Vježbe disanja — b•Aktiv

Vježbe disanja

Disanje nam je najjeftiniji i najdostupniji alat za upravljanje emocijama, razinom pobuđenosti, fokusom i zdravljem. Iako ne trebamo razmišljati o disanju kako bismo disali, znate li što se događa kad razmišljamo o disanju? Što postižemo preuzimanjem kontrole nad tom važnom funkcijom?

Ilustracija vježbe disanja

Ovo su neke od mogućnosti koje dobivate kad disanje postane aktivnost na koju obraćate pozornost, kad postane svjesno i usmjereno.

Bolji fokus

Kad krenemo vježbati disanje, prvo uočavamo da je teško biti usredotočen na disanje jer nam misli bježe na razne druge manje i više važne stvari. Usmjeravanjem pozornosti na disanje tijekom duljeg razdoblja te vraćanjem pozornosti kad nam „pobjegne”, pokazalo se korisnim alatom za razvoj usmjerene pozornosti koji se može rabiti u sportu, rekreaciji i svakodnevici. Primjerice, ako ste primijetili da tijekom dana, dok obavljate svoje radne zadatke, često odlutate i razmišljate o drugim stvarima, disanje je vježba za vas.

Kontrola intenziteta

Intenzitet ili razina pobuđenosti živčanog sustava bitan je faktor u predviđanju uspješnosti obavljanja radnih zadataka. Brojna istraživanja pokazala su da tehnike disanja mogu značajno utjecati na smanjenje intenziteta pobuđenosti, ali i na povećanje ako je to potrebno. Primjerice, ako imate važan razgovor, ispit ili natjecanje i želite dobro upravljati svojim uzbuđenjem, kvalitetno disanje može vam pomoći u tome da ne izgubite fokus u ključnom trenutku.

Mama i kćer meditiraju

Oporavak

Učinkovito disanje važan je faktor u procesu oporavka. Kvaliteta udaha i izdaha, kao i način te vrijeme udaha i izdaha, utječu na količinu kisika koju tijelo dobiva tijekom tjelesne i mentalne aktivnosti, ali i nakon aktivnosti. Koristite se vježbama disanja kao pripremom za zahtjevnu aktivnost ili za oporavak od iste.

Kontrola emocija

Naše emocije nisu pod našom izravnom kontrolom te njima možemo „upravljati” kontrolom vlastitih misli, odnosno stajališta i uvjerenja. Ali jednako tako, kontrolom disanja možemo utjecati na emocionalno stanje i vrlo brzo se opustiti kad smo, primjerice, ljuti ili nervozni. Nervoza rijetko pomaže, a disanje uvijek!

Poboljšanje zdravstvenog statusa

Disanje utječe na rad srca te na krvni tlak. Kontrolom disanja i svakodnevnom vježbom disanja u kombinaciji s tjelesnom aktivnosti utječemo na kvalitetu rada našeg najvažnijeg mišića – srca.

Vježbe disanja u prirodi

Dakle, jednostavnim usmjeravanjem pozornosti na dah svakodnevno u trajanju od 5 do 10 minuta, vi unaprjeđujete svoje mentalno i tjelesno zdravlje. Disanje je alat kojim se koriste vrhunski profesionalci u sportu kako bi zasjali kad je to najpotrebnije, mladi koji se spremaju za važne ispite, menadžeri koji vode mnoge ljude, ali prije svega, žele dobro voditi sebe te svi oni kojima je potreban odmor i odmak nakon radnog dana ili se za svoj radni dan žele dobro pripremiti. Nema razloga da ovu zdravu vježbu i vi ne uvedete u svoju svakodnevicu i uživate u procesu, ali i vlastitom napretku!

Autori:

Ana Čerenšek, prof. psih.

Igor Čerenšek, mag. psych.