Prehrana u proljeće — b•Aktiv

Prehrana u proljeće

Suvremeni nutricionizam koji se zasniva na čvrstim i jasnim dokazima iz znanstvenih istraživanja ne razlikuje prehranu po godišnjim dobima. Jedino na čemu inzistira jest odabir sezonskog voća i povrća. Tako ćemo u ožujku još naići na zadnje naranče, mandarine, limune i kivije. Travanj će nam pružiti mirisne i slatke jagode, svibanj će nas razveseliti sočnim trešnjama, a lipanj otvoriti sezonu marelica, bresaka, nektarina i borovnica. U skupini povrća tu je proljetna kraljica šparoga. Društvo joj u proljeće prave artičoke, komorač, rotkvice, poriluk, vlasac, rukola, zelena salata i špinat. Luk i češnjak ne silaze cijelu godinu s repertoara. Pravi evergreeni na tanjuru.

U sezoni je razina hranjivih tvari i antioksidansa u voću i povrću najviša, što znači da su upravo tada voće i povrće najbogatiji hranjivim tvarima. Biranjem sezonskog voća i povrća postižemo maksimalnu blagodat za svoje zdravlje.

Sezonsko voće i povrće nisu samo prvi izbor kada je u pitanju naše zdravlje, nego su i prvi izbor kod zaštite okoliša. Kada biramo sezonsko voće i povrće, smanjujemo korištenje rashladnih uređaja koji se koriste za njihovo skladištenje. Kada biramo sezonsko voće i povrće, smanjujemo korištenje grijaćih uređaja i rasvjete prilikom njihovog uzgoja u stakleniku i plasteniku. Biranjem sezonske hrane smanjujemo račun u trgovini (izuzev poskupljenja koje je ove godine zahvatilo apsolutno sve moguće na tržištu), a na stol donosimo hranjiviju, mirisniju i ukusniju hranu.

Alternativna prehrana

Tamo gdje suvremena načela prehrane staju, nastavlja se takozvana alternativna (ili komplementarna) prehrana. Taj pristup prehrani nazivamo holističkim (riječ nam već zvuči poznato, zar ne). Holistički pristup podrazumijeva da je čovjek cjelina sastavljena od fizičkih, mentalnih, emocionalnih i duhovnih dijelova koji ovise jedan o drugome pa će kvar jednog dijela utjecati na pojavu negativnih posljedica u svim ostalim dijelovima.

Jedna od dviju najvažnijih alternativnih prehrana jest ayurveda – tradicionalna (drevna) indijska medicina koja je proslavila svoj 5000-ti rođendan. Ayurveda dijeli svu hranu na temelju okusa koje sadrži. Uči nas da postoji šest okusa hrane: slatko, kiselo, slano, gorko, ljuto i trpko. Mlijeko je po ayurvedi potpuna hrana jer sadrži svih šest okusa. Stoga ga se preporuča piti samog, neovisno o drugoj hrani. Jogurt je po ayurvedi kombinacija triju okusa: slatkog, kiselog i trpkog. Stoga ayurveda preporuča da se jogurt jede odvojeno od voća (prvenstveno od kiselog voća),  mlijeka, sira, druge hrane bogate proteinima (odvojeno od jaja, ribe i mesa), odvojeno od vrućih napitaka te patlidžana, rajčica i krumpira. Zanimljivo, zar ne?

 

Proljetni doručak, ručak i večera

Ayurveda kaže da se u proljeće biraju topla, kratko kuhana, lagana jela. Lagana jela podrazumijevaju da su pržena hrana (odnosno jako masna hrana), bombe šećera (dakle jako slatka hrana), prezrele banane i tvrdi sirevi out.

Proljeće je za ayurvedu godišnje doba u kojem valja jesti manje nego zimi i najesen. Odvraća nas od međuobroka, ako nismo gladni. Kada nismo gladni, potiče nas da međuobroke zamijenimo toplim čajevima začinjenima paprom i đumbirom. Proljeće voli ove ljute začine pa nam ayurveda savjetuje da ih slobodno koristimo prilikom pripreme obroka.

Ayurvedski je doručak u proljeće lagan, sastavljen od kuhane žitarice, voća i ljutih začina. Osobama koje su u proljeće sklone vjetrovima, zatvoru i suhoj koži, preporuča se dodavanje orašastih plodova, maslaca ili (lanenog) ulja u doručak. Osobama koje su u proljeće sklone žgaravici i/ili mekšoj stolici, preporuča se ljute začine zamijeniti kardamomom. Ručak i večera sadrže mahunarke ili jednu vrstu hrane životinjskog podrijetla (ili mahunarke aka grahorice ili meso ili ribu ili jaja ili posni sir), kuhano povrće (u većoj mjeri nego salatu), žitarice i ulje. U slučaju da navečer nismo gladni, izbor neka padne na gustu juhu od povrća bogatu lukom i češnjakom. Doručkovati valja do 8:30, ručati između 11 h i 14 h, a večerati do 19:30 – najmanje 3 sata prije počinka, kako bismo na vrijeme  probavili hranu.

Ta ayurvedska satnica vrijedi cijele godine. Meni najdraže učenje ayurvede kaže da se neprobavljena hrana i neprobavljene emocije pretvaraju u otrov. Vrijeme je proljetnog čišćenja. Ayurvedska načela su putokazi do zdravlja u proljeće. Vode nas do prirodne detoksikacije tijela uz pomoć (pre)hrane. As simple as that.

 

Autorica:

Sandra Zugan, mag. nutr.