Upoznajmo (super)hranu - Kurkuma — b•Aktiv

Upoznajmo (super)hranu – Kurkuma

U serijalu „Upoznajmo (super)hranu” otkrivamo zanimljivosti o hrani koja nije podrijetlom iz naših krajeva. Hrani koja se često spominje i preporučuje, no upitnika nad glavom još uvijek ima. Idemo skinuti veo tajne s još jedne (super)hrane. Današnja zvijezda je kurkuma. Krenimo odmah u narančasto-žuti svijet svojstava, doza, rizika i blagodati ove superkorisne biljke.

Kurkuma i njezin kurkumin

Ako u popisu sastojaka nekog prehrambenog proizvoda naiđete na broj E 100, mirno spavajte. Riječ je o kurkuminu – prirodnom bojilu lijepe žute do narančaste boje koji se često upotrebljava u prehrambenoj industriji. Kurkumin se dobiva iz začina kurkume jer je upravo on njezin glavni sastojak. Ako dosad niste čuli za kurkumu, sigurno ste čuli za indijski začin curry, u čiji sastav ulazi i naša zvijezda dana. Biljka kurkuma potječe iz toplih krajeva južne Azije. Mi upotrebljavamo njezin podanak bez korijenja i vanjske kore.

Podanak kurkume prvo se kuha ili pari, zatim suši i potom stavlja na tržište. Priznajem svoju pristranost kad govorim o kurkumi. Meni je to jako draga biljka, osim kad mi njezin prah ili ekstrakt završi na omiljenoj bijeloj košulji. Tad mi nije nimalo draga. Ima, naravno, i situacija kad kurkuma i kurkumin nisu nimalo pametan izbor.

Ljudi prije operacije moraju izbjegavati kurkumu kako ne bi došlo do krvarenja. Također je moraju izbjegavati ljudi s čirom na želucu, a osobito ljudi sa začepljenim žučnim putevima. Prvo valja izliječiti želudac i žučne vodove, a potom prigrliti kurkumu.

 

Živjeli koža, zglobovi i crijeva!

Kurkuma s razlogom ulazi u moju top 3 ljestvicu biljnih preparata. Kurkuma štiti naše tijelo od upale, od oksidacijskog oštećenja i od bakterija. Kurkuma u prahu ili ekstrakt kurkume bogat kurkuminom preporučuje se kao pomoćna terapija kod upalnih bolesti kože: akni, psorijaze i dermatitisa (ekcema). Osobno joj dugujem mnogo za pomoć u smirivanju akni. Međutim, njezina je primjena šira, što je potkrijepljeno kvalitetnim istraživanjima na ljudima.

Šest grama čistog kurkumina na dan davao se ženama oboljelima od raka dojke tijekom zračenja jer je ublažavalo nuspojave zračenja na koži. Kurkuma je melem za kožu, ali i za probavu. Poboljšava protok žuči te pospješuje probavu smanjujući neugodan osjećaj težine i nadutosti u trbuhu. Kako bi pomogla probavi, preporučuje se dnevna doza od 1,5 do 3 g kurkume u prahu ili ekvivalent u obliku ekstrakta kurkume.

Uvijek valja pitati svog ljekarnika od povjerenja koju dozu ekstrakta kurkume uzimati kako bismo bili sigurni da uzimamo sigurnu i djelotvornu dozu kurkumina. Kurkuma je uspješno ispitana kod ljudi sa sindromom iritabilnih crijeva i ljudi s upalnim bolestima crijeva kao dragocjena pomoćna terapija. Treća skupina bolesti kod koje je kurkuma vrijedan saveznik jest artritis. Većina ljudi s osteoartritisom ili s reumatoidnim artritisom osjeti olakšanje od boli pri dnevnoj dozi od 1 g kurkumina ili pri dozi od 500 mg zajedno s analgetikom. Dnevna doza kurkumina raste i do 2 g za ove potrebe. Naravno, što je veća doza, kraće vrijeme uzimamo kurkumin.

 

Ahilova peta kurkume

Ima li taj kurkumin slabu točku? Ima. Svatko ima svoju Ahilovu petu. Kurkumin je izrazito slabo topljiv u vodi (pa se teško upija, tj. apsorbira u crijevima ako nema masti u blizini). Kao da to nije dovoljno, vrlo brzo se razgrađuje te izlučuje iz tijela. Tako da pomiješati kurkumu s čašom tople vode ujutro nema mnogo smisla. Neće tu pomoći ni žličica meda ni iscijeđeni limun. Puno se truda ulaže u stvaranje dodataka prehrani s visoko raspoloživim kurkuminom. Od dodatka eteričnog ulja kurkume, spoja piperina iz crnog papra, lecitina i dr. Međutim, što mi doma možemo napraviti s prahom kurkume kako bismo povećali njezinu raspoloživost u tijelu? Možemo je dodati prije kraja kuhanja u jelo koje smo pirjali na maslinovu ulju i dobro zapaprili crnim paprom. Ako nam pak okus kurkume ne paše uz jelo, postoji drugo rješenje. Neposredno prije ili nakon obroka pomiješajmo prah kurkume s crnim paprom i mliječnim napitkom. Sjetimo se da kurkuma voli ulje i mast više nego vodu. A mi volimo kurkumu.

Autorica:

Sandra Zugan, mag. nutr.