Začinima iz cijelog svijeta do boljeg imuniteta — b•Aktiv

Začinima iz cijelog svijeta do boljeg imuniteta

Mnogima se na popisu želja, visoko na listi, našla rečenica želim biti zdrav(a). Želim povećati otpornost svog tijela na infekcije. Želim imunitet sa super moćima. Zato vrijedi tražiti i pitati liječnike, nutricioniste, terapeute i ljekarnike za savjet. I vrapci na grani već znaju da je prehrana kamen temeljac dobrog imuniteta. U prošlom smo tekstu čitali o hrani koja nam pomaže ostvariti želju o bulletproof imunitetu. Kako svako jelo na kraju začinimo tajnim začinom, tako i život valja začiniti pravim začinom. Začinom koji će pomoći imunitetu da obrani tijelo od virusa. Začinom iza kojeg stoje istraživanja i dokazi da djeluje. Krenimo sada u svijet čarobnih začina iz dalekih krajeva. Ovi začini možda stižu izdaleka, ali poznati su nam već godinama. Volimo ih i često koristimo.

Zašto veliko DA začinima u kuhinji?

Djeluju antivirusno. Kako to čine? Na puno načina. Tako da sprječavaju razmnožavanje virusa. Koče (inhibiraju) enzime virusa. Koče stvaranje proteina virusa. Blokiraju ulazak virusa u stanice našeg tijela.

Daju imuno boost. Odnosno, pripremaju imunitet na pravovremenu reakciju protiv virusa. Kako to čine? Na ultra puno načina.

Povećavaju broj leukocita.

Ubrzavaju dolazak makrofaga, grupu leukocita koja doslovno ždere viruse, bakterije i mrtve stanice. Makrofagi su zvijezde našeg urođenog imuniteta. Njih imamo već od rođenja. Reakcije urođenog imuniteta prepoznaju dijelove patogena (te dijelove virusa i bakterija nazivamo antigenima) koji su zajednički praktički svim patogenima, nisu specifični. Kao da na aerodromu kažete da tražite jednog čovjeka kratke kose. Eto toliko je općenit i nespecifičan urođeni imunitet. Nije selektivan, ali je zato brzo spreman za akciju.

Povećavaju broj nespecifičnih protutijela (imunoglobulina) u našoj slini s kojima smo se rodili.  Također, potiču stvaranje specifičnih protutijela u krvi koja prepoznaju točno određene dijelove patogenih virusa koji su inficirali naše tijelo u prošlosti ili pak u sadašnjoj bolesti.

Povećavaju broj limfocita, grupu stanica iz obitelji leukocita koji točno i precizno naciljaju svoju metu – virus koji žele dokrajčiti.

Ubrzavaju dolazak B i T limfocita na mjesto infekcije. B i T limfociti, glavne zvijezde našeg stečenog, specifičnog imuniteta, sporije ulazi u akciju od leukocita urođenog imuniteta, ali zato točno znaju koje viruse treba napadati. Dobro ih zapamte kako bi odmah prepoznali te viruse kada se sljedeći put prikradu do naših stanica.

Pojačavaju stvaranje citokina. Citokini su svojevrsni telefonski pozivi, pisma i mailovi između bijelih krvnih stanica (leukocita). Luče ih leukociti kako bi međusobno komunicirali i utjecali jedni na druge. Neki citokini ne služe samo kao komunikacijsko sredstvo između leukocita, već ujedno i napadaju viruse. Postoje proupalni i protuupalni citokini. Važna je njihova ravnoteža. Ne želimo ni krnji imunitet niti autoimunu bolest. Želimo zdrav imunološki odgovor. Zlatna sredina.

Imuno boost začini s dokazanim antivirusnim učinkom

Cimet

Cimet je savršeni začin za ovo doba godine. Zvijezda tradicionalne medicine kao i zvijezda kolača s jabukom. Kora biljke se od davnina koristi u tradicionalnoj medicini, a danas kao začin u jelima. Cimet svoj antivirusni učinak može, među ostalim, zahvaliti cimetnom aldehidu. Pregledavajući znanstvene časopise našla sam mnoga istraživanja na ljudskim stanicama u laboratoriju, tzv. in vitro istraživanja. No, nisam našla nijedno istraživanje s čistim ekstraktom korijena cimeta na virusom zaraženim ljudima. Znanost nam ostaje dužna za informaciju o terapijskoj dozi, ali definitivno nam preporučuje da posegnemo za cimetom u našoj kuhinji.

Crni kim

Crni kim je tisućljećima privlačio iscjelitelje drevnih civilizacija, a danas privlači znanstvenike diljem svijeta. Ova sitna sjemenka duguje svoj imuno boost učinak timokinonu. Provedeno je više istraživanja na ljudima oboljelim od virusnih zaraznih bolesti s vrlo uspješnim ishodom. Ispitivane terapijske doze ulja crnog kima kreću se u rasponu od 450 mg do 500 mg 2 do 3 puta dnevno, u razdoblju od 10 dana do 3 mjeseca. Nemojmo se igrati igre sam svoj doktor. Neka vas u terapiji bilo kojim biljnim preparatom uvijek vodi fitoterapeut ili ljekarnik. Radije se upustite u kulinarsko umijeće i dodajte svojim omiljenim jelima svježe mljevene sjemenke crnog kima.

Crni papar

Crni papar je kralj začina u kuhinjama širom svijeta. Od davnina prisutan u tradicionalnoj medicini koja ga smatra panacejom. Piperin u papru je the One. Njemu se pripisuje imunomodulatorni (ono što djeluje na imunitet) i antivirusni učinak. Kao i kod cimeta, ovdje također imamo brdo dokaza o antivirusnom učinku zrna crnog papra, ali in vitro. Nedostaju nam istraživanja na ljudima zaraženim virusom. Do tada, nećemo pogriješiti ako svoja jela začinimo finom dozom papra. Ugrijat će nam hladne zimske dane.

Sladić

Korijen sladića koristi se kao tradicionalni kineski lijek od pamtivijeka. Bilo u obliku čaja ili direktnog žvakanja samog korijena. Primjenu je našao kod prehlada i kašlja kako bi olakšao iskašljavanje. Znanstvenici danas gaje veliki interes za glicirizinom, antivirusnoj tvari skrivenoj u sladiću. Ekstrakt sladića je ispitan na ljudima s dišnim infekcijama i drugim virusnim oboljenjima.  Terapijska doza za pripremu čaja je 1,5 grama usitnjenog sladićevog korijena. Čaj se pije 2 puta na dan. Ukoliko pijemo ekstrakt sladića, vodimo se uputama navedenima na preparatu. Najčešće 3 puta po 1 ml na dan.

Imuno boost alga spirulina

Među ovim egzotičnim, ali popularnim začinima, svoje mjesto pod suncem našla je i jedna alga. Dobro nam poznata. Naša vrijedna spirulina. Upoznali smo je u tekstu Alga spirulina. Jedna od glavnih bioaktivnih tvari u sastavu spiruline je fikocijanin. Osim što spirulina povećava broj leukocita, povećava također broj crvenih krvnih stanica (eritrocita) kao i količinu hemoglobina koji se nalazi u eritrocitima. Stanje sniženog hemoglobina nazivamo anemijom. Anemija i slabiji imunitet su često prisutni kod starijih ljudi. S godinama imunitet prirodno slabi. Svjedočili smo tome u ovoj pandemiji koja je najteže pogodila upravo starije ljude. Spirulina je dokazano smanjila anemiju kod starijih ljudi koji su 12 tjedana uzimali 6 puta dnevno 500 mg praha spiruline.

Znanstvenici koji istražuju mehanizme djelovanja biljaka iz tradicionalne medicine, preporučuju nam uključivanje ovih začina i algi u svakodnevnu kvalitetnu prehranu kao dodatnu mjeru zdravstvene zaštite od virusnih infekcija, uključujući i sadašnju pandemiju virusne zarazne bolesti. Začinima impregniramo naš unutarnji štit od patogenih virusa. Njegujmo taj unutarnji štit. Možemo reći pomogni si i imunitet će ti pomoći.

Autorica:

Sandra Zugan, mag. nutr.