Važnost jutarnjih rutina — b•Aktiv

Važnost jutarnjih rutina

Uvoditi promjenu u život izazovan je i dugotrajan proces. Ponekad nam se sama ideja o tolikom ulaganju čini prezahtjevnom pa odustajemo prije negoli smo krenuli. Kako bismo ipak ideju o promjeni primijenili, dobro je znati da postoje i male stvari koje možemo pokrenuti, a koje nas ipak mogu dovesti daleko. O čemu je zapravo riječ? U članku u kojem smo pisali o kvaliteti sna spomenuli smo rutinu kao jedan od načina pripreme za kvalitetniji počinak. Rutine su uvježbani obrasci ponašanja, odnosno slijed radnji koje, primjerice, prije odlaska na spavanje vaše tijelo i vaš um polako uvode u san. Naravno, kako bi nešto postalo rutina, potrebno je neko vrijeme to ponavljati, odnosno uvježbavati, dok ne postignemo željeni učinak.
Međutim, rutine nisu tu samo kako bi nas pripremile za san, one mogu biti i sjajan početak dana.

Jutarnje rutine važne su jer nam daju smjer u kojem želimo ići taj dan, naš je početak dana onakav kakav želimo imati, a ne kakav nam je spontano „pao u krilo”. Nakon što uvedete jutarnje rutine, više se nikad ne morate „ustati na lijevu nogu”, a neki od vas će možda i postati jutarnji tipovi koji vole popiti kavu sa svojim najmilijima. Sve je moguće, pitanje je samo u kojem smjeru želite krenuti. Naime, jutarnje rutine dobro je slagati prema određenim smjernicama kako bi bile baš vaše i kako biste od njih imali najveću korist. Nisu sve rutine dobre za svakoga, a mi volimo reći i da je manje zapravo više, stoga nemojte pretjerivati s aktivnostima koje ćete staviti u raspored.

jutarnje rutine

Postavite si ovih nekoliko pitanja kako biste složili vašu idealnu jutarnju rutinu.

Koja područja vašeg mentalnog zdravlja zaslužuju ulaganja?

Tri su područja važna za vaše mentalno zdravlje: osobno blagostanje, funkcionalnost i doprinos društvu. Razmislite koliko se dobro osjećate u posljednje vrijeme i što vam konkretno nedostaje ili bi moglo biti bolje. Primjerice, ako vam nedostaje doza mira u životu, pokušajte mir staviti u jutarnju rutinu. Ako ustanete 15 minuta ranije od uobičajenog vremena, imat ćete priliku za 15 minuta mira uz kavu. Ako, primjerice, već neko vrijeme osjećate bol u leđima, neka vaše jutro započne jednostavnim vježbama koje vam je propisao kineziterapeut ili fizijatar. Ako je doprinos društvu nešto što biste mogli unaprijediti, neka vaše jutro započne jasnim zadatkom usmjerenim na unaprjeđenje – taj zadatak može biti razgovor s obitelji ili nešto jednostavno kao što je priprema prirodnog soka za djecu.

Kako se želite osjećati i započeti svoj dan?

Svaki dan ima neki svoj ritam. Ponekad moramo biti usmjereni na velik broj zadataka pa će taj dan od nas zahtijevati srednji intenzitet pobuđenosti i puno sati tijekom kojih želimo biti dobro. U tom ćemo slučaju našu rutinu prilagoditi potrebama dana: ujutro ćemo pogledati raspored i pokušati se kratko podsjetiti što sve treba pripremiti te u kakvom stanju želimo biti dok te poslove odrađujemo. To je nešto što zovemo „vizualizacijom dana” i može nam pomoći u pripremi. Iako ne možemo predvidjeti sve događaje u danu, možemo planirati naše emotivno stanje u kojem te događaje želimo dočekati. Ako želimo biti opušteni i mirni tijekom dana jer se želimo odmoriti, jutro ćemo započeti vježbom disanja ili kratkom meditacijom. Kakvo god stanje htjeli tijekom dana, dobro ga je prizvati već ujutro, neka dan počne u pravom raspoloženju.

buđenje

Što vas čini sretnim, usmjerenim i ispunjenim?

Uklopite u vaše jutarnje rutine malo smisla, a nema većeg smisla u životu od vaših vrijednosti. Ako vam je, primjerice, zahvalnost važna, započnite dan zapisivanjem tri stvari na kojima ste zahvalni. Nastavite raditi to svakog jutra i pokušajte uvijek imenovati tri različite stvari. Time ne samo da se podsjećate koje stvari u životu smatrate vrijednima, već i mijenjate naviku u razmišljanju. Počinjete više opažati dobre stvari u svom životu i više se usmjeravati na njih. Što god smatrali svojom vrijednosti, uklopite u svoje jutro kako biste dan počeli uz veći osjećaj smisla.

Što biste voljeli raditi redovito, a za to nemate vremena?

Neke stvari u životu volimo, ali nam je teško pronaći vrijeme za njih u užurbanom rasporedu. Tako, primjerice, često čujemo da neki planiraju čitati kad odu u mirovinu jer sad nemaju vremena za to ili su jednostavno preumorni. Odredite aktivnost za koju nemate vremena i koju često ne stavljate u prioritete te je pokušajte uklopiti u jutarnju rutinu. Neka jutro počne čitanjem samo nekoliko stranica. Iz jutra u jutro osjećat ćete se odlično jer ste uspjeli riješiti neki naizgled nerješiv problem, a ujedno ste i pobijedili vlastite izgovore. Vaš osjećaj samokompetencije će rasti, a njime i osjećaj samopouzdanja i sve to zbog nekoliko stranica knjige na dan. Ako ujutro nemate dovoljno vremena za nešto što dugo planirate, iskoristite jutro za promišljanje i planiranje vremena u danu i tjednu kad biste to mogli uvrstiti u svoj raspored.

jutarnje rutine - knjiga i kava

Koje sjemenje želite posaditi za budućnost?

U vašim jutarnjim rutinama ima mjesta i za neke stvari koje niste nikad prije radili, a htjeli biste da one postanu dio vašeg života. Ako vam nedostaje discipline i borite se s tim problemom većinu vašeg života, pokušajte disciplinu uvesti u jutarnje rutine. Svako jutro pospremite krevet iako vam se ne da. Probijena barijera ne mora biti velika stvar, može se vježbati i u ovakvim malim trenutcima. Ono što ćete putem o sebi naučiti, prenesite i na neke velike stvari i tako ste posadili sjemenje za budućnost.

Jutarnje rutine mogu odrediti vaš dan i povesti ga u željenom smjeru. Mogu imati pozitivan utjecaj na vaše emotivno stanje, kao i na vaš fokus. Također, mogu biti osnova vašeg rasta i napretka, kao i nov početak svega što želite u životu ostvariti. Ponekad zbog svih životnih prioriteta i obveza zaboravimo sebe, zato je jutro vrijeme koje možemo posvetiti sebi, ali na konstruktivan i planiran način.

Autori:

Ana Čerenšek, prof. psih.

Igor Čerenšek, mag. psych.