Utjecaj umora na mikrobiom — b•Aktiv

Utjecaj umora na mikrobiom

Zastanite na trenutak i prisjetite se prošle noći. Koliko ste sati spavali? Koliko brzo ste usnuli? Koliko ste se puta probudili? Osjećate li se naspavano i odmorno? San i umor učestale su teme na radnome mjestu uz jutarnju kavu ili čaj, uz koje se nadate da ćete nadoknaditi nedostatak energije zbog manjkava ili loša sna. Čini se kako je modernom čovjeku postalo normalno trpjeti posljedice nekvalitetna sna. Međutim, je li Vas ikad liječnik pitao gore spomenuta pitanja? Jeste li svjesni razornih posljedica lošeg sna za Vaše zdravlje?

Iako se san čini izgubljenim vremenom, tijekom kojeg beživotno ležimo, on je utkan u temelje svih oblika života na našem planetu. Sva živa bića, od sitnih bakterija do najvećih sisavaca, prilagodila su se tijekom milijardi godina evolucije mijenama dana i noći koje nastaju rotacijom Zemlje. Neke su životinje aktivne danju a neke noću, no činjenica je kako svi procesi unutar stanica u živom organizmu funkcioniraju u ciklusima od 24 sata, koliko Zemlji treba za rotaciju oko svoje osi. Naš unutarnji sat nalazi se u dijelu mozga zvanom hipotalamus i koordinira da se svi procesi u tijelu odvijaju u pravilnim ciklusima od 24 sata. Naš mozak to čini lučenjem raznih kemijski aktivnih tvari zvanih neurotransmiterima. Bitno je upamtiti kako se serotonin i noradrenalin pojačano luče u budnom stanju, a melatonin dok spavamo.

Utjecaj sna na mikrobiom

Međutim, iako je san ključan za funkcioniranje našeg organizma, čini se kako ga danas više nego ikad zanemarujemo. Primjerice, trećina Amerikanaca danas spava manje od 6 sati na dan, što je porast od 30 % u odnosu na 1985. godinu. Najveći problem leži u tome što i današnja djeca puno manje spavaju. Tako otprilike četvrtina djece u Australiji od 5. do 15. godine života spava manje od devet sati. Vrlo problematično, uzimajući u obzir kako je san ključan za rast i razvoj organizma.

Što se događa kad ne spavamo dovoljno? Istraživanja su pokazala kako je jedna neprospavana noć dovoljna za znatan porast upalnih čimbenika u cirkulaciji. Isti učinak ima takozvani parcijalni manjak sna, kojem smo vjerojatno svi izloženi. Već nakon pet dana uz 4-6 sati sna dolazi do povećanog otpuštanja upalnih čimbenika u organizam. Razmislite koliko se često Vama događa da spavate toliko. A dugotrajna upala u našem tijelu povezana s manjkom sna dovodi do medicinskih tegoba kao što su pretilost, šećerne bolesti ili arterijske hipertenzije.

Međutim, problematično nije samo smanjeno trajanje sna. Slične posljedice izaziva i takozvana fragmentacija sna, kad ne spavamo u komadu, ali i smjenski rad ili primjerice jet lag. Naše tijelo zaista od nas traži tih osam sati kvalitetnog sna u komadu. I ne pristaje na kompromise! Istraživanja su dokazala kako su osobe koje rade smjenski, a posebice noćne smjene, izložene povećanom riziku od pretilosti i šećerne bolesti.

Utjecaj ekrana na san

U vrijeme sveprisutnih ekrana, izazovnih radnih uvjeta i općenito užurbanog načina života, zaista je teško doći do tih osam sati kvalitetnog sna. Ni moderna medicina nema rješenje kako povećati broj prospavanih sati. Ne postoji sredstvo koje će Vam produžiti san. Ali postoji način kako ga poboljšati. A to su, vjerovali ili ne, probiotici. Znamo da postoje psihobiotici, odnosno probiotici koji djeluju na naše kognitivne i psihičke funkcije, ali ovo je nešto sasvim novo. Istraživanja iz 2017. i 2019. pokazala su kako je primjena probiotika, jednog ili više sojeva, poboljšala kvalitetu sna u odnosu na placebo pripravak. Zanimljivo je kako je učinak bio izraženiji kod muških ispitanika, a najviše se isticalo skraćeno vrijeme usnivanja. Ovo djelovanje probiotika pripisuje se protuupalnom djelovanju naših sićušnih junaka.

Upravo se u literaturi u kontekstu manjka sna i razvoja upale u tijelu crijevni mikrobiom iskristalizirao kao ključna komponenta u razvoju gore spomenutih bolesti. Da, i bakterije unutar našeg crijeva imaju svoj prirodni ciklus. I one se vole odmoriti nekoliko sati. One rade tijekom dana kao i mi, no tijekom noći se razmnožavaju pa je najveći broj bakterija upravo ujutro prije buđenja. Uzročno-posljedična veza između manjka sna i promjene crijevnog mikrobioma znanstveno je dokazana. Znanstvenici su presađivali crijevni mikrobiom neispavanih miševa njihovim odmornim „kolegama”, koji su potom razvili ranu faze šećerne bolesti. S druge strane, dokazano je kako se kod ljudi dva tjedna nakon jet laga mijenja sastav crijevnog mikrobioma – nagore.

Crijevni mikrobiom

Odnos između manjka sna i crijevnog mikrobioma je složen, ali vrlo zanimljiv. Unosom hrane u vrijeme kad bismo trebali spavati, pravimo pomutnju unutar crijevnog mikrobioma, što dovodi do porasta loših bakterija. Manjak sna dovodi do lučenja hormona koji razgrađuju poveznice između stanica stijenke crijeva. Ona postaje propusna i time manjak sna posredno dovodi do oslabljivanja vrlo važne barijere. Međutim, i sam crijevni mikrobiom kažnjava nas za nespavanje. Naime, pojedine bjelančevine koje se nalaze u bakterijama izazivaju pospanost i umor kad dospiju unutar mozga. A s druge strane, crijevni mikrobiom, čini se, kao iz inata smanjuje lučenje serotonina, hormona ključnog za uredno funkcioniranje tijekom budnog stanja. I to upravo u crijevima, gdje ga ionako najviše proizvodimo. A kao šlag za kraj, bakterije kao reakciju na manjak sna stvaraju manje kemijskih supstancija koje nam mogu poslužiti za proizvodnju melatonina, koji osigurava da brzo usnemo te kvalitetno spavamo.

Priroda zaista nema milosti s nama kad je posrijedi san. Naše tijelo, ali i naš crijevni mikrobiom strogo nas kažnjavaju kad im ne dajemo dovoljno sna. Dugoročno nam se zaista zdravlje počinje urušavati zbog upale koju održavamo neprestanim manjkom dragocjenih sati odmora. San je ključna komponenta našeg zdravlja te o njemu ovisi ama baš svaki, i najmanji proces u organizmu. Nažalost, nitko nam ne može pomoći osim nas samih. Ne preostaje nam ništa nego pronaći vrijeme, ali i uvjete za tih osam sati spokojnog sna. Nemojte da Vam odgovori na pitanja iz uvoda budu išta manje od savršenih. I ne zaboravite da i probiotici mogu pomoći da Vam san bude dublji i opušteniji. A možda Vas je i dužina ovog članka malo potaknula na zijevanje. Makar se nadam da niste usnuli prije nego što ste došli do kraja. Odmorite se jer i Vama i Vašem crijevnom mikrobiomu to je prijeka potreba!

Autor:

Andrija Karačić, dr. med.