Zimske kreativne aktivnosti s djecom — b•Aktiv

Zimske kreativne aktivnosti s djecom

Trenutci u igri s djecom među najdragocjenijim su trenutcima obiteljskog života. Kroz igru mi značajno doprinosimo razvoju djeteta, pomažemo mu razvijati njegove sposobnosti i hranimo ga znanjem. Osim svega navedenoga, naša prisutnost pruža djetetu osjećaj pripadnosti, a zadaća i odgovornost svakog roditelja je da djetetu bude primjereni uzor i da za rast i razvoj osigura okruženje u kojem se osjećaju opuštenost, stabilnost i brižnost.

Kada djeca odrastu, roditelji često govore da su im djeca odrasla u tren oka. Vjerujem kako govore o propuštanju dragocjenih trenutaka s djecom i kako nisu u potpunosti iskoristili zajedničko vrijeme tijekom godina odrastanja svoje djece.

Stvar je u tome što smo ponekad toliko zaposleni, opterećeni i usredotočeni na svakodnevne obaveze, živimo život s premalo slobodnog vremena i često ne pronalazimo zadovoljstvo u običnim trenutcima s djecom.

Kada pustimo stres i tjeskobu zbog stalne utrke s vremenom i obavezama, tada nam ostaje pravo obilje vremena za igru i odmor.

Zimske kreativne aktivnosti na otvorenom

Zima, snijeg i boravak u prirodi djetetu pružaju pravo bogatstvo kreativnih, razigranih i zabavnih aktivnosti. Važno je da roditelji aktivno sudjeluju i iskoriste vrijeme zimskih praznika za kvalitetno vrijeme sa svojom djecom.

Povezanost s djetetom događa se u sadašnjem trenutku. Potrebno je da smo u potpunosti prisutni, a igra će nam pomoći da se sretnemo u dječjem svijetu.

Dan na snijegu, uz sanjkanje, grudanje i građenje snjegovića ostaje kao uspomena za cijeli život. Sjetimo se samo vlastitog djetinjstva i one radosti kada pretrpane školske programe zamijeni bezbrižnost slobodnog vremena u društvu obitelji i prijatelja. Sjetimo se priča i pustolovina koje su proizašle iz maštovite igre. I današnja djeca prepuna su energije, željna avantura i radosti istraživanja. A i nama roditeljima potreban je predah od pretjeranih obaveza i aktivnosti.

Zabavimo se i učimo kod kuće

Osim igre na otvorenom, zimsko vrijeme u toplini doma također možemo iskoristiti za brojne aktivnosti koje će poticati cjelokupan djetetov razvoj. Postoje životno važne lekcije koje često zaboravljamo, a vrlo su bitne za budućnost naše djece.

Igra pristojnog ponašanja

Većinu roditelja izbacuje iz takta drsko ponašanje djeteta, a pravila ponašanja djeci nisu omiljena tema. Najbolji način kao podučiti dijete uljudnom ponašanju je kroz igru. Svako dijete koje se lijepo ponaša mora znati: uljudno pozdraviti, zahvaliti, ispričati se, suzdržati se od nepristojnih komentara, pokazati brižnost. Roditelj je odgovoran pružati dobar primjer kroz svoje ponašanje i oplemenjivati vokabular djeteta pristojnim riječima i frazama. Bilo koja aktivnost koja uključuje pristojno i kulturno ponašanje pomoći će u razvoju djetetovih dobrih navika.

Zajedničko kuhanje

Djeca definitivno trebaju provoditi vrijeme s roditeljima u kuhinji, a ako zanemarimo nered, prolijevanje i poneki razbijeni komad posuđa, kuhanje s djecom je urnebesno zabavno! Osim zdravih navika i zabave, kuhanje je i edukativno, potiče kreativnost i razvoj novih vještina.

Zajedničko kuhanje omiljena je aktivnost u mojoj obitelji, a kuhinja je centar našeg doma. To je prava mindful aktivnost jer djeca vole istraživati svim svojim osjetilima – vidom, okusom, njuhom, dodirom i slušanjem. Kuhanje im pruža upravo to iskustvo!

Tijekom zimskih praznika poželjno je provoditi kvalitetno vrijeme s djecom, ali nije nužno da smo uključeni u sve što dijete radi. Bitan je poticaj roditelja i na samostalnu igru i učenje koje je u skladu s razvojnom dobi djeteta. Aktivnosti je potrebno prilagoditi dobi svog djeteta i stalno imati na umu da kvaliteta vremena koje provodimo sa svojim djetetom danas, postavlja temelj toplog i brižnog odnosa s djetetom u budućnosti.

 

Autor:
Ana Letina