Zašto vođenje dnevnika pomaže kod prihvaćanja negativnih i pozitivnih emocija? — b•Aktiv

Zašto vođenje dnevnika pomaže kod prihvaćanja negativnih i pozitivnih emocija?

Postoji jednostavna i dobra rutina koja može djetetu pomoći da prepozna vlastite misli i osjećaje – vođenje dnevnika. Djecu je dobro poticati da provode neko vrijeme u tišini kako bi se umirili i odvojili od buke vanjskog svijeta.

Za mene je pisanje dnevnika puno više od običnog hobija. Proces pisanja isključuje me iz vanjskog svijeta te u njemu otkrivam snagu svoje prisutnosti i ostvarujem kontakt sa svojim unutarnjim glasom. Prve dnevnike počela sam pisati kao školarka i to je trajalo do kasne tinejdžerske dobi. Također, vodila sam dnevnik tijekom sve tri trudnoće i kreirala dnevnik uspomena prvih godina života moje djece. Lijepo se ponekad prisjetiti izazova i radosti pojedinih faza života te oživjeti stare slike i emocije. Dnevnik je prekrasna riznica uspomena koja traje cijeli život.

Zašto pisanje pomaže kod prihvaćanja negativnih i pozitivnih emocija?

Pisanje pomaže isprazniti glavu punu misli i briga ili riješiti se napetosti, potpuno slobodno, bez ograničenja. Oslobađanje napetosti riječima na papiru pruža novu, racionalniju perspektivu na problem koji je pred nama.

Pisana riječ ili crtanje dobar su filtar za nagomilane osjećaje i lak način na koji dijete može izraziti što misli i osjeća. Crtež može potaknuti dijalog između roditelja i djeteta te tako možemo lakše doznati djetetove misli i osjećaje koje dotad nije iskazalo.

Ljepota vođenja dnevnika u tome je što dijete može slobodno pisati o čemu god želi – o svojim osjećajima, prijateljima, idejama ili o nečemu što bi željelo vidjeti, doživjeti, ostvariti u budućnosti.

Kako dijete potaknuti na vođenje dnevnika

Dječji svijet prate razna raspoloženja i emocije, ponekad osjećaju tako snažno da im treba pomoći izraziti ono što osjećaju i pomoći im uspostaviti ravnotežu. Poticaj na vođenje dnevnika dobar je za djecu jer im pisanje pomaže u oslobađanju emocija, pozitivnih i negativnih, smanjuje stres i napetost te je korisno za fizičko i mentalno zdravlje.

Poželjno je da dijete samostalno odabere pribor za pisanje – lijepu bilježnicu, naljepnice, olovke, bojice. Također, poželjno je da odabere doba dana, kad mu najviše odgovara, te napiše nekoliko rečenica.

Lijepo je pohvaliti dijete za odluku i napredak te svakako imati na umu da je dnevnik nešto osobno. Ako dijete poželi imati tajno mjesto ili potpunu privatnost za pisanje, to je savršeno u redu.

Blagdansko vrijeme darivanja odlična je prilika za darovati djetetu neki od poznatih naslova iz dječje literature: „Dnevnik Ane Frank”, „Tajni dnevnik Adriana Molea” ili „Gregov dnevnik”, koji će potaknuti djecu na vlastito izražavanje kreativnosti i mašte pisanjem.

Vođenje dnevnika zabavno je i ostaje kao lijepa uspomena u budućnosti pisana vlastitim rukopisom. Što je još važnije, ono je zdrava navika koja pomaže djeci da izrastu u uspješne i odgovorne osobe.

 

Autor:
Ana Letina