3 zdrave novogodišnje odluke — b•Aktiv

3 zdrave novogodišnje odluke

Kraj kalendarske godine idealno je vrijeme za preispitivanje svojih navika, donošenje neke odluke te stvaranje promjena nabolje u novoj godini. Nova godina uvijek je nov početak i dobra motivacija za pokrenuti se, zato nam je svima dobro poznat pojam novogodišnjih odluka. Mi ćemo iskoristiti ovo razdoblje kako bismo se podsjetili o čemu smo sve pisali u prethodnim člancima te ćemo pokušati to sve rezimirati u kratak popis odluka koje će nas uvesti u zdraviju i sretniju godinu.

Nakon obilnih blagdanskih obroka, poneseni poletom novogodišnjih odluka, većina nas poseže za starom članskom iskaznicom iz teretane na kojoj se već skupila prašina jer je vjerojatno nismo upotrebljavali od veljače, kad nam je splasnuo taj isti polet od prošle godine.

Međutim, sad znamo da fizička aktivnost igra ključnu ulogu u prevenciji, pa čak i liječenju određenih bolesti kao što su šećerna bolest, rak debelog crijeva, divertikulitis, demencija i Alzheimerova bolest. Tjelovježbom povećavamo raznolikost dobrih bakterija u crijevnom mikrobiomu, što dovodi do gubitka tjelesne mase i lučenja hormona sreće – serotonina i dopamina. Pa neka nam onda prva odluka bude redovita tjelovježba, kojom ćemo održavati zdravlje, fizički izgled i dobro raspoloženje.

Kako bismo bili odmorni i spremni za takve fizičke napore, bit će nam potrebno dovoljno sna. San je jedna od primarnih ljudskih potreba, ali je u današnje vrijeme užurbanog tempa života i sveprisutnih ekrana, nažalost, zanemarena.

Istraživanja pokazuju da trećina Amerikanaca spava manje od 6 sati, a četvrtina djece u Australiji u starosti od 5 do 15 godina spava manje od 9 sati. Takvi su podatci zabrinjavajući, s obzirom na to da je djeci dovoljno sna potrebno za rast i razvoj, a kod odraslih njegov nedostatak dovodi do povećanja upalnih čimbenika u organizmu. Dugotrajna prisutnost upale u tijelu dovodi do pojave pretilosti, šećerne bolesti i hipertenzije.

Međutim, osim trajanja sna, važna je i njegova kvaliteta. U tome nam mogu pomoći probiotici. Istraživanja su pokazala da primjena probiotika poboljšava kvalitetu sna u odnosu na placebo te skraćuje vrijeme potrebno za usnivanje. Crijevni mikrobiom pokazao se kao ključna komponenta povezanosti između manjka sna i razvoja upale u tijelu. Izgleda da bakterije u našem crijevu također imaju prirodni ciklus pa se tako tijekom noći više razmnožavaju, a s obzirom na to da dobre bakterije sprječavaju nastanak upale, dolazimo do uzročno-posljedičnog trokuta: san – upalni čimbenici – dobre bakterije.

Koliko god se činilo nemogućim u prenatrpanom raspredu izdvojiti osam sati za miran i kvalitetan san, čini se da ćemo morati, pa ćemo i to staviti pri vrh popisa naših novogodišnjih odluka.

S obzirom na ove hladne i tmurne dane, boravak u prirodi ne čini nam se nimalo primamljiv. Radije bismo vrijeme provodili u toplini svoja četiri zida. Upravo takav sjedilački način života u sterilnim uvjetima doveo je do gubitka bioraznolikosti mikroorganizama. To je, u kombinaciji sa zagađenjem urbanih sredina, prouzrokovalo povećanu učestalost nezaraznih bolesti – alergija, autoimunih bolesti i karcinoma.

Zbog smanjene izloženosti različitim bakterijama propada i naš crijevni mikrobiom, što kao što smo već spomenuli, vodi povećanju upalnih čimbenika u tijelu, a to zatim vodi pojavi brojnih bolesti i poremećaja koje uzrokuje naš imunosni sustav. Kako to spriječiti? Prema jednom finskom istraživanju, već se kod ljudi koji vikende provode u vikendicama u prirodi crijevni mikrobiom razlikuje od onih koji nemaju tu naviku.

Boravak u prirodi ne samo da poboljšava raznolikost crijevnog mikrobioma, već i podiže raspoloženje povećavajući razinu serotonina u tijelu te smanjuje subjektivni dojam stresa. Mislim da je to i više nego dovoljno kako bismo ga dodali na naš popis odluka.

Tjelovježba, kvalitetan san i boravak u prirodi neka budu samo početak vaših novogodišnjih odluka. Vjerojatno ste i sami primijetili da im je svima zajednička poveznica unaprjeđenje crijevnog mikrobioma, što sa sobom nosi razne dobrobiti za naše zdravlje, a ništa od toga nije moguće bez zdrave i uravnotežene prehrane bogate probioticima. Ostavljamo svakome od vas za domaću zadaću da ovaj popis nadopunite prema vlastitim željama i potrebama, a mi vam za ovogodišnje blagdane od srca želimo da se tih odluka držite te da vam donesu dobro zdravlje i radost.

Autor:
Andrija Karačić, dr. med.