Koža s interneta NE postoji. — b•Aktiv

Koža s interneta NE postoji.

Sa 17 godina dobila sam svoju prvu aknu.

Nije im trebalo ni nekoliko mjeseci da pohlepno prekriju moje lice i leđa u cijelosti.

Godine truda i pažnje, nebrojeni posjeti liječnicima da dođem do kože koju imam sada. Uza sve stečeno znanje otvorim i blog da osobama sa sličnim problemom pružim podršku i udijelim koji savjet, želim pomoći. Ali kome da pomognem ako nemam savršenu kožu? Uza sve znanje koje imam i sve proizvode koje koristim, i dalje imam pore. Moja je koža na internetu, ali ne izgleda kao da tamo pripada.

KOŽA S INTERNETA

Započelo je s časopisima koji su desetljećima izglađivali već ionako lijepu kožu modela uz naslov: „Kako do savršene kože u tri jednostavna koraka“. Danas je potreban samo jedan i dostupan je na svakom pametnom telefonu.

 

 

Na internetu nije moguće pronaći gotovo nijednu fotografiju poznate osobe s kožom koja sliči našoj. Internet je mjesto na kojemu prava koža ne može pronaći svoje mjesto. Pored fotografije savršeno zaglađene kože svaka druga normalna koža bode oči, a osoba koja je objavi smatra se hrabrom i drukčijom.

ZAŠTO JE TO PROBLEM?

Internet laže i svi to znamo, a vjerujemo svejedno. Isto kao što vjerujemo poznatoj pjevačici kad kaže da njezina koža nema bora jer pije puno vode, a prije spavanja umiva se u maslinovom ulju.

Žene, pogotovo mlađe, nesigurne su s razlogom. Koža im ne izgleda kao koža poznatih osoba bez obzira na količinu vode koju popiju u danu i bez obzira na to koju kremu stave na lice (bila ona od maslinovog ulja ili ne).

 

 

Promoviraju se „brza rješenja“ i kratki koraci koji će zasigurno dovesti do savršene kože. Ali pijenje vode ne rješava akne. Da je tako, ne bi bilo osobe s aknama ni potrebe za dermatolozima. Ovakvi savjeti mogu biti i pogubni za nečiju kožu. Problem nastaje kada osoba radije posluša savjet s interneta koji dolazi od osobe „savršene“ kože, nego da se usmjeri na traženje prave pomoći.

KAKO UOPĆE IZGLEDA PRAVA KOŽA?

Koža je naš najveći organ i glavna joj je uloga da nas zaštiti od vanjskih utjecaja koji bi mogli biti potencijalno štetni za nas. Bolje rečeno, bilo koji vanjski utjecaj bio bi štetan za nas da uopće nemamo kožu. Svaki dio kože posjeduje savršeno određenu ulogu. Omražene nam pore sitni su otvori na površini kože kroz koje nesmetano izlaze znoj i sebum. Znoj nas štiti od pregrijavanja, a sebum podmazuje površinu kože i pomaže transepidermalni gubitak vlage smanjiti na najmanju vrijednost. Koža je cjelina i da nema samo jednog njezinog dijela, preživljavanje ne bi bilo moguće.

Pore, miteseri i povremena akna normalan su dio zdrave kože. Koža je živa, stalno se mijenja i odgovara na sve što se događa unutar organizma kao i na sve vanjske čimbenike.

SAVJETI KOJI ZAPRAVO POMAŽU

Trenutni izgled kože odraz je svih naših navika. Sve što radimo, makar to bio jedan dodatni posto truda, odrazit će se na koži. Ne postoje brza rješenja. Trud i disciplina, s druge strane, uvelike se primijete na koži.

Zaštita od sunca jedan je od najbitnijih koraka njege kože. Osamdeset posto bora može se spriječiti. Sunce također pogoršava svako kožno stanje. Svojoj koži učinit ćete veliku uslugu ako u rutinu uvedete dobar SPF. Najbolji SPF je onaj koji ćete s guštom koristiti svako jutro.

Kvalitetna hidratacija također je jedna od tajni zdrave kože. Ovisno o tipu kože, odaberi proizvod za hidrataciju koji ti odgovara. Masnijim tipovima super odgovaraju lagani serumi i fluidaste kreme, dok hranjive teksture dubinski njeguju suhu kožu.

Ne govore uzalud da ljepota dolazi iznutra. Hrana koju jedemo također ima veliki utjecaj na izgled kože. Poveznica prehrane i zdravlja područje je koje se uvelike istražuje, ali zamislite – ako prehrana ima utjecaj na cjelokupno zdravlje i ako je loša prehrana okidač za brojna kronična zdravstvena stanja, zašto isto ne bi vrijedilo i za kožu?

DOBRA STRANA INTERNETA

Možda je jedna pozitivna strana interneta da se polako počinje više pričati o rutinama i poznate osobe izbacuju videa u kojima prikazuju svoje poduže korake njege kože. Za zdravu kožu potrebno je puno truda i to je realna situacija. Brza rješenja za to kako do savršene kože polako padaju u drugi plan.

NORMALIZIRAJMO NORMALNU KOŽU

Cilj je imati zdravu, a ne savršenu kožu. Ne postoji univerzalno rješenje za kožne probleme. Međutim, postoji niz navika i proizvoda kojima možemo tretirati pojedinačne probleme i na taj način postići pun potencijal vlastite kože.

Svaki dio kože ima svoju funkciju, a zahvalnost ćemo izraziti upravo dobrom njegom svoje kože.

Autorica:

Magdalena Ivić, dr. med.