Pretvaranje minusa u plus – neki događaji jako negativno utječu na nas i naše misli, kako im pristupiti i ponovno izgraditi pozitivnu sliku (svog) svijeta? — b•Aktiv

Pretvaranje minusa u plus – neki događaji jako negativno utječu na nas i naše misli, kako im pristupiti i ponovno izgraditi pozitivnu sliku (svog) svijeta?

Neki događaji mogu jako negativno utjecati na naše stanje uključujući naše misli, osjećaje, ponašanja i tijelo. Svatko tko se našao ili se nalazi u takvim situacijama, prepoznat će o kojim se velikim životnim događajima za nju ili njega radi. Međutim, svaki životni događaj u sebi nosi i potencijal za osobni rast i izgradnju još kvalitetnijeg života. Naravno, teško se toga prisjetiti, ali zato Vam danas nudimo neke smjernice koje možete iskoristiti i tako pretvoriti minus prošlosti u veliki plus budućnosti.

1. Prisjetite se da nitko nema kontrolu nad Vama i Vašim krugom kontrole. Vaše su već spomenute misli, osjećaji, ponašanja i tijelo samo Vaši pa iako su ponekad pod utjecajem okolnosti, to ne znači da Vas kontroliraju. Prisjetite se toga da je najveća ljudska sloboda i pravo upravo mogućnost odabira vlastitog stava u bilo kojem spletu okolnosti. Ali kako?

2. Osvijestite svoje misli i osjećaje tako da uvedete mindfulness meditaciju u svakodnevnu praksu ili pak zapisujte svoje misli i emocije u dnevnik. Na taj način se ne pokušavate riješiti misli i emocija koje Vam ne odgovaraju, već ih sagledavate iz druge perspektive i dajete si mogućnost preoblikovanja. Primjerice, umjesto misli “ovo je užasno” možda možete odabrati drugačiju misao poput “ovo je jako teško za nošenje”. Užas i katastrofa teško su popravljivi, ali s teškim ste se susretali i ranije i sigurno poznajete opciju da način možda i postoji.

3. Napustite potrebu da stalno kontrolirate situaciju, jer to možda doista nije moguće, ali je vrlo vjerojatno da možete donekle kontrolirati sebe. Međutim, dok god se trudite kontrolirati nešto što je van kontrole, gubite kontrolu nad stvarima koje možete kontrolirati. Pokušajte analizirati što je još unutar Vašeg utjecaja i ako išta takvo uistinu i postoji, usmjerite se na to. Na kraju dana možda ćete se osjećati snažno i ponosno na samog ili samu sebe, bez obzira na teške okolnosti u kojima se nalazite.

4. Pronađite smisao. Naravno nije to uvijek lako ali moguće je pronaći smisao i u lošim događajima i patnji koja prestaje biti samo patnja onda kad formiramo jasnu sliku i odgovor na pitanje zašto to tako treba biti. Na primjer, ako nas je netko prevario i iznevjerio, a mi smo povrijeđeni, nije lako podsjetiti se da je bolje da nemamo odnos s takvom osobom dalje nego da živimo u laži. Ili će nas neka druga životna situacija podsjetiti na važnost ulaganja u odnos sa sobom ili s nekim drugim. Bez smisla i bez malo drugačije perspektive teško ćemo se odvojiti od takvih događaja koji će na nas utjecati duže nego što je potrebno.

5. Događaji nas podsjećaju na dobro i loše. Očekivano je da dobro nećemo vidjeti u neugodnim iskustvima, ali moguće je da nas takav događaj podsjeti na stvari koje smo možda zaboravili ili zapostavili. Često u takvim situacijama zaboravimo na sebe, a proces iscjeljenja kreće upravo od nas. Moguće je da nam je takav događaj podsjetnik na ono što nam je važno. Odnos sa sobom ili pak odnos s drugim ljudima koje samo malo zapostavili. Prisjetite se da se situacija ne događa Vama, nego se situacija jednostavno događa, a na nama je da utječemo na posljedicu situacije.

6. Sagledajte širu sliku. Nekad nas teški događaji toliko snažno usmjere da sve što vidimo predstavlja samo problem. Šira slika konteksta događaja i našeg života daje nam priliku da događaj ne gledamo u izolaciji od života nego kao dio života, a onda možda pronađemo i bolji način za suočavanjem s tim događajem. Moguće je da se s problemom možemo nositi ako se podsjetimo da je on dio života a ne sve što trenutno postoji.

7. Teški događaji mogu za nas biti prilika za otkrivanje vlastitih snaga i resursa kao i nekih grešaka u promišljanju. Otkrijte koje su to greške u promišljanju, radi li se o katastrofiziranju ili možda o negativnom obeshrabrujućem unutarnjem dijalogu Vas samih sa sobom. Zapitajte se kako to možete promijeniti i koje su to Vaše snage i resursi kojima trenutno raspolažete. Resursi mogu biti unutrašnji kao naša prethodna slična teška iskustva iz kojih smo se “izvukli”, znanja, alati, pozitivan samogovor, a mogu biti i vanjski poput podrške drugih. Dakle, teški trenuci mogu nas usmjeriti i na naše snage s kojima ćemo graditi bolju budućnost za sebe.

8. Otkrijte novu verziju sebe. Ako odlučimo vjerovati da nam i teški događaji daju priliku za rast, onda ćemo u takvim situacijama otkriti vlastite vrijednosti i uvjerenja, naše stavove i naše interese. Zapisivanje svega toga može nam pomoći da budućnost kreiramo malo “pametnije”, a i da se sa situacijom u kojoj se nalazimo suočavamo malo samopouzdanije.

9. Vjeruj u sebe a ne u snagu situacije. Događaji u našem životu ne čine naš život dobrim ili lošim. Kad bi to tako bilo, onda bi život periodično i naizmjence bio predivan i grozan. Međutim, podsjetite se da je život svakodnevno prepun raznolikih događaja, a mi odlučujemo kako ćemo doživljavati život i sebe. Vjera je stvar vlastitog izbora i bez obzira na to što odaberemo, mi ćemo imati tendenciju živjeti u skladu s njom. Ako je to tako, onda moramo biti oprezni u što vjerujemo. Je li život za Vas onda dobar ili loš, zanimljiv ili dosadan, naporan ili uzbudljiv? A kakvi ste Vi? Sposobni, čvrsti, otporni, borbeni, jaki ili slabi. Budući da ne postoji univerzalna istina, odaberite smjer koji za Vas ima najviše smisla dugoročno. Nakon toga slijedi, naravno, teži dio, a to je život u skladu s vjerom. Ipak, najteže je bez nje.

10. Prakticirajte zahvalnost. Lako je biti zahvalan za sve lijepo i dobro što nam se događa, ali je jako teško biti zahvalan za ono loše. Moguće je da nam je nekad preteško biti zahvalan za ono teško, ali i dalje možemo biti zahvalni za sve dobro što je prošlo i sve ono što tek dolazi. Možemo biti zahvalni i za sve teške trenutke u prošlosti koje smo uspješno preživjeli i za sve koje ćemo još uspješno preživjeti. Takav oblik suočavanja nije klasično uljepšavanje priče već realnije sagledavanje vlastitog životnog putovanja, koje nije isključivo dobro ni loše, ugodno ili neugodno, već je na kraju točno onakvo kakvo je trebalo biti.

Autori:

Ana Čerenšek, prof. psih.

Igor Čerenšek, mag. psych.