Dnevna doza dobrog raspoloženja — b•Aktiv

Dnevna doza dobrog raspoloženja

Funkcionalni jogurti koji sadrže dobre bakterije, odnosno probiotike, zaista su čudesna stvar zato što te sitne bakterije imaju velik učinak na imunitet, zdravlje crijeva, ali i na tjelesnu figuru i izgled. Međutim, jeste li znali da one mogu utjecati i na raspoloženje?

Jogurt u šalici

Iako pomalo nevjerojatno zvuči da bakterije mogu utjecati na ljudsku psihu, znanstvena istraživanja tijekom zadnjih deset godina pokazala su kako određeni probiotici imaju pozitivne učinke na raspoloženje te da mogu smanjiti razinu tjeskobe i depresije. Prema provedenim studijama, ispitanici sa psihičkim poremećajima i oni zdravi koji su uzimali probiotike, imali su znatno blaže znakove anksioznosti ili depresije od onih koji su uzimali placebo.

Pojedini znanstvenici otišli su tako daleko da su definirali novu skupinu unutar probiotika – psihobiotike, žive mikroorganizme koji, ako se unesu u dovoljnim količinama, imaju pozitivne učinke na psihu.

Kako je to moguće, pitate se? Djelovanje takvih probiotika na psihu složen je proces, a ključ njihovog djelovanja crijevni je mikrobiom ili skup mikroorganizama unutar našeg probavnog sustava koji neprestano komunicira s našim mozgom. I obrnuto.

Ideja da određene bakterije u crijevima mogu utjecati na naše ponašanje i mentalno zdravlje prije desetak se godina činila poput znanstvene fantastike. Međutim, rezultati novijih istraživanja sve više rasvjetljavaju taj prilično zagonetni odnos sitnih stanovnika crijeva i ljudskog uma u kojem crijevni mikrobiom i mozak međusobno komuniciraju putem živaca ili različitih kemijskih tvari. Taj složeni sustav nazivamo osovinom „crijevni mikrobiom – crijevo – mozak”.

Iako zvuči neobično, mnogi od nas već su iskusili djelovanja ovog sustava. Često se događa da imamo probavne tegobe kad smo napeti ili se osjećamo neočekivano loše i bezvoljno nakon pojedinih obroka. Crijevni mikrobiom nema samo utjecaj na naše raspoloženje već i na različite psihičke poremećaje. Ljudi oboljeli od raznih bolesti probavnog sustava učestalije pokazuju i znakove psihičkih poremećaja, a pacijenti sa shizofrenijom češće imaju laboratorijske nalaze koji upućuju na postojanje upale u probavnom sustavu. O tome govore rezultati istraživanja u kojem su znanstvenici crijevni mikrobiom depresivnih pacijenata presađivali sterilnim laboratorijskim miševima bez crijevnog mikrobioma: miševi koji su primili „depresivni” crijevni mikrobiom, pokazali su znatno više znakova depresivnog i tjeskobnog ponašanja od miševa koji su primili crijevni mikrobiom psihički zdravih pacijenata.

Upravo zbog te uske povezanosti crijevnog mikrobioma i našeg mozga probiotici mogu djelovati i na naše raspoloženje. Može se reći kako unosom probiotika obogaćujemo naš crijevni mikrobiom, a posredovanjem osovine „crijevni mikrobiom – crijevo – mozak” te pozitivne promjene prelijevaju se sve do našeg mozga.

bAktiv i dobre bakterije

Još jedan od ključnih čimbenika za djelovanje probiotika je serotonin, koji se još naziva i „hormon sreće” zbog njegovog utjecaja na raspoloženje, učenje i proces pamćenja. Znanost je pokazala da pojedini bakterijski sojevi, poput Lactobacillus brevis ili Lactobacillus plantarum, mogu proizvesti serotonin kad dospiju u crijevni mikrobiom. Uz to, probiotici mogu potaknuti proizvodnju serotonina unutar stijenke crijeva, gdje se inače i proizvodi najveća količina serotonina u našem tijelu.

Psihobiotici, stoga, nisu neki novi, posebni sojevi probiotika, već je riječ o uobičajenim probioticima, kao što su Bifidobacterium longum, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus acidophilus i Lactobacillus reuteri, kojima je tijekom istraživanja dokazano djelovanje na psihu. Treba također naglasiti da je za djelovanje psihobiotika potrebno određeno vrijeme. Prema znanstvenoj literaturi, psihobiotici mogu djelovati na mozak tek nakon svakodnevnog unosa od najmanje 8 dana.

Uzimajući u obzir sve navedeno, čini se kako je konzumacija funkcionalnih jogurta koji sadrže dobre bakterije odličan način za podizanje raspoloženja. Osim što su prirodni i nemaju nuspojava, probiotici su široko dostupni i za njih ne treba recept. Unosom probiotika ne poboljšavate samo zdravlje crijeva i crijevnog mikrobioma već pozitivno djelujete i na sve druge tjelesne sustave koji su s njim povezani: imunitet, metabolizam, pa čak i na kožu.

Neka vam dnevna doza funkcionalnog jogurta postane navika jer vam možda baš te sitne bakterije uvelike poprave raspoloženje!

Autor:

Andrija Karačić, dr. med.