Ugasi žeđ — b•Aktiv

Ugasi žeđ

Svi pričaju o hidraciji. Hidrirana kosa, hidrirana koža, hidrirana tijela… Kakav je to hype oko vode? Zašto je voda toliko bitna? Šezdeset posto našeg tijela čini voda. I šta ćemo sad? Ta nam voda održava temperaturu tijela. Bez nje bismo se pregrijali, „izgorjeli”.  Znojimo se s razlogom. Tako nam se tijelo hladi. Voda „podmazuje” zglobove, a kožu i sluznicu čini elastičnima. Koža bi bez vode jednostavno popucala. Ta nam ista voda čin krv tečnom. Voda unutar tijela prenosi gotovo sve hranjive tvari koje možemo zamisliti. Ne bismo mogli probavljati hranu bez vode. A vjerovali ili ne, ni disanje nam ne bi bilo moguće bez vode. Nema te reakcije u tijelu (pritom mislim na one „čarolije” koje se događaju u našim stanicama kad iz jednih molekula nastaju druge) u koju voda nije uključena. Voda vodi kolo. 

Kako nam tijelo govori da je žedno?

Blagu dehidraciju prepoznajemo po suhim ustima, tamnožutom urinu i po osjetu žeđi. Osjet žeđi je tricky. Neki ga ljudi slabije osjete (poput naših baka i djedova), a neki ga ljudi svjesno potiskuju i ne odazivaju se kad žeđ zove. To opterećuje bubrege.  Ne pružimo li tijelu tekućinu, kad izgubimo 5 % vode, javit će se glavobolja i grčevi u mišićima te će nam krvni tlak pasti. Kad pak izgubimo 10 % vode iz našeg tijela, pozdravljamo se sa životom. Goodbye, my darling. Goodbye, my love.

Piti vodu ili „piti” hranu?

Žeđ se gasi vodom. Uvijek prigovaram svojoj tetki kad mi kaže: „Žedna sam. Pojest ću lubenicu.” Ne. Kad si žedna, popij vode. Kad si gladna, pojedi lubenicu. Jesti kad smo žedni je luksuz koje si ne možemo priuštiti jer svaka druga osoba ima više masnog tkiva od onoga što bi tijelu odgovaralo. Kad tijelu ne pružamo dovoljno vode, ono će nas potaknuti da češće jedemo kako bi je dobilo iz hrane. Međutim, moramo imati na umu: voda je voda, a hrana je voda plus kalorija (energija). Istina, postoji hrana koja je bogata vodom. Sto grama svježeg voća i povrća ima 75-95 grama vode. Sto grama mlijeka i jogurta ima 80-90 grama vode. Sto grama kuhane riže ili tjestenine ima 65-75 grama vode. Međutim, pričamo o nekoliko decilitara tekućine iz hrane, a potrebe tijela su nam – u litrama.

Koliko vode treba mom tijelu?

To ćemo saznati tako da pomnožimo broj kilograma s 0,03. Dobit ćemo količinu litara koju valja popiti u danu. Na tu dobivenu vrijednost, za svaki sat tjelesne aktivnosti (bilo čišćenja stana, kopanja ili šetnje) dodajemo još 2-4 dl vode.

Nutricionisti preporučuju da dojenčad starija od 6 mjeseci pije na dan 0,8 litre (tj. 4 čaše od 2 dl); djeca od prve do treće godine života 1,2 litre; djeca u vrtiću (4-6 godina) 1,6 litara; djeca u nižim razredima osnovne škole 1,8 litara; djevojčice u višim razredima osnovne škole 1,9 litara, a dječaci 2,1 litru; djevojke u srednjoj školi 2 litre, a dečki 2,5 litara; žene 2 litre, a muškarci 2,5 litara; žene u trudnoći 2,3 litre, a žene tijekom dojenja 2,7 litara. Osim tog množenja i zbrajanja, osluškujmo naše tijelo! Ako svakih 4-5 sati (govorim o zdravom tijelu) imamo potrebu otići mokriti, možemo reći da nam je tijelo optimalno hidrirano.

Može li alkohol utažiti žeđ tijekom vruće ljetne večeri?

Nije sve što sija zlato. Pa nije sve što je tekuće dobro za hidraciju. Pijuckanje alkohola neće pomoći utažiti žeđ. Naprotiv, tijelo će zbog alkohola izgubiti još više tekućine. Alkohol je zapravo diuretik jer koči lučenje hormona koji nazivamo – gle, slučajnosti – antidiuretski hormon. To znači da ćemo zbog alkohola više tekućine izgubiti putem mokraće. Štoviše, probavom alkohola nastaje toplina. Ljeto je. Vruće je samo po sebi. Što tijelo pritom radi da održi zdravu temperaturu? Znoji se kako bi se ohladilo. Znojenjem gubimo tekućinu i elektrolite (mineralne tvari: natrij, klor i magnezij). Zapamtimo, kad je vruće: voda all the way.

Koja je tvoja omiljena voda?

Ima ljudi koji ne vole okus vode, točnije rečeno – ne vole piti vodu jer je bez okusa. Ja ne spadam u tu skupinu ljudi, no priznajem da mrvicu plačem u sebi kad točim vodu iz slavine nakon što sam pila izvorsku vodu sa Sljemena. Ljudima koji će prije posegnuti za vodom s okusom nego za običnom vodom, savjetujem da sami pripreme svoju vodu s okusom. Bit će to osvježavajući i zdrav napitak. Savršen match za ove ljetne vrućine su narezane borovnice, jagode i ananas u vodi, narezani ananas i limun u vodi ili pak narezani limun i krastavac u vodi. Voda: prirodna izvorska, prirodna mineralna, stolna, iz slavine, s okusom, bez okusa – koja god – samo pij! Nije bez razloga život na Zemlji započeo upravo u vodi.

 

Autorica:

Sandra Zugan, mag. nutr.