Kuhanje je važna vještina. Kuhanjem (p)ostajemo zdravi. Ono pomaže djeci da postaju sigurnija u sebe i samostalnija, da razvijaju svoju kreativnost i da izgrade zdrave navike u prehrani. Danas kada roditeljima nedostaje vremena za kvalitetno druženje s djecom, zajedničko kuhanje je prilika da kroz zabavu poduče djecu ovoj već pomalo zaboravljenoj vještini. Zajedničkim snagama pripremiti obrok i potom zajedno uživati u plodovima svoga rada. Dok kuhaju i jedu s obitelji, djeca imaju priliku da podijele svoje misli i snove, a roditelji tako mogu čuti kako su njihova djeca.
Ukusno, privlačno, jednostavno i brzo
O druženju obitelji u kuhinji, pisali smo davno, u tekstu “Kuhanje s klincima – hobi velikih i malih”. Danas, pred Božić, idemo korak dalje. Skoknimo do obližnje knjižnice, prosurfajmo internetom, chatajmo s umjetnom inteligencijom. Imamo pregršt odličnih kuharica s receptima koje će oduševiti malu i nas veliku djecu. Hoće li to biti bubamare od sira, jedrenjaci od tikvica, ovčice od cvjetače, popečci od graška s kosom od krumpirića, špagetopauci, hrenovkohobotnice, ruževi od banane, muhare od jaja i rajčice, jestivi božićni ukrasi, čokoladni dvorci, snjegovići na štapiću – djeci na izboru.
Indiana Jones u kuhinji – pustolovina počinje
Kuhinja je čarobno mjesto koje zahtijeva svu pažnju djeteta. Naučimo djecu dobro oprati ruke prije kuhanja. Objasnimo im zašto je važno zavezati dugu kosu – da ne bi vlas kose zalutala gdje ne treba… U kuhinji je, kao i u životu, važna dobra organizacija. Naučimo djecu da prije početka kuhanja pripreme sve potrebne sastojke i pribor, a nakon kuhanja očiste radnu površinu. Neka djeca pažljivo barataju vrućim kuhalima, zagrijanim pećnicama, noževima, ribežima, mikserima i blenderima. Neka obavezno stave rukavice prilikom rukovanja s pećnicom. Neka vruće lonce ne polože direktno na stol već na podmetač. Neka se uvijek sjete ugasiti štednjak i pećnicu nakon što završe kuhati. Potaknimo djecu da pitaju što ne razumiju, da istražuju nove okuse, mirise i da izraze svoje ideje.
Maštovita blagdanska jela za roditelje i djecu
Frape za božićno jutro
Narežite dvije ne skroz zrele banane na komadiće. Birajte banane zeleno-žute kore, bez smeđih točkica. Nezrele banane su super hrana za dobre bakterije u našim crijevima. Pažljivo stavite banane, 2 dcL (jednu čašu) mlijeka , 1 dcL (pola čaše) jogurta i 1 čajnu žličicu meda. Uključite blender i miksajte sve dok u smjesi nema više grudica.
Crveno-bijeli ražnjići
Operite cherry rajčice i dobro obrišite. Premažite ih maslinovim uljem. Mozzarellu ocijedite od viška vode te žlicom za dubljenje voća napravite kuglice od mozzarelle. I njih premažite maslinovim uljem. Nabodite crvene cherry rajčice i bijele kuglice od mozzarelle na štapiće za ražnjiće. Voila! I tako je ovaj brzi fini prilog u božićnim bojama gotov.
Nebeske kuglice
Lonac dopola napunite vodom. U njega položite manji lonac ili vatrostalnu posudu sa 100 grama stopostotnog maslaca od kikirikija ili namaza od lješnjaka, 70 grama tamne čokolade i 40 grama meda koje zajedno treba otopiti na pari. Pazite da voda iz većeg lonca ne uđe u manji lonac. Uključite štednjak da voda u većem loncu zakuha. Tijekom ključanja vode, sastojci u manjem loncu će se otapati na pari. Dobro ih promiješajte kuhačom. Jednom kad se rastope, ugasite štednjak. Neka se smjesa prvo ohladi pa od nje oblikujte lijepe kuglice. Tko želi, može na isti način otopiti 100 grama mliječne čokolade na pari i dodati par kapi plave prehrambene boje. U ovu ćete smjesu umočiti svaku kuglicu. Za kraj, kuglice možete posuti ukrasima za kolače.
Zelene jelke
Operite 700 grama špinata. Pričekajte da voda u loncu prokuha pa ga pažljivo ubacite u lonac. Kuhajte ga 2 do 3 minute na jakoj vatri. Izvadite ga, dobro ocijedite i sitno nasjeckajte. Neka roditelj pažljivo prati kako dijete koristi nož. U posudi pomiješajte 150 grama svježeg sira, 3 žumanjka i 60 grama brašna dok ne dobijete lijepu glatku smjesu. Potom dodajte špinat, sol i papar. Stavite kuhati posoljenu vodu u velikom loncu. Oblikujte zelene njoke u obliku stošca i pažljivo ih stavite u kipuću vodu. Kuhajte njoke sve dok se ne dignu na površinu vode. Izvadite ih iz vode, dobro ocijedite, začinite maslinovim uljem i posipajte svježe naribanim parmezanom. Vaše božićne jelke su spremne!
Kuhinja i blagovaonica bi trebale biti mjesta u kojima se osim ukusnih jela stvaraju i sretna sjećanja koja će djeca nositi dalje kroz život. Želim vam svima Božić pun lijepih trenutaka koji će zagrijati dušu tijekom ovih zimskih dana.
Autorica: