. Likopen stišava enzim koji razgrađuje kolagen u koži, a povećava količinu prokolagena – molekule iz koje nastaje kolagen. Kuhana rajčica je bolji izvor likopena od sirove rajčice. Tko ne voli umake od rajčice, već ih jede samo u salati, prisjetit će se ovdje koliko svježe rajčice dnevno treba pojesti: Top 5 voća i povrća ovog ljeta.

Grožđe

Zadnjih dana ljeta naše tanjure krasi sočno grožđe zelene i ljubičaste boje. Grožđe nam pruža obilje antioksidansa iz obitelji polifenola. Molekule koje grožđu daju ljubičastu boju zovu se proantocijanidini.  Ako 6 mjeseci svakodnevno uzimamo 160 mg ovih molekula kojima grožđe duguje svoju boju, smeđe mrlje na koži postaju manje vidljive. Možemo koristiti kapsule s ekstraktom sjemenki grožđa ili možemo piti 3 dL 100 % soka od grožđa, ili pak možemo jesti 500 grama grožđa, kako bismo unijeli dovoljnu količinu ovih dobrih molekula. Grožđe ima dva pozitivna učinka na kožu. Koža ima manje smeđih mrlja i manje je suha. Grožđe pomaže koži zadržati više vlage. Zato ga i nazivamo našom unutarnjom hidratantnom kremom.

 

Autorica:

Sandra Zugan, mag. nutr.