Ljetni problemi s kožom i rješenja! — b•Aktiv

Ljetni problemi s kožom i rješenja!

Visoke temperature i pojačano znojenje, višestruka reaplikacija SPF-a… Ljeti može biti izazovno održavati kožu u dobrom stanju.

Dobra hidratacija kože i SPF zasigurno su najbolja njega koju koži možemo pružiti ljeti. S druge strane, pretjerana hidratacija i sloj pogrešnog SPF-a natjerat će svakoga da zaželi da nisu ni započeli s posebnom ljetnom skincare rutinom. Evo kako se pravilno brinuti za kožu ljeti, izbjeći posljedice sunca te održati kožu u najboljem mogućem stanju!

Pojasnimo za početak kako ljeto uopće djeluje na kožu. UV zrake valja izdvojiti kao glavnog uzročnika ljetnih kožnih problema. Tijekom ljetnih mjeseci, UV zrake duže i pod drukčijim kutom udaraju na Zemlju. Drugim riječima, u ovom dobu godine one su opasnije i na koži ostavljaju brojne posljedice. Neke (poput crvenila) vidljive su odmah nakon izlaganja, dok su drugim posljedicama potrebne godine da se razviju (bore, na primjer).

Visoke temperature dovode i do pojačanog znojenja, a zbog isušivanja kože djelovanjem sunca povećana je i produkcija sebuma. Dodajmo tom još i nekoliko slojeva SPF-a te smo dobili zagarantiran recept za akne.

Akne ljeti najčešće nastaju zbog previše slojeva proizvoda na licu te njihovog nepravilnog uklanjanja s kože. SPF-ovi koji se koriste ljeti većinom su vodootporni. To je odlično jer ih more i znoj neće skinuti s lica. Međutim, to isto znači da ga uvečer ni obična voda, a ni vodeni čistač neće dobro ukloniti. Ako se dobro ne ukloni, proizvod zaostajte na licu, sjeda u pore te u njima stvara čep kroz koji sebum više ne može nesmetano izlaziti. Sebum tako biva zarobljen unutar pore te nastaje akna. Kako bi se ovo izbjeglo preporučljivo je uvečer dobro očistiti kožu da bi se uklonili svi proizvodi te sav sebum i prljavština. Uljni čistač odličan je početak čišćenja. Masnoće su najbolje topive u drugim masnoćama pa će se zato sebum, prljavština te masne kreme stopiti s uljnim čistačem te biti uklonjene s lica. Potom slijedi čišćenje kože običnim, vodenim čistačem kako bi čišćenje bilo temeljito.

Pogrešan odabir kreme i SPF-a također može začepiti pore te je zato jako bitno obratiti pozornost na teksturu proizvoda. Fluidaste, lagane teksture odlično će odgovarati osobama čija je koža sama po sebi masnija te sklona pojavi akni. Matirajući proizvodi upit će višak sebuma te će spriječiti da isti začepi pore.

Isto vrijedi i za odabir hidratantne kreme. Problem je opet u teksturi proizvoda. Ljeto traži kremu koja je fluidasta i gelasta, kremu koja kada se u kožu upije u potpunosti kada je nanesete na lice. Svaki višak proizvoda na koži može začepiti pore i zato lice nakon nanošenja ne smije imati masni i teški osjećaj.

Nanošenje previše slojeva različitih proizvoda također može začepiti pore. Primjerice, serum, krema i SPF ne moraju uopće biti komedogeni, ali naslagani jedni preko drugog mogu začepiti pore. Zbog toga je preporučljivo rutinu, pogotovo onu jutarnju, svesti na minimum. Serum i lagani SPF dovoljni su za većinu tipova kože.

Akne na leđima, dekolteu i stražnjici posljedica su povećanog znojenja i vrućine. Rješenje za ovaj problem zapravo je vrlo jednostavno. Potrebni su samo obična umivalica koja sadrži salicilnu kiselinu (može biti i ona najjeftinija) i malo upornosti. Prilikom tuširanja, upravo ovu umivalicu koristite kao šampon na područjima koje je zahvaćeno aknama i gledajte ih kako nestaju. Kod odabira odjeće uvijek radije birajte onu prozračnu i pamučnu.

Što se tiče posljedica sunčanja, možemo ih podijeliti na one koje su vidljive odmah – primjerice opekotine te one koje su vidljive tek tjednima i godinama nakon izlaganja suncu – hiperpigmentacije, bore i u najgorem slučaju, karcinomi kože.

Valja napomenuti kako „zdravo sunčanje“ ne postoji. Kada koža potamni, to znači da stanice već pate i da pokušavaju zaštititi našu DNA od štetnog UV zračenja.

Ako slučajno dođe do opekotina, kožu ohladite mlakim oblozima ili tuširanjem mlakom vodom. Aloe vera ovdje će biti najbolji prijatelj vaše kože. Ona umiruje, hidrira te ima obnavljajuće učinke. Aplicirajte je često i u izdašnom sloju. Čini se kako i popularni narodni lijek za opekotine – jogurt – ipak ima pozitivne učinke za opekotine. Osim što djeluje kao oblog, čini se kako bi i probiotici iz jogurta mogli imati obnavljajuće učinke na kožu. U svakom slučaju, najsigurnije je paziti na izlaganje suncu te idući put nanijeti izdašnu količinu SPF-a.

Hiperpigmentacije kože česta su pojava nakon ljetnih mjeseci, osobito u ženskoj populaciji. Prepoznat ćete ih kao mrljice i pjegice za koje biste se zakleli da ih niste imali prije početka ljeta. Osim na licu, često se mogu pojaviti i na ramenima te dekolteu – područjima koja su najizloženija suncu.

Hiperpigmentacije se mogu uspješno spriječiti, ali i ukloniti svakodnevnim korištenjem antioksidansa poput vitamina C ili polifenola te religioznim nanošenjem i reaplikacijom dobrog SPF-a. Retinol također odlično uklanja hiperpigmentacije i znakove starenja, ali za početak korištenja bolje je pričekati jesen.

Ljeto donosi brojne izazove za kožu. Sunčeve zrake glavni su uzrok starenja kože, a svako „hvatanje boje“ znak je oštećenja stanične DNA. Koža sve pamti i sve osjeti te nema smisla cijelu godinu pomne njege za kožu odbaciti zbog jednog tjedna provedenog pod žarućim suncem.

Autorica:

Magdalena Ivić, dr. med.