Svestrana kurkuma — b•Aktiv

Svestrana kurkuma

Kurkuma, turmerik, indijski šafran ili žuti korijen, začin je iz porodice đumbira. Osim što ima nekoliko imena, kurkuma ima i mnoštvo svojstava koja pridonose ne samo boji, aromi i okusu jela, već i zdravlju.

Duga tradicija

U jugoistočnoj Aziji kurkuma se upotrebljava već tisućama godina kao neizostavan začin, sredstvo za iscjeljivanje, pa čak i kao tekstilna boja. Ona daje onu jarku, žutu boju tradicionalnim indijskim jelima te je karakterističnog blago ljutog i gorkastog okusa. Vjerovalo se da liječi upalne poremećaje i sprječava infekcije, nanosila se na kožu za smirivanje upale i poboljšanje stanja kože, a čaša mlijeka s kurkumom uzimala se za smirivanje uma.

 

Moderna superhrana

Glavni sastojak, zbog kojeg kurkuma zaslužuje svoju popularnost, naziva se kurkumin. Riječ je o moćnom aktivnom sastojku protuupalnih, antioksidativnih, antivirusnih i antibakterijskih svojstava. Međutim, sama kurkuma sadrži i brojne druge korisne vitamine i minerale, kao što su mangan, željezo, kalij te vitamin B6.

Važnost antioksidansa

Anitoksidansi se smatraju glavnim borcem protiv starenja, snižavaju razinu kolesterola, štite srce i krvne žile te smanjuju rizik od nastanka raka i razvoja kroničnih bolesti. Međutim, kako točno oni djeluju?

U procesu oksidacije hrane u stanicama, odnosno stvaranju energije neophodne za život, dolazi do pojave slobodnih radikala. Ti kemijski spojevi velike reaktivnosti vežu se na razne tvari i genski materijal u organizmu u procesu koji se zove oksidacija. Taj proces narušava zdravlje, ubrzava starenje i može uzrokovati različite bolesti. Antioksidansi se vežu za slobodne radikale i time sprječavaju proces oksidacije i sve ostale negativne utjecaje na zdravlje.

Kurkumin ne samo da je snažan antioksidans, već uz to ima i sposobnost pokretanja antioksidativnih enzima u tijelu.

Kurkuma

Bezbrojne kombinacije

Svestrana kurkuma odlično se uklapa u različite kombinacije jela i napitaka. Najčešće se dodaje u rižu, juhe, variva ili pečeno povrće, a dat će dašak egzotike jednostavnim jelima, kao što su fritaja ili kajgana. Može se dodavati u čaj, sok od naranče, pa čak i u slastice – jer se odlično slaže s okusima vanilije i naranče.

Osim toga, super se uklopila i u novi b.Aktiv Super Smoothie Daily Antiox. Uz funkcionalni jogurt bAktiv LGG, koji doprinosi normalnoj funkciji imuniteta, te svježe voćne okuse ananasa, banane i naranče, kurkuma zaokružuje ovaj svježi i sočni napitak zanimljivim okusom i korisnim nutrijentima. Uživajte u svojoj jutarnjoj dozi imuniteta, antioksidansa i neodoljivog okusa!

b.Aktiv Super Smoothie Daily Antiox