Vjerni prijatelji u borbi za zdravlje — b•Aktiv

Vjerni prijatelji u borbi za zdravlje

Često u životu mislimo da smo usamljeni i prepušteni sami sebi. Istina je da svaki čovjek predstavlja zasebnog pojedinca, da je svaki organizam potpuno različit od bilo kojeg drugog. No, zapravo svatko od nas predstavlja jedan ekosustav mikroorganizama koji je svojstven samo nama. Zanimljivo kako se osjećamo sami, a naše tijelo je dom za oko tisuću vrsta mikroorganizama čiji broj seže i do trilijun. Oni su naši najvjerniji pratitelji koji nas savršeno poznaju. U ovom članku fokusirat ćemo se na vjerojatno najbolje istraženu bakteriju pod imenom Lactobacillus rhamnosus.

Vrsta Lactobacillus rhamnosus, odnosno soj GG nazvan po istraživačima Gorbach i Goldin, skraćeno LGG, izoliran je ne tako davne 1983. godine iz ljudskog probavnog sustava. Kako zapravo izgleda LGG? To su sitne štapićaste bakterije koje se najčešće grupiraju u male lance. Otporne su na želučanu kiselinu i na djelovanje žučnih soli. Iako se znaju nalaziti u crijevu, ne smatraju se autohtonim stanovnicima, zbog čega se preporuča njihovo redovno unošenje.

Kad nam pomaže LGG?

Može pomoći kod crijevnih infekcija povezanih primjerice s boravkom u bolnici, s uzimanjem antibiotika ili koje nastanu tijekom putovanja. Može pomoći i kod vaginalnih infekcija kod žena ili kod različitih alergijskih poremećaja kod djece. Zaista, LGG je podstanar koji se i brine o nama.

No, kako ti sitni štapići to uspijevaju? Što može učiniti jedan mali LGG za nas? Smatra se da postoje dva glavna mehanizma djelovanja: pozitivno djelovanje na crijevni mikrobiom te regulacija imunosnog sustava.

Danas se zna kako LGG naš crijevni mikrobiom dovodi u ravnotežu. Iako je sitan, pokazao se velikim borcem za dobrobit našeg crijevnog mikrobioma i za to ima različite vrste „oružja“. LGG se tako natječe s drugim ponajviše lošim bakterijama za nutrijente prisutne u crijevima te se s njima bori za svoje mjesto pri vezanju na stijenku crijeva. Nadalje, može lučiti različite baktericidne tvari kojima doslovce eliminira loše bakterije. No, LGG nije bezobzirni snagator. On pomaže drugim dobrim bakterijama koje nam čine dobro te pospješuje njihov rast i održava cjelovitost naše crijevne barijere. On, naime, pridonosi razvoju i održavanju cjelovitosti crijevnih resica, i znanstvenici su dokazali kako se njegovom primjenom može produžiti duljina crijevnih resica.

S druge strane, LGG utječe i na naš imunosni sustav tako što ga stimulira i modulira na različite načine. On aktivira makrofage, stanice imunosnog sustava koje čiste naš organizam od svega lošeg, i pritom potencira njihovu aktivnost. Ima snažan utjecaj i na limfocite T i B čime oni potiču našu staničnu imunost. Dokazano je kako potiče i proizvodnju IgA antitijela koja su ključna u obrani sluznica u našem tijelu. Povrh svega, LGG pomaže u lučenju IL-10 upalnog čimbenika koji cirkulira tijelom i smiruje upalne procese.  Zaista moćan prijatelj!

Borba protiv netolerancije određenih namirnica

Primjer na kojem se najbolje vidi rezultat svih gore navedenih mehanizama su alergije, odnosno netolerancije na hranu. Alergije na hranu su zapravo poremećaji imunosnog sustava kad on i njegove sastavnice prestanu “tolerirati” određene namirnice u našem probavnom sustavu. Danas se sve više susrećemo s različitim alergijama na hranu te zasigurno poznajemo nekoga tko ima takve probleme. Smatra se kako hrana bogata mastima, hrana siromašna vlaknima, porod carskim rezom, prevelika upotreba dezinficijensa te manjak dojenja kao i primjena lijekova, doprinose alergijama na hranu, a upravo se probiotici kao što je LGG smatraju rješenjem za navedeni problem. S jedne strane, LGG popravlja takav ranjivi crijevni mikrobiom i eliminira loše te potiče dobre podstanare u našim crijevima. S druge strane, LGG smiruje naš imunosni sustav i popravlja te greške u njegovoj toleranciji ili netoleranciji određenih namirnica. Istraživanja su pokazala kako LGG uspješno pomaže kod, primjerice, alergija na kravlje mlijeko kod djece.

 Brojni su primjeri u kojima nam LGG može pomoći, no o njima ćemo drugi put. Vrlo je važno znati da nismo sami, već da imamo sićušne ali moćne prijatelje koji su tu da se bore upravo za nas. Istražujući ih, saznajemo za sve više usluga koje oni mogu učiniti našem tijelu, a naš zadatak kao domaćina je redovito ih unositi u organizam kako bi nam mogli pomoći. Najlakši i najukusniji način je unošenjem funkcionalnih jogurta. Nemojmo biti usamljeni u borbi za svoje zdravlje – pustimo da naši vjerni prijatelji odrade svoj dio posla!