Roditeljski burnout – što kada dođe do točke: „Ne mogu više.“ — b•Aktiv

Roditeljski burnout – što kada dođe do točke: „Ne mogu više.“

Burnout ili sagorijevanje najčešće se veže uz posao, no nije to jedino područje gdje možemo doživjeti osjećaje vezane uz ovaj fenomen. Roditeljstvo zna biti težak posao s kojega ne možete uzeti godišnji odmor ili produženi vikend. Ovisno o potrebama vašeg djeteta (ili vaše djece), podršci partnera / -ice, i o mogućoj pomoći od strane baka, djedova, stručnjaka u čuvanju djece i sl., stresovi vezani uz odgoj djece mogu biti podnošljivi ali i samo u vašim rukama.

Kako biste prepoznali simptome sagorijevanja u roditeljstvu te samim time bili boljeg zdravlja, što je opet važno i za vas i za vašu djecu, opisat ćemo neke od njih. Prepoznavanje vlastitog lošeg stanja pruža vam neke opcije – tražiti pomoć, podršku ili odmor od posla koji ne staje. Stigma povezana s ovim dokazanim fenomenom uobičajena je stvar.

Roditelji se često osjećaju loše kad trebaju (sebi i drugima) priznati kako doživljavaju roditeljski burnout, no ta pojava nije rijetkost, a iskreno pričanje o tome svakako može pomoći. Guranje „pod tepih” znači da ćete samo cijelu stvar dodatno pogoršati. Nedavne studije pokazuju da je roditeljstvo veliki izvor stresa za čak tri četvrtine ispitanih roditelja koji su se već susretali s anksioznošću. Vrijeme je da otvoreno počnemo pričati o tome!

Tri su glavna stanja vezana za roditeljski burnout:

 1. Osjećaj iscrpljenosti povezan s roditeljskom ulogom;
 2. Emotivna otuđenost od vlastite djece;
 3. Nesigurnost po pitanju vlastitih roditeljskih kompetencija.

Sva ta stanja nisu izniknula ni iz čega, ona su rezultat svakodnevnih brojnih zanemarenih stanja iscrpljenosti. Ukoliko ne znamo uzeti predah i odmoriti od svakodnevne užurbanosti, vrijeme je da to naučimo.

Simptomi roditeljskog burnouta su sljedeći:

 1. Misli o bijegu, osjećaj kao da smo zarobljeni u trenutnom stanju;
 2. Povećana opasnost od anksioznih stanja, poremećaja i depresije;
 3. Povećana konzumacija opijata i alkohola;
 4. Povećana iscrpljenost – mentalna i tjelesna;
 5. Iritabilnost i frustracija, lako planemo;
 6. Osjećaj napuštenosti, kao da smo sami u tome;
 7. Povećani broj sukoba i razmirica u partnerskim odnosima;
 8. Narušeno spavanje, bol u mišićima i glavobolja;
 9. Pad motivacije za stvari koje inače s lakoćom obavljamo;
 10. Osjećaj narušene kompetencije za roditeljske obaveze.

Prema posljednjim istraživanjima, uzrok roditeljskom burnoutu leži u tome što kroz roditeljstvo doživljavamo više stresa nego dobrobiti. Odnos dobro – loše se narušava, a ako tako i ostane, prijete nam posljedice sagorijevanja. Loši aspekti roditeljske uloge mogu proizlaziti iz činjenice da nam dijete ima puno potreba, pa čak i posebne potrebe koje ne dopuštaju odmor ili odmak. Proizlaze i iz slabog i međusobno nepodržavajućeg odnosa s partnerom / -icom, financijskih poteškoća, izostanka podrške od strane vlastitih roditelja, iz vlastitog perfekcionizma (moramo stalno biti savršeni u roditeljstvu) ili čak iz činjenice da svi imamo previše obaveza. Logično je zaključiti da će bolja podrška, više suosjećanja za vlastite nesavršenosti i ravnoteža u rasporedu pomoći smanjiti stres, a samim time i spriječiti pojavu burnouta.

Za početak, pokušajte pronaći malo prostora i vremena za sebe jer će vas to učiniti dovoljno snažnima da odlučite koji je vaš sljedeći korak prema sretnijem roditeljstvu.