Šalica kave za bolju koncentraciju — b•Aktiv

Šalica kave za bolju koncentraciju

1. listopada. Danas se diljem svijeta obilježava Međunarodni dan kave. Ovo slavlje započela je Međunarodna organizacija za kavu (International Coffee Organization, od milja zvana ICO) još 2015. godine. Slavi se najpopularnije piće na svijetu i slave se svi ljudi koji nam omogućuju da uživamo u kvalitetnom proizvodu svaki dan: od poljoprivrednika uzgajivača kave do barista. Često hranu uzimamo zdravo za gotovo, zaboravivši da iza nje stoje brojne vrijedne ruke. Svakoga se dana popije više od 3 milijarde kava u svijetu. A koliko je to tek vrijednih ruku?!

Neki to vole vruće

Prije nego što bolje upoznamo kavu i kako ona utječe na naše tijelo, moramo obratiti pozornost na nešto jako važno. Polako s vrućim napitcima! Kava nije izuzetak. Rizik za razvoj raka jednjaka raste kod ljudi koji redovito piju jako topla pića. Zato se preporuča piti pića čija je temperatura niža od 60° C. Imati doma jedan mali kuhinjski termometar nije uopće loša ideja posebno ako je u obitelji bilo slučajeva zloćudnih bolesti jednjaka. Stoga pričekajmo nekoliko trenutaka prije nego što ispijemo svoju šalicu kave. Kava utječe na pluća, jetra, bubrege, srce i krvne žile, inzulin i mišiće, trudnoću… Bilo bi tu tekstova za tisuću i jednu noć. A mi ćemo našu priču započeti – s mozgom.

Mozak voli kavu

Mozak voli kavu jer ona potiče naše pamćenje, budnost i koncentraciju. Brže reagiramo! Ako bismo željeli zvučati profinjeno, rekli bismo da kava blagotvorno djeluje na kognitivne izvedbe ljudi. To čini zahvaljujući kofeinu. Kava sadrži do 1,6 % kofeina. Kofein se veže na određene receptore u mozgu. Receptori su proteini. Kofein je lažni ključ (jer izgleda slično pravom ključu) koji sjeda na bravu – receptor. I tu čarolija počinje. Lažni ključ kofein koji je sjeo u bravu, ne dopušta pravom ključu – jednoj molekuli koja potiče pospanost – da sjedne na svoj receptor. Prava konkurencija! Tko prvi sjednestolica njegova.

Kofein je poput budilice. Smanjuje umor i povećava moć zapažanja. Najviše je od pomoći kod dugotrajnih monotonih zadataka kao što je rad na pokretnoj traci ili pak kod dugotrajnih vožnji – na kopnu, moru ili u zraku. Još je bolji učinak na budnost kod ljudi koji noć prije nisu imali osmosatni beauty sleep. Međutim, kofein nije svemoguć. Ako 4 dana za redom spavamo 5 sati ili manje, kofein neće pomoći da održimo budnost na razini. I tu imamo jednu opasku. Kavu s kofeinom valja piti do 17 h. Kasne kofeinske kave narušit će nam kvalitetu sna. Više vremena će nam trebati da zaspemo i češće ćemo se buditi tijekom noći. Postoji vrijeme u danu za sve – pa tako i za našu šalicu kave. Ljubav mozga i kave toliko cvjeta jer postoji mogućnost da kava smanjuje rizik od pojave Parkinsonove bolesti – neurodegenerativne bolesti koja uzrokuje propadanje živčanog tkiva. Također, znanstvena zajednica mišljenja je da bi kava mogla smanjiti rizik od razvoja depresije. Kava podiže raspoloženje. Uvijek me nasmiju ljudi koji se ujutro probude kao rotvajleri i dobermani, a nakon prve kave postanu labradori i maltezeri. Hvala kavi. Pepeljugina  dobra vila!

Manje boli uz šalicu dobre kave

Kava može smanjiti i ublažiti bol. Istraživanja su jednoglasna. Ako uz uobičajene lijekove protiv bolova (analgetike) uzimamo 100 do 130 mg kofeina, osjetit ćemo značajnije smanjenje boli, nego u slučaju da uzimamo samo analgetike. Ova dragocjena pomoć kofeina vrijedi za glavobolje ali i druge boli. Ipak, postoje situacije kada šalice kave s kofeinom ipak bole. Ljudi koji boluju od anksioznosti i bipolarnih poremećaja mogu dobiti napad tjeskobe već i od manjih doza kofeina. Ipak, ni drugi ljudi nisu skroz imuni na uznemirenost ako odjednom unesu više od 200 mg kofeina ili pak kroz cijeli dan unesu više od 400 mg kofeina. Zato, podsjetnik, ključ je u dozi! Količina kofeina može znatno varirati od kave do kave. Udio kofeina u kavi ovisi o podtipu kave (primjerice, kava robusta ima znatno više kofeina od kave arabika), o intenzitetu prženja zrna i o načinu pripreme kave. Instant kava je najbogatija kofeinom, potom slijedi turska kava, odmah za njom espresso, dok je najnježnija filter kava. Možemo podvući crtu i reći da jedna šalica kave u prosjeku pruža oko 90 mg kofeina. Mirne duše uživajmo u dvije do tri šalice dnevno. Mozak će nam biti zahvalan.

 

Autorica:

Sandra Zugan, mag. nutr.