Kako spriječiti pogoršanje stanja kože ljeti? — b•Aktiv

Kako spriječiti pogoršanje stanja kože ljeti?

Svako godišnje doba donosi određene promjene u načinu na koji je potrebno pristupiti njezi kože. Dok smo zimi fokusirani na zaštitu kože od hladnog vremena i nadoknadu lipida u koži, ljeti često želimo izbjeći pojavu hiperpigmentacijskih mrlja i nečistoća, uz održavanje optimalne hidratacije.

Kako biste svoju kožu održali zdravom i njegovanom tijekom ljeta, donosimo Vam 5 korisnih savjeta za njegu u toplijem dijelu godine:

1. Zaštitite kožu od sunca

Zaštita od sunca prvo je i osnovno pravilo njege kože ljeti. UV zračenje ne samo da ubrzava starenje kože, već može biti opasno za naše zdravlje.

Kako biste se zaštitili od štetnog utjecaja sunčevog zračenja, pripazite na sljedeće:

  • Ne izlažite se suncu između 11:00 i 17:00 h.
  • Prilikom izlaganja suncu, na svim izloženim dijelovima tijela koristite proizvod sa zaštitnim faktorom (SPF) 30 ili većim, širokog spektra zaštite.
  • Redovito obnavljajte SPF prilikom duljeg boravka vani, nakon kupanja, uslijed pojačanog znojenja ili brisanja ručnikom.

2. Posvetite pažnju pravilnom čišćenju kože

Toplina, znojenje i slojevi SPF-a kod različitih tipova kože pogoduju nastanku prištića. Stoga je ljeti izuzetno bitno posvetiti se pravilnom čišćenju kože.

Poznato je da se za lijepu kožu mora izbjegavati odlazak na spavanje sa šminkom, a ako želite detaljno ukloniti svu šminku i prljavštinu iz pora, isprobajte dvostruko čišćenje. U ovoj metodi se prvo uljnim čistačem skida šminka, a zatim koristi gel ili pjenica za čišćenje lica, kako bi se detaljno očistile pore. Postoje brojne metode dvostrukog čišćenja, ali kombinacija ulja i gela je najomiljenija među beauty entuzijastima.

Kako biste održali pore čistima, jedan do tri puta tjedno koristite enzimski peeling. Ovaj tip peelinga uklanja mrtve stanice kože te čisti nečistoće i sebum iz pora pa je pogodan za sve tipove kože. Savršen je za ljeto jer je izuzetno nježan i ne senzitizira kožu kao neki drugi tipovi peelinga.

3. Pričekajte s nekim kozmetičkim tretmanima do jeseni

Microneedling, jaki kiselinski peelinzi ili laserski peeling su tretmani koje je bolje ostaviti za jesen, kada je sunčevo zračenje manje i slabije. Naime, svi ovi tretmani čine kožu osjetljivijom na sunce, što u kombinaciji s visokim UV indeksom ljeti može voditi sporijem oporavku ili pojavi hiperpigmentacijskih mrlja, čak i uz redovito nanošenje SPF-a.

No, to ne znači da je spa trenutak u omiljenom kozmetičkom salonu odgođen do jeseni – postoji cijeli niz kozmetičkih tretmana u kojima možete uživati ljeti i imat će sjajne učinke na Vašu kožu. Hydrafacial, terapija led svjetlom i radiofrekvencija neki su od primjera odličnih ljetnih kozmetičkih tretmana.

4. Ne zaboravite antioksidanse

Sunčevo zračenje, zagađenje, neuravnotežena prehrana i još mnogo drugih čimbenika u koži stvara slobodne radikale – spojeve koji potiču lančanu reakciju starenja kože. Antioksidansi blokiraju slobodne radikale te su bitan dodatak rutini njege kože kroz cijelu godinu, a pogotovo ljeti. U rutinu njege kože uvrstite serume sa sastojcima poput vitamina C, ferulične kiseline, resveratrola i zelenog čaja, kako biste se borili protiv slobodnih radikala u svojoj koži.

Nemojte stati tu – iskoristite bogatu ponudu svježeg voća i povrća ljeti te uvrstite antioksidanse u svoju prehranu kako biste zaštitili tijelo iznutra i izvana.

Autor:
Tamara Obrvan