Ovog Božića daruj blagost (za mentalno zdravlje sebe i drugih) — b•Aktiv

Ovog Božića daruj blagost (za mentalno zdravlje sebe i drugih)

O utjecaju blagosti već smo pisali, ali nije naodmet ponoviti kako blagost i dobrota prema drugima utječu na naše zdravlje. Prije svega, biti blag prema drugome unaprjeđuje naše mentalno zdravlje, ali i povoljno utječe na naše tijelo jer potiče lučenje brojnih „dobrih” hormona poput serotonina ili oksitocina. Također, ako odlučite biti blaži prema drugima, to znači da ste se obvezali više obraćati pozornost na svoju okolinu te joj više doprinositi, a to je jedan od glavnih „stupova” našeg mentalnog zdravlja.

Naše ponašanje povezano je s našim unutarnjim stanjem, kao i s našim navikama u razmišljanju. Ako želite ovog Božića darovati blagost drugima, na tome ćete morati početi raditi – već danas. Naime, ako želimo bilo što promijeniti u našem ponašanju, dobro je biti svjestan/na složenosti procesa promjene. Primjerice, ako želite više obraćati pozornost na slučajne prolaznike te nekome pridržati vrata ili pustiti osobu da izađe iz nekog prostora prije nego vi u njega uđete (lift, tramvaj i sl.), to znači da ćete morati rasteretiti dio svoje pozornosti upravo za takve aktivnosti.

Primijetite koje vas misli čine „slijepima” za druge? Je li to možda u situacijama kad ste u žurbi ili ste gladni, umorni? Osvještavanje trenutačnog stanja prvi je korak koji biste trebali napraviti ako jednu naviku želite zamijeniti drugom.

Sljedeće je definirati što za vas znači biti blag/a? Možda je to propustiti nekoga prije vas u redu u pošti, a možda je to blaga riječ podrške upućena nekome tko ju je taj dan uistinu trebao. Možda je sitan znak pažnje jer ste se sjetili da je ta osoba prije nekog vremena baš zaželjela tu knjigu ili tu maramu, a možda je kompliment suradnicima i pohvala za dobro obavljen posao. Ne postoji pogrešan način izražavanja blagosti, postoji samo vaš koji ste što bolje opisali i definirali.

Treći korak je lak! Podsjetite se nekoliko puta u danu, a posebno u detektiranim situacijama, kako želite više biti blagi prema drugima. Imajte definirane situacije, ali i kako želite izraziti blagost: djelima, riječima ili na neki drugi način. Ponekad će vas u tome spriječiti nelagoda, koja je prirodna i javlja se u situacijama kad trebamo izaći iz zone komfora i napraviti nešto što inače ne radimo, ali ustrajte! Taj će osjećaj vremenom nestati, a vi ćete postati blaži.

Brojne su dodatne prednost poklanjanja nematerijalnih stvari za blagdane:

  • poklanjanjem iskustava stvarate nezaboravne doživljaje koji traju cijeli život
  • poklanjanje iskustava i trenutaka jedinstven je doživljaj
  • ne košta ništa
  • ovakve promjene čine vas mentalno zdravijima i otpornijima
  • na ovaj način ojačavate odnose koje imate s drugim ljudima.

Uostalom, navedite jedan, samo jedan dobar razlog zašto ne biste trebali biti blaži i obzirniji prema drugima. Čak i vi koji puno dajete drugima, imate prostora za napredak jer uvijek možemo biti blaži i prema samima sebi. Odaberite svoj put i ovog Božića poklanjajte blagost svima.