Povratak u formu nakon blagdana (prehrana, psihički, fizički) — b•Aktiv

Povratak u formu nakon blagdana (prehrana, psihički, fizički)

Naše je zdravlje sveobuhvatno, što znači da jedan aspekt utječe na drugi, drugi na treći i tako u krug. Nema zdravlja ni blagostanja ako nismo u svim aspektima donekle u ravnoteži. Krajem godine možemo biti zasićeni količinom odrađenog posla i obaveza, a i samo praznično raspoloženje može nas vući tome da se (ponekad i previše) opustimo.

Ukoliko to opuštanje traje tjednima, naše se stanje općenito može narušiti, što opet ima utjecaj na naše siječanjsko raspoloženje. Kažu da je siječanj najdepresivniji mjesec u godini jer nam fali sunca i aktivnosti na otvorenome. Ograničen je izbor svježe hrane, a blagdani su ostavili svoje posljedice na novčanicima i tjelesnoj formi. No, nije sve tako sivo – ima nešto i u siječanjskom entuzijazmu pokretanja promjena i osvještavanja želja za budućnost. Naše loše stanje nam u tome može i pomoći, ako mu pristupimo pomalo “detektivski” i vidimo što je to što nas gura u loše, a što u dobro stanje, kako bi kvalitetnije znali definirati željenu promjenu za ovu 2023. godinu.

  1. Što je narušeno – s čim nismo zadovoljni?
   Nije dovoljno reći, “U banani sam”. Dobro je znati opisati tu “bananu”. Jeste li se prestali kretati (možda niste još ni počeli)? Jeste li jeli previše masne, slane ili slatke hrane? Ili je kombinacija u pitanju:)? Jeste li narušili odnose s drugima ili smanjili ulaganja u svoju karijeru? Dobro je znati što nije na onoj razini kako je bilo prije samih blagdana kako biste znali što i u kojoj mjeri popraviti.
  2. Što bi dodatno htjeli unaprijediti – novogodišnje odluke?
   Nije dovoljno samo vratiti se na staro, nekad je potrebno uložiti dodatan trud kako bi se izvukli na sigurno. Dodatan trud možemo uložiti u neke stare želje koje možemo pretvoriti u plan. Ukoliko vam je inače bitno ograničiti si vrijeme na ekranima, dodatan trud možete uložiti u to da to vrijeme još smanjite i zamijenite nekom drugom aktivnosti (primjerice tečajem slikarstva). Ukoliko pazite na prehranu, možda je siječanj vrijeme za dodavanje dva nova recepta u vašu rutinu. Ionako se brzo zasitimo varijacija na temu jednih te istih obroka. Raditi nešto novo i truditi se oko toga neće samo unaprijediti taj aspekt vašeg življenja nego će malo upogoniti i potaknuti i vaš mozak. Mozak voli učiti nešto novo – to je kao teretana za njega.
  3. Postavimo cilj!
   Kad znate kamo želite ići i što želite vratiti na staro, a što unaprijediti, to je dobra osnova za postavljanje konkretnih ciljeva na temu. Ciljevi bi trebali biti vrlo specifični te smješteni u određeno vrijeme (vremenski planirani). Također, ciljeve trebamo razlomiti na korake koji do tih ciljeva vode jer nam nekad cilj može izgledati previše ambiciozno i loše utjecati na našu motivaciju. Malim ciljevima možemo ostvariti gotovo bilo što u životu ili se ozbiljno približiti čak i najambicioznijim snovima. Oni neće imati loš utjecaj na motivaciju; dapače, ostvarivanje malih ciljeva čini nas samo-efikasnima i samo-discipliniranima, a samim time i samopouzdanima. Krenite – specifično i polako!
  4. Strpljenja molim!
   Kad nešto krenemo vraćati na staro, obično vrlo brzo želimo doći na one razine kako smo funkcionirali dok smo bili super. No, ne smijemo zaboraviti da ni tada nismo bili najbolji preko noći. Prije smo morali biti strpljivi i ulagati iz početka pa ćemo to morati učiniti i sada. Ako ste nekad mogli otrčati 5 km u jednom komadu, danas ćete morati krenuti s puno manjom udaljenošću jer forma može opasti značajno u svega dva tjedna neaktivnosti. No, ako ne krenemo odnekud, kako mislimo igdje stići? Neka vas smanjeni kriteriji ili trenutni neuspjesi ne obeshrabre, strpljenja molim!

   

  Svakako nemojte ispustiti aspekt psihičkog zdravlja iz cijele ove priče jer bez mentalnog zdravlja nema ni zdravlja općenito. Ulažite u odnose s drugima i u odnos sa samim sobom. Malim koracima, dakako!